Britt Smelvær

Britt Smelvær

Forfatter: Erling Lægreid, Jorunn Veiteberg, Ole Nørlyng m.fl .

Utgiver: Skald forlag

2005 / 143 sider / Norsk / ISBN 82-7959-056-0

Dette er en jubileumsbok utgitt i forbindelse med Britt Smelværs 60-årsdag i 2005.
Boka oppsummerer kunstnerens virksomhet gjennom flere tiår. Britt Smelvær vokste opp i Årdal og utdannet seg innen vev. I 1978 debuterte hun på UKS og har siden hatt mange utstillinger og utsmykkingsoppdrag. I perioden 1993-97 var hun professor på Institutt for tekstil på Kunsthøgskolen i Bergen.

Boken er delt inn i flere seksjoner og gir leseren en levende og mangfoldig innsikt i kunstnerens karriere. Fra veving til installasjon og geometriske og ornamentale konstruksjoner ble hun en slags postmoderne nomade, skriver Jorunn Veiteberg. Hun mener videre at kunstneren har vært forbløffende allsidig, overraskende, dynamisk, formfrisk og fargesprakende. Et rikt billedmateriale viser nettopp dette. Her avspeiles en kunstner med stor lyst og evne til utforskning og utprøving. Begrepet tekstilkunst blir i høyeste grad utvidet og praktfulle bilder viser blant annet kunstverk utført i materialer som fjær, hestehår, grener, glassfiber, tre og metaller.

Erling Lægreid, Jorunn Veiteberg og Ole Nørlyngs tekster gir oss interessante og opplysende tilnærminger til Britt Smelværs kunstneriske virksomhet. Boken inneholder 150 illustrasjoner, som korresponderer fint med den fortløpende teksten. Bakerst finner vi register over utsmykkinger, verksoversikt og bibliografi . Her finner vi også alle tekstene oversatt til engelsk.