Hundre meter Ibsen

Ann Kathrin Samuelsen og Kurt Osvoll, Hundre meter Ibsen, en del 180x315cm. Foto: AK Samuelsen

Hundre meter Ibsen

Å vise tekstil eller å skjule en byggeplass

Skien har de tre siste somre presentert skulpturmønstringen ”Skulptur Skien” i sentrumsområdene langs Hjellevannet og Skienselva. I år ble utstillingen forøket med et langstrakt tekstilarbeide på Langbryggene, kalt 100 meter Ibsen, signert duoen Ann Kathrin Samuelsen og Kurt Osvoll. Hun er tekstilkunstner og han er grafisk designer.

27. July 2006


Mens resten av skulpturmønstringen virker tilfeldig sammenrasket og plassert var 100 meter Ibsen en spesialbestilt ”temporær utsmykking” med dobbelfunksjon: Å tematisere Ibsen på 100 årsjubileet for hans dødsdag, og å skjule byggingen av et leilighetskompleks bak den viktigste plassen for Skulptur Skien. 100 meter Ibsen besto av en rekke bannerprints på 180 x 350 cm, og hang på gjerdeelementer langs byggeplassen.

100 meter Ibsen utnytter den lineære lesningen verket får ved sin langstrakte form og plassering langs langbryggene på vei til Skiens uteliv. Tekst og bilder avløser hverandre som i en tegneseriestripe. Bildene er i sorte beskrivende flater med sterke tematiske utfyllende farger i gult, rosa, rødt og grønt. Samuelsen og Osvold benytter elementer rundt forskjellige kvinneskikkelser, men illustrerer ikke kjente Ibsensituasjoner direkte. Motiver med forbindelser til Ibsens skuespill Peer Gynt, Kjærlighetens komedie, Hedda Gabler og Et dukkehjem er med, men brutt ned og abstrahert for å rendyrke en kraftfull, visuell form. Her har Samuelsen og Osvold gjort det de kan best: Benyttet et pop-aktig uttrykk med overkontrasterte foto og ekstrem grovrastrering i en nesten silketrykkaktig atmosfære. En grell fotokvalitet gir assosiasjoner til 60-tallet, noe som ytterligere understrekes med feks. Hedda Gabler som Modesty Blaise, en tegneserie- og filmfigur - 60 tallets kvinnelige motstykke til James Bond. En hardtslående, uovervinnelig og sexy kvinne, med en uklar, kriminell fortid. En slags freelance-agent på stadig nye eventyr i kamp mot kyniske og grådige skurker. Kanskje ikke den nærmeste parallell man kan finne til Hedda Gabler.

Likefullt en skikkelse som setter kvinnelige dilemmaer i relieff til sin samtid, forfattet av en mann.
Hva er det som gjør at tekst både kan danse og være veggpryd? Når Samuelsen og Osvold bruker tekst i tillegg til sine bilder er det neppe i mangel av tro på bildene, men kanskje for å knytte dem tydeligere til det litterære? Tekstene mellom de forskjellige billedseriene består av korte sitater fra de fire nevnte skuespill. Selv om Ibsen er en av litteraturhistoriens mest siterte, finnes fortsatt et vell av elegante og intelligente setninger som ikke er ”brukt opp”. Smak bare på denne fra Et dukkehjem:
”Det er for en mann noe så ubeskrivelig søtt og tilfredsstillende i dette å vite med seg selv at han har tilgitt sin Hustru”.
Her ligger dukkehjemmets sukrede bitterhet i et ”Helmerkonsentrat”. Med sine lag av avgrunn og humor kan den bære hundre meter tilende alene - en truisme hundre år før Jenny Holzer.
De resterende sitater, som feks. ”men gud seg forbarme, slikt noe gjør man da ikke” forblir til sammenligning tamme, rommer ikke dramatikken og klinger heller ikke med bildene. Og ”Peer du lyver…Nei jeg gjør ei” blir her så velkjent at det tømmes for mening og grenser til ornamentikk. Synd.
Som en helhet betraktet er likevel 100 meter Ibsen en arbeidsseier med sin energi og vilje til kommunikasjon. Verket ble grundig lagt merke til, satt pris på og stjålet. For stadig manglet noen av bildene. Dette var ikke helt uventet, og bildene kunne raskt printes på ny og erstattes. Skulptur Skien gikk imidlertid raskt lei. 100 meter Ibsen ble demontert og fjernet 1 juli, to måneder før tiden.

<p>Ann Kathrin Samuelsen og Kurt Osvoll, Hundre meter Ibsen, 180x10.000cm. Foto: AK Samuelsen</p>

Ann Kathrin Samuelsen og Kurt Osvoll, Hundre meter Ibsen, 180x10.000cm. Foto: AK Samuelsen

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: