Leder 2012

Leder 2012

SOFT magasin 2012 speiler noe av mangfoldet innen tekstilbasert kunst; fra offentlig utsmykkinger, strikkegrafitti og garnbombing, vandreutstillinger i Øst Europa, ulike separatprosjekter i varierende lokaliteter til den 13. Documentas revitalisering av Hannah Ryggen som samfunnsengasjert- og politisk vever.

24. October 2012


Tekstilkunsten fikk sent innpass i de private gallerier sammenlignet med andre kunstarter, men som utsmykking har den hatt avgjørende betydning. Historisk sett startet tekstilkunstens utviklingsfase da det tekstile mediet ble løftet ut av den private sfære og ble etablert i organiserte atelierer med produksjon av kunstvev. Det var som utsmykkingskunst vevde tekstiler markerte seg. Først og fremst med Frida Hansen (1855–1931). Hun viste nye veier gjennom stor produksjon av transparente tekstiler i art nouveau stil.
Det tok lang tid før man i Norge aksepterte abstrakt kunst. Abstraksjon i vevde tepper var derimot lettere å anerkjenne enn i maleriet. Det ble forventet at maleri skulle ha et gjenkjennelig motiv, det samme ble ikke forventet av et teppe. Tepper skulle være pene og dekorative, mens det i maleri skulle være mening og innhold. Foruten den varme- og lydisolerende effekten bidro også det abstrakte aspektet til at tekstilkunsten egnet seg som veggdekor.

På 60-tallet skjedde det et tradisjonsbrudd. Frigjørelsen fra en malerisk fremstilling, åpnet for en ny og autonom tekstilkunst. Materialet ble en del av verket, selve uttrykkskraften lå i materialets form, farge, struktur og det var et personlig uttrykk. Det nye, robuste uttrykket var som skapt til utsmykking av betongarkitektur, den såkalte Brutalisme. Tekstilkunsten ble brukt i moderne bygg og førte til at tekstiler fikk en plattform som utsmykkingskunst.

Nye generasjoner kunstnere utforsker nå innovative muligheter og baner vei for andre konsepter og utsmykkingsløsninger. May Bente Aronsen har laget en rekke store utsmykkinger. Den mest synlige for allmennheten er verket Interferens. Utsmykkingen fremstår som bakgrunnsteppe hver gang NRK har debattmøter på Litteraturhuset i Oslo. I artikkelen ”Kunsten å forsvinne uten å bli borte”, diskuterer Monica Holmen premissene for offentlig utsmykkinger og stiller spørsmål hvorvidt kunsten står på egne ben, eller overmannes av arkitekturen. I intervjuet ”Offentlig utfordring” forteller Aronsen om arbeidsprosessen, fra første analyse av rommets bruk og funksjon til tekniske og økonomiske utfordringer.

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: