Mine bilder

Mine bilder

Forfatter: Anne Sophie Rodin

Utgiver: Almater Forlag AS, Oslo

2006 / 144 sider / norsk og engelsk /

”Mine bilder” er en billedbok / katalog i sjeldent stort format. Formatet er 30x30cm og bildene velter nesten ut av sidene når man åpner boken. Trykkfargene er klare og sterke, papiret glanset, tykt og nærmest saftig - med andre ord en ganske herlig trykksak.

Anne Sophie Rodins kunstnerskap på stoff og papir er her dokumenter med billedmateriale over en periode på ca 25 år. Boken har 120 fargesider med bilder; fra hennes monomentale, røffe tekstilarbeider på 80- tallet og frem til monotypier og mer grafiske verk i 2005. Verkene presenteres i serier og til dels i kronologisk rekkefølge med tittel, årstall og størrelse bak i boka. Utvelgelsen av billedmaterialet kunne med fordel ha vært mer kritisk – det blir vel mye gjentagelse av like motiv med små variasjoner. Billedboken innledes med et forord av Marit Gulbrandsen, en tekst av Ole Robert Sunde og et essay av Rigmor Hovland.

Tittelen på forordet; betrakte – bearbeide - befeste er en bra karateristikk på Rodins søkende arbeidsmetode. Gulbransen beskriver stofftrykkerens utforskning av trykketeknikkens mange muligheter og mangfold på forskjellige typer materiale. Mens Gulbrandsen fokuserer på teknikk er det motivet som opptar Ole Robert Sunde. Rodin jobber i serier med ornamenter. Sunde fabulerer omkring de spisse og de butte formene, et par i form som er vanskelig å glemme. Mønstrene forandrer seg over tid - gangen i boka kan leses som en reise, mener Sunde; det ornamentale har vokst til å bli hovedmotivet. Det har skjedd en forskyvning fra materiale, teknikk og ornamentikk til figuren i seg selv.

Kan Johann Gutenberg ha møtt en stofftrykker før han satte i gang sitt bokprosjekt? Rigmor Hovland undrer og minner om at det allerede på 1400-tallet ble trykket stoffer med blokk og sotsvart mønster. Hovlands tekst beveger seg over tid med sitater fra en 1700-talls romanfigur som samlet lukter i Paris til Ingmar Bergmann, Dag Solstad og Paul Klee, for å nevne noen. Det handler om hvilke bestanddeler du søker, hvordan sortere ut og hva som setter igang en skapende prosess.

For bestilling kontakt Almater Forlag; .(JavaScript must be enabled to view this email address)