Fragment av en arbeidsprosess

Montering på Sørlandets kunstmuseum, Inger Johanne Rasmussen og Else Brit Kronberg. Foto: Renato Langfeldt

Fragment av en arbeidsprosess

Fra jeg mottok invitasjon til utsillingen i Sørlandet Kunstmuseum og til utstillingsåpning i desember 2006 var det fire travle år. Tekstil er et langsomt materiale og museets saler er mange og store – drøye 500 m2 skulle fylles med tekstiler.

2. November 2008


Grunnideen for utstillingen var tekstile bilder laget ut fra kjærlighet til stoff og mønster, og troen på at det skulle være mulig å bruke elementer herfra til å bygge opp et billedspråk. Kildemateriale fant jeg over alt, i slott eller bøttekott, middelalder eller Nille. Jeg satset på minner som hadde modnet siden barndommen så vel som øyeblikksforelskelser. Noen tepper har enkle utgangspunkt, som for eksempel en gråblå figur engang sett på en oransje kommodeskuff. Andre tepper henter inspirasjon fra store tekstile tradisjoner som ruteåklær og andre igjen er bygget på minner fra mammas amerikakoffert.

Salene på museet bidro til en viss komponering av utstillingen. Rom og enkeltvegger i museet ble malt i ulike farger for å skape bedre bakgrunn for tekstilene. Den mildgule saueulla som er min optimale hvithet, trives ikke alltid like godt i ”The white cube”. Jeg satset på å bruke samme materiale og teknikk i alle teppene og håpet det ville oppstå en utstillingshelhet selv om teppene var innbyrdes ulike. Jeg forsto snart at jeg ikke kunne gå stresset i fire år og laget derfor en romslig plan hvor utstillingen kunne justeres alt etter hvor mange arbeider jeg fikk ferdig. I ettertid ser jeg på denne arbeidsperioden som ideell; romslig nok til å leke, men krevende nok til å få arbeidet unna.

Et langsom og et overraskende utsmykkingsoppdrag I sommer har jeg erfart to ulike utsmykkingsprosesser. Jeg arbeider nå på et tekstilbilde på 450 x 300 cm til St Olavs hospital i Trondheim. Rommet er et stort, livssynsnøytralt seremonirom, men vil hovedsakelig bli brukt til kristne gudstjenester og konserter. Det innebærer at teppet skal tåle ulik bruk og kunne betraktes over lengere tid. Mange tanker ligger bak mitt forsøk på å svare på denne utfordringen. Erfaringen jeg gjorde fra utstillingen er at jeg endrer, legger til og avviker fra den opprinnelige plan lenge etter at jeg har klippet et teppe ferdig. Teppene kan ha ligget ferdigsydd i et år før jeg ser at det mangler et billedelement, for eksempel en trapp, som kan forandre alt. Ofte er disse tilleggene helt vesentlige og bringer inn en ny dimensjon i arbeidene.

Jeg lager utkast på datamaskin. Ulempen med en dataillusjon er at utkastet kan komme til å likne for mye på et ferdig teppe, og at oppdragsgiveren kan tro de kan bestille en kopi i full størrelse. Kunstneren kan bli forpliktet overfor utkastet og prosessen stivner. Jeg var denne gang nøye med å få tillit fra utsmykningskomiteen til å arbeide videre med mulighet for avvikelser fra skissematerialet. Teppet ble montert i november 2007.

En annen erfaring er utsmykkingen til Solheim skole på Lørenskog. Det opp- draget fikk jeg over telefon. Konsulenten kjente til mine arbeider og ønsket, ut fra bilde i katalogen, å foreslå innkjøp av ett teppe. Det endte med bestilling på to ferdige tepper! – En uvanlig lettvindt framgangsmåte til en såpass stor utsmykking. Svært overraskende var det derfor å henge opp teppene før skolestart og oppleve at de passet så godt til arkitekturen, innredning og byggets funksjon. Jeg kunne neppe gjort det bedre om jeg hadde tegnet teppene til stedet. Faktisk har jeg lurt; hadde jeg laget dårligere tepper om jeg hadde utarbeidet dem spesielt til bygget? Den uforpliktene og lekne situasjonen jeg var i da jeg laget teppene med tanke på utstilling, gjorde teppene mer personlige enn hva de kunne ha blitt om de var tilpasset bygget. Jeg har alltid trodd at den beste utsmykkingsløsningen går gjennom oppdrag, ikke innkjøp av løskunst, men har fått noe å tenke på. Gode konsulenter kan i noen tilfeller integrere kunsten like godt som kunstneren.

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: