Leder 2011

Runa Boger

Leder 2011

Viktige begivenheter

Endelig en ny utgave av SOFT magasin! Siste nummer kom i 2008 og mye har skjedd på tekstilfronten i løpet av tre år. Norske tekstilkunstnere har markert seg både nasjonalt og internasjonalt – fått mye oppmerksomhet og vunnet priser og utmerkelser. 2011 har vært et godt år i så måte.  Av Høstutstillingens fire priser, var det to som gikk til tekstilkunstnere; Aurora Passero fikk Kunstnernes Hjelpefonds kunstpris for verket “Fan Their Hearts, Inflame Them More” og Kari Steihaug mottok Fine Art//Kunstklubbens pris for verket “Etter markedet.”

22. November 2011


SOFT Galleri, som jo har som mål å vise tekstilbasert kunst, har dessuten maktet å hevde seg i vrimmelen av nyetablerte smågallerier. Galleriet har i løpet av året vist flere interessante og innovative utstillinger og ikke minst introdusert ulike sider ved tekstile verk. Noen av de mest spennende utstillingene presenteres i dette nummer av SOFT magasin.

2011 har også bydd på katastrofale hendelser. Det brutale drapet på Turid Holter har rystet hele kunstmiljøet. Hun var en av nestorene i norsk kunstliv både fagpolitisk og kunstnerisk. Holter var den første stofftrykker som ble antatt på Høstutstillingen i 1967.  Hennes kunstneriske innsats helt frem til det siste, står det respekt av. Separatutstillingen, Knyttet sammen i februar fikk mye oppmerksomhet og anerkjennelse. Hun var i år representert på Høstutstillingen (post mortem) med verket Persefone. Turid Holters aktivitet, også etter fylte 70 år, forteller noe om hennes kapasitet, kunstneriske vilje og styrke. Holters positive og optimistiske attityde gir håp og inspirasjon for noen og enhver.

Den destruktive hendelsen 22. juli har også satt sine spor i kunsten.  Regjeringskvartelet hadde flere sentrale tekstile verk. Heldigvis gikk det bra med de fleste, men Hanna Ryggens Vi lever på en stjerne (1958) ble skadet. SOFT magasins utsendte medarbeider ser på ødeleggelsene og det kompliserte etterarbeidet.

Av mer fagpolitisk stoff har vi de nye tildelingskriteriene for kommunale verksteder/atelier i Kristiansand. Kulturhuset Samsen ønsker å satse på ungdomsaktiviteter. Det har resultert i at en tekstilkunstner med langt, konsekvent og produktivt kunstnerskap mister sin arbeidsplass. Spørsmålet er om Kristiansand kommune ville ført samme politikk om det gjaldt en annen yrkesgruppe?

SOFT magasin ønsker å synliggjøre utviklingen innen tekstilbasert kunst og dekke det mest interessante i samtidskunsten. Samtidig er det viktig å se på kunsthistorien; hendelser og kunstnere som har hatt betydning for ettertiden. Aktuelt i dette nummeret er utsmykkingen av Asker Rådhus, som var et forbilde for utsmykkingsordningen. Kjartan Slettemarks samfunnskritiske kunst har blitt stående som et paradigmeskifte i norsk kunst. Eva Hesses kunst har vært til inspirasjon for mange kvinnelige kunstnere, og skribenter refererer ofte til hennes materialbaserte verk.

Oppsummert må vi kunne si at den nyskapende tekstilkunsten er synliggjort. Innen utdannelsesinstitusjonene, blant unge studenter er det en ny interesse for materialer, teknikk og håndverk. Det skjer en utforskning av den mediespesifikke kunstens muligheter og betydning, forent med det konseptuelle - og det lover godt for fremtiden.

 

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: