Ingunn Skogholt “Fragile Energy II”  265 x200cm. Foto: Hugo J. Mackenzie-Robinson

To mektige arbeider

Ingunn Skogholt Fragile Energy I og II Soft galleri

Ingunn Skogholts utstilling kan synes som en begivenhet i norsk tekstilkunstverden. På åpningen var galleriet fylt til bristepunktet, det var sågar kø på gaten. Fragile Energy består av to tekstile verk i stort format.

17. November 2011


Koloristisk inspirasjon
Skogholts rektangulære tekstilverk forholder seg til veggen på en måte som gjør dem lesbare som billedkunst. Perfekt endimensjonalt vevet, er det ikke først og fremst teksturen som utfordrer øyet, men bildenes klare, sterke fargeklang og oppbygning i for-, mellom- og bakgrunn.
                                                                                         
Komposisjonene fører tankene til collage, symboler og konstruksjon hvor man aner både kubistiske referanser som i Fragile Energy II, mens en frodig, organisk topografi preger Fragile Energy I. I samtale med Skogholt bekrefter hun påvirkningen fra så vel norske kolorister, ”British Painting School” og ikke minst Kurt Schwitters enestående collager.

Narrasjon
Skogholts motivkrets befinner seg mellom det figurative og det abstrakte. Den har ingen konkret handling. Kunstneren sier likevel at hun ønsker å fortelle historier; hun søker etter innholdet i bevegelse, og å skape lys i fargen. Tittelen Fragile Energy, henspeiler på en skjør narrativ idé som lett kan bli borte, en mental energi som henter næring i kunstnerens ønske om et klart, sterkt fargeuttrykk.

Fargene finner sitt utrykk gjennom nitid blanding av materialer i ull, bomull, lin og syntetiske fibre, avhengig av hvor mettet og blankt uttrykket skal være.  Skogholt farger for det meste garnet selv. Utfordringen er å få kontinuitet i de håndfargede fibrene, en svært tidkrevende prosess. Fargespillet må ikke være for vagt, da forteller de ingenting, men ei eller for bastant, det vil gjøre bildet for hardt.

Fragile Energy I
Fragile Energy I ( 265 cm x 210 cm) oppfattes som et abstrahert indre og ytre landskap. Universet er ikke statisk, men snarere en dynamisk collagepreget fremstilling av noe mytisk og bestandig som bringer tankene hen på ur-kulturers symboler og riter. Oppbyggingen veksler mellom det strenge – i variasjon mellom stringente horisontale og vertikale flater i nesten monokromatisk sort – og mykere, polykromatiske konvekse former som bølger sanselig gjennom bildet. Kontrasten mellom det sorte og røde er brutt opp av felter av glødende oransje med islett av lysere nyanser. Et fremtredende lysegrått og rosa rektangel, som et vindu inn i en drøm, hvor former som representere for eksempel dyr i flokk, gir et mykt opplett i teppets komposisjon.

Stemningen underbygges av spenningen i fargevalget. For å oppnå effekten arbeider Ingunn Skogholt perfeksjonistisk med nyansene i innslagsgarnet, lik en maler blander farger på paletten. Resultatet er de fantastiske sjatteringene som uten tvil må kunne oppfattes som kunstnerens hovedprosjekt. Det er denne fargegleden og nyanseforståelsen som gir bildet dets unikt vibrerende liv.

Fragile Energy II
Det noe mindre Fragile Energy II (235 cm x 210 cm) har et utrykk som er ganske forskjellig fra verk nummer én. Motivet er mer statisk, med referanser til presist brettet papir og arkitektur. Bildet er vertikalt delt i tre felter. Dette nøyaktige uttrykket oppnår Skogholt med utgangspunkt i egne collager som hun ved hjelp av projektor og en prikketeknikk forstørrer og overfører til renningen i vevnaden. Deretter benytter kunstneren den opprinnelige skissen (40 x 40 cm) som en rettesnor under arbeidet.

De tekstile verkene er i stor grad sydd sammen i felter, som i gobeliner, noe som gir et mer uniformt uttrykk enn i tradisjonell norsk billedvev. I den skårne linjen i Fragile Energy II, har Skogholt imidlertid brukt hakketeknikk, som fremhever den hvite linjens struktur, og inntrykket av revet papir. Til venstre i bildet ser vi en monumental, rød vertikal – fargen er glødende varm. Midtparitet er preget av en oransje sikksakk, hvor en vektløs sort konkav penetrerer bak den hvite rivekanten, mens høyre vertikal har et landskap av nærmest geologisk art. Der Fragile Energy I har en organisk, rullende topografi, er Fragile Energy II preget av perspektiv og forskjellige dybder som gir verkets motiv en nærmest arkitektonisk kubisme. Lik tårn fra en mørk sjø, spettet med ovaler som minner om ringer i vann, eller er det Kittelsens nøkkenøyne?

A mon seul desir - det som ikke er verdslig
Kunstneren fanger gjennom sitt arbeidsintensive og langsomme medium flyktige indre landskap man kan kjenne igjen fra underbevissthetens og mytenes verden. Møtet med hennes kunst gir estetisk innsikt i det skjøre skjæringspunktet mellom den subjektive drømmeverdenens arketyper og symboler, så vel som gjenkjennelse av det materielle – i form av figurative fragmenter. Med Ingunn Skogholdts ekspertise går materialenes skjønnhet og nyansenes rikdom opp i en høyere enhet som gir verkene et liv og en dybde som jeg ble svært betatt av.

Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelen

Legg inn din kommentar

Navn:
E-post:
Web:
Kommentar:

Husk meg?

Send meg en mail når noen svarer?

Spørsmål:

Hvilken dag kommer før søndag?

svar her: