Fokus på tekstilkunst i Polen

Til venstre: Gullmedaljevinner Wlodzimierz Cygan, Orbitek 118x283cm ull sisal Foto: Bente Sætrang
Til høyre: Forgrunn: Daniela K. Jalkiewicz Lulluby for Lodz 90x365x80 Bak: Gullmedaljevinner Wlodzimierz Cygan, Orbitek 118x283cm Foto: Bente Sætrang

Fokus på tekstilkunst i Polen

LODZ 07 12. Internasjonale tekstiltriennale

Europa viser kunstmuskler denne som- meren. Biennale i Venezia, Doumenta i Kassel, Skulptur i Münster og Tekstiltrien- nale i Lodz…

2. November 2008


Selv om ingen skriver og nesten ingen har vært der, så har den 12. Internasjonale Teksiltriennalen i Lodz funnet sted denne sommeren. Den åpnet i mai og lukket i november.
Triennalen arrangeres av Tekstilmuseet i Lodz og omfatter i år 135 kunstverk fra 53 ulike nasjoner. Utstillingen fyller tre etasjer på museet – tilsammen 3000 m2. Museet har avtale med egne kuratorer/ kommissærer som foretar utvalgene i de enkerlte land. Tidligere professor i tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen, Gitte Magnus er museets kontakt for norsk representasjon. I år deltok Åse Ljones, Kari Steihaug og Gunvor Nervold Antonsen med sterke og markante arbeider.

I tillegg til den internasjonale utstillingen arrangerer museet to store polske tekstilkunstutstillinger og hele byen er engasjert i tekstilkunst i denne perioden.
Så godt som alle galleriene viser tekstil og i år ble to av de mannlige pionerene i polsk tekstilkunst spesielt hedret; Boleslawa Tomaszkiewicza og Antoni Starszewski. Kunstmuseet i Krakow hadde en stor visning av Magdalena Abakanowicz.

Det er interessant å merke seg at i Polen er det mange menn som arbeider med tekstil. Tilsammen 110 assosierte arrangementer rundt omkring i landet sier mye om status, interesse og aktualitet for tekstilkunsten.
På utdanningsnivå er kanskje filmskolen i Lodz mest kjent utenfor Polen, men Kunstakademiet i Lodz har også en svært velrennomert tekstilkunstutdanning. Akademiet deltar naturligvis med utstillinger, visninger og åpent hus i triennaleperioden. Skolen har også en super maskinpark og teknikere som kan påta seg produksjonsoppdrag for blant annet utsmykkinger.

Utstilling og priser
Jeg var invitert til å sitte i prisjuyen. Den besto av museets direktør Norbert Zawisza, fjorårets gullmedaljevinner Konrad Zych, kurator ved The Textile Museum i Washington Rebbekka Stevens, tekstilprofessor fra Tokyo Hiriko Watanabe, tekstilkunstner fra Colombia Alvaro Diego Gomez Campuzano – og undertegnede, tekstilkunstner og fjorårets sølvvinner fra Oslo.

Vi diskuterte så fillene føyk i tre dager og prosessen var tildels ganske tøff og faglig utfordrende. Etter flere avstemninger og avveininger landet vi på et resultat som alle var fornøyd med, selv om noen viktige arbeider falt ut av konkurransen.

Gullmedaljen gikk til Polen og Wlodimerz Cygan; et slående arbeide i ull og sisal, stramt komponert, presist og profesjonelt utført i polsk tradisjon.
Sølv til Meggi Sandell, Sverige og Barbara Graf, Østerike. Bronse til Andrzejowi Banachowiczowi, Polen, Marii og Zuzanne Hromadowym, Slovakia og til Kari Steihaug, Norge. Kari Steihaug markerte seg med ett av de få konseptuelle verkene på utstillingen. Et arbeide som også på sin måte reflekterer og kommenterer tekstilindustriens situasjon i Lodz. Juryen opprettet en spesialpris som gikk til den litauiske tekstilkunstneren Loreta Swaikauskiene; et stort plastrelieff med barokke plantemotiver, vakkert og uhyggelig.

Generelt vil jeg si om utstillingen at den dekker et svært bredt spekter. Et gjennomgående høyt nivå med mange sterke arbeider, men ikke så mange overraskelser. Kanskje virker utstillingen litt ”gammeldags”. Den hadde sikkert tjent på å hente inn arbeider som bryter med reglementet; max 3x 3x 3m, tekstilteknikk og materiale, etc. Jeg tror for eksempel at en kuratert utstilling, i tillegg til den åpne delen, kunne ha styrket helheten.

Lodz, en gang Europas viktigste tekstilby
Den gamle tekstilbyen syder av folk fra øst og vest denne siste uken i mai. Åpningene er mange, talene er lange, vi pynter oss og går fra sted til sted, står i kø, skåler i vin og vodka. Hilser etter hvert på de vi så i går og dagen før, slår av en prat og alle smiler. ”Direktøren for det hele” Norbert Zawisza, har status som en popstjerne. En tur med han på byens hovedgate, ulica Piotrkowska, er som å være på tur med Mick Jagger – stor oppstandelse hele veien.

http://www.muzeumwlokiennictwa.pl
http://www.cygan.art.pl
http://www.artwomen.org
http://www.textilemuseum.org

<p>Til venstre: Kari Steihaug, Rewind Installasjon 300x160x200cm Bronsemedalje Foto: Bente Sætrang<br />
Til høyre: Loreta Svaikauskiene, Lure 200x300cm plastrelieff Juryens spesialpris Foto: Bente Sætrang</p>

Til venstre: Kari Steihaug, Rewind Installasjon 300x160x200cm Bronsemedalje Foto: Bente Sætrang
Til høyre: Loreta Svaikauskiene, Lure 200x300cm plastrelieff Juryens spesialpris Foto: Bente Sætrang

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: