SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Aktuelt: Kunngjøringer


Åpningstider julen 2018

Åpningstider julen 2018

SOFT galleri holder stengt mellom 21. desember 2018 - 1. januar 2019.

Siste åpningsdag før jul er torsdag 20. desember (kl. 12.00 - 17.00).

Galleriet har deretter vanlige åpningstider igjen fra og med onsdag 2. januar 2019.

Vi ønsker alle våre venner og besøkende en riktig god jul og et godt nytt år!

Søk utstillingsplass i SOFT galleri 2020

Søk utstillingsplass i SOFT galleri 2020

Arbeider du med tekstile uttrykk og har lyst til å stille ut i SOFT galleri? Vi tar nå imot søknader om utstillingsplass for 2020!

Søknadsfrist:1. desember 2018.

Galleriets kunstneriske råd har juryeringsmøte én gang i året, medio februar.

Vi ønsker kun å motta digitale søknader.
Samle alt i et PDF-dokument (i alt maks 6. MB) og send til: .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Søknaden må inneholde:
- kort beskrivelse av kunstnerisk virksomhet
- cv
- beskrivelse av verk / prosjekt
- bilder av aktuelle verk / prosjekt
- bilder av tidligere verk
- evt. spesielle krav til transport, forsikring, montering o.a.

Finissage: Liilian Saksi // FLOCK

Finissage: Liilian Saksi // FLOCK

Velkommen til finissage med samtale mellom Liilian Saksi og kunstner og høgskolelektor i tekstilkunst ved KHiO, Tora Endestad Bjørkheim, søndag 21. oktober kl. 14.00 - 15.00.

FLOCK er Saksis første separatutstilling etter fullført master på Kunsthøgskolen i Oslo. Utstillingen viser tovede flater og arbeider i sprangteknikk, som har sin visuelle drivkraft i fargen og materielle opphav i en bestemt saueflokk.

Flokken bor på foreldrenes gård utenfor Norrköping i Sverige og består av til sammen 22 individer med egennavn. Gjennom sin relasjon til sauene og ved å bruke ulla deres, opplever Saksi en tilhørighet. Samtidig ser hun det som et standpunkt å gi egenverdi til både materialet og dyrene ulla kommer fra.

Les mer om utstillingen her.

Liilian Saksi (f. 1989 i Norrköping) bor og arbeider i Oslo. Saksi fullførte sin MFA i Medium- og materialbasert kunst på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) i 2017.

www.liiliansaksi.com

Utstillingen er støttet av Kulturrådet.

Utlysning: AiR Green 2019

Utlysning: AiR Green 2019

Norske tekstilkunstnere (NTK) utlyser tilbud om kunstneropphold for kunstnere som arbeider relatert til tekstil ved Søndre Green gård. Kunstneroppholdet avholdes i to perioder i 2019.

To oppholdsperioder:
- Mandag 29. april – mandag 27. mai 2019
- Mandag 19. august – mandag 16. september 2019
* Ønsket periode må spesifiseres i søknaden

Norske tekstilkunstnere (NTK) utlyser tilbud om kunstneropphold for kunstnere som arbeider relatert til tekstil ved Søndre Green gård, som ligger ved Noresund og foten av Norefjell i Krødsherad kommune. NTK ønsker å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

Kunstneroppholdet arrangeres i samarbeid med Norwegian Crafts og Norefjell husflidslag (lokallag i Norges Husflidslag).

HVEM KAN SØKE
Alle profesjonelle kunstnere som arbeider med tekstile medier eller har et prosjekt relatert til tekstil. En kan søke som enkeltpersoner eller gruppe. Oppholdet er personlig.

OM AiR GREEN
Oppholdet er for fire kunstnere med varighet opptil fire uker. I 2019 er kunstneroppholdet utvidet fra én til to perioder. Tildelingen av opphold blir til én av disse periodene.

Oppholdet inkluderer et stipend på kroner 5000,- per person (for 4 ukers opphold). Reiseutgifter dekkes med inntil kroner 3500,- per person. Kunstnerne har fri bolig og arbeidsplass.

Gårdens hovedbygning, på 350 m2, disponeres av kunstnerne under oppholdet. Bygningen er opprinnelig fra 1700-tallet, og ble totalrenovert for utleie i 2013/14. Huset er fullt møblert og inneholder (fordelt på to etasjer): 3 dobbelt og 3 enkeltsoverom, 2 bad, en stor sal, i tillegg til 3 stuer, spisestue og stort kjøkken som begge har spiseplass til 12 personer. Rommene fordeles mellom kunstnerne slik at det er mulighet for både tilbaketrekking og fellesskap.

HVOR LIGGER SØNDRE GREEN
Gården ligger i Krødsherad kommune og grenser ned mot Krøderfjorden. Den har egen liten øy, robåt, badestrand og et flott turterreng tilgjengelig fra gården.

I Greensåsen er det turvei med gapahuk og skogshytte for overnatting. Det går natursti fra gården til Krøderen Kro, 1,5 km unna, der det serveres hjemmelaget lokalmat. 16 km unna er du på høyfjellet.

Noresund, 3,5 km unna, er nærmeste tettsted. Her finnes det butikker, bensinstasjoner, lege, kommuneadministrasjon, hotell og kafeer. Det er bussforbindelse dit (ikke hyppige avganger). Det går også en sykkel- og gangvei langs fjorden dit. Sykkel kan lånes. Gården ligger ca. 90 km fra Oslo, 2 timers reise med buss over Hønefoss eller Drammen.

HVA AiR GREEN TILBYR
I tillegg til utmerket boforhold i en historisk restaurert bolig, tilbys kunstnerne meget gode arbeidsmuligheter med rause og røffe arbeidsrom fordelt på flere hus på gården:
Hovedhus: Arbeidsrom i Salen (40m2)
Bryggerhuset: Arbeidsrom/våtrom (40m2)
Driftsbygning/låve: Arbeidsrom/prosjektrom, 3m bredt x 16m langt x 4,80m høyt pluss ekstra høyde pga. åpen takstol som gir lys og mulighet til også å jobbe fra låvebrua.
Sommerfjøs: Arbeidsrom (35m2)

På AiR Green ligger forholdene til rette for ulik utforskning av kunstnerisk praksis kombinert med gode muligheter for refleksjon og fordypning ved plass til tilbaketrekking i hovedhuset og/eller bruk av naturen i rundt.

Det gis også anledning til utforskning av tekstilhåndverk ved gårdens rikholdige samling: Oppstadvever, flatvever og annet relevant utstyr. Spælsauene på gården gir ull til spinning og farging. Naturen gir urter og planter til plantefarging.

Sentralt i kunstneroppholdet AiR Green står møtet mellom ulike kunstnerskap med tekstilen som felles utgangspunkt. De fire kunstnerne som blir juryert inn til hvert opphold vil dele bosted og gis her muligheten til å både dele og lære av hverandre.

Hver kunstner må dele sin praksis i form av åpen dag på gården siste helgen av oppholdet og/eller en presentasjon og kunstnersamtale på Buskerud Kunstsenter. Mer informasjon om dette vil bli gitt i forkant av kunstneroppholdet, og avtales og tilpasses den enkelte søker. 

SØKNAD
Søknad må inneholde: 
- Hvilken periode det søkes opphold til
- Et motivasjonsbrev/prosjektbeskrivelse
- Portfolio med kunstneriske arbeid, maks 10 bilder, presentert i en PDF- fil (maks str. 4MB)
- CV

Søknadsfrist: tirsdag 20. november 2018.

Søknaden sendes med epost til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Merk søknaden: «Søknad AiR Green 2019»

NTKs styre velger deltagere basert på innsendt materiale. Svar forventes å foreligge medio desember 2018.

For spørsmål knyttet til kunstneroppholdet, ta kontakt med daglig leder Karianne Sand i NTK:
E-post: .(JavaScript must be enabled to view this email address) / Tlf.: +47 22335982

Kunstneroppholdet er muliggjort takket være finansiell støtte fra Krødsherad kommune, Buskerud fylkeskommune og NTK.

Lenker
Norske tekstilkunstnere (NTK): http://www.tekstilkunst.org
Norwegian Crafts: http://www.norwegiancrafts.no
Norges Husflidslag: http://www.husflid.no
Søndre Green gård: http://www.sondregreen.no

Stengt frem til neste utstilling

Stengt frem til neste utstilling

SOFT galleri holder stengt i perioden 10. - 19. september. Torsdag 20. september kl. 18 - 20 ønsker vi velkommen til åpningen av Liilian Saksi sin utstilling FLOCK.

Les mer om utstillingen her.

Kunst i Kvadraturen: program høsten 2018 / våren 2019

Kunst i Kvadraturen: program høsten 2018 / våren 2019

Kunst i Kvadraturen har gleden av å presentere et helt nytt arrangementsprogram
- i samarbeid med naboer i Kvadraturen!

Programmet består av månedlige innslag i regi av 12 store, små og mellomstore visningssteder for visuell kunst i samarbeid med en nabo i Kvadraturen. Tiltaket er en tverrfaglig satsning som ønsker å bidra til publikumsutveksling mellom ulike virksomheter i byområdet.

SOFT galleri sitt arrangement vil finne sted torsdag 6. juni 2019 i samarbeid med NI EN MORE og Hovedøya Kunstsal.

Kunst i Kvadraturen (Oslo Art District) er et uformelt nettverk som består av 12 visningssteder i området langs Rådhusgata; BOA, Galleri Format Oslo, Galleri Soft, Kunsthåndverkerne, Kunstnerforbundet, Kunstplass, Kunstverket, LNM, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Norske Grafikere, Oslo Kunstforening (OK) og Tegnerforbundet.

Følg med på Facebook-siden til Kunst i Kvadraturen for mer informasjon om arrangementene.

Velkommen til åpen dag på Søndre Green gård lørdag 1. september!

Velkommen til åpen dag på Søndre Green gård lørdag 1. september!

Norske tekstilkunstnere (NTK) og Kristin Lindberg inviterer til åpen dag på Søndre Green gård i forbindelse med det årlige kunstneroppholdet Green AiR. Gratis buss tur/retur Oslo (begrenset antall plasser).

Åpen dag lørdag 1. september kl. 12.00 - 15.00.

Fra søndag 5. august til søndag 2. september avholdes det årlige kunstneroppholdet for tekstilkunst, Green AiR, på Søndre Green gård som ligger ved foten av Norefjell i Krødsherad kommune i Buskerud.

Årets kunstnere er Alice Hualice (Russland), Martha Tuttle (USA), Hanna Roloff (Norge) og Brynhild Slaatto (Norge).

De fire kunstnerne har blitt juryert inn etter en Open Call av styret i NTK. Kunstneroppholdet ble initiert av NTK i 2015 for å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet. Kunstneroppholdet har tidligere blitt avholdt i 2016 og 2017.

På åpen dag lørdag 1. september blir det en unik mulighet til å møte kunstnerne i deres egne arbeidsrom og føle på stemningen på en gård helt utenom det vanlige.

Program for dagen kommer.

Gratis buss
NTK kjører gratis buss fra Oslo sentrum lørdag 1. september kl. 10.00 med retur kl. 15.30 - 16.00 fra gården. Førstemann til mølla gjelder. Send en e-post til .(JavaScript must be enabled to view this email address) for påmelding.

Siste helg: Malin Bülow og Elna Hagemann

Siste helg: Malin Bülow og Elna Hagemann

Lørdag 4. - søndag 5. august er siste sjanse til å oppleve utstillingen til Malin Bülow og Elna Hagemann på SOFT galleri. Bülows verk Mjuk polygon, elastisk polyeder - ett rörelseexperiment mellan konkav och konvex aktiveres av en danser fra kl. 13 - 15 begge dagene.

Verket utforsker elastisitet i forhold til kropp og bevegelse, og initierer en ambivalent opplevelse av rigidhet og fleksibilitet. Mjuk polygon, elastisk polyeder - ett rörelseexperiment mellan konkav och konvex er en fysisk kropp i gallerirommet som sitter fast i en rektangulær ramme på veggen via en elastisk tube. Kroppen representerer en forlengelse av bildene, samtidig som den refererer til andre kropper som ser på kunst i gallerirommet. På denne måten ønsker Bülow at publikum skal veksle mellom identifisering og tolkning. Koreografien til danseren inne i tuben er langsomme, utstrekte og repetitative, noe som gjør at verket ter seg mer som en levende, elastisk skulptur eller et performativt stilleben. Det semi-transparante stoffet tøyer kroppens mest naturlige grense – huden. Huden som barriere til vårt indre og huden som mellommenneskelig grense.

Følg med på Facebook (http://www.facebook.com/softgalleri) i tilfellet det blir endringer av de planlagte tidspunktene.

Bülow og Hagemann har kroppen som felles utgangspunkt i utstillingen på SOFT. Bülow setter kroppen i relasjon til strukturer som arkitektur og firkantede, tilsynelatende rigide former. Hagemann arbeider med kroppen som performativt objekt i iscenesatt fotografi.

Les mer om utstillingen her.

Foto: Øystein Thorvaldsen

Performance på SOFT galleri i juni

Performance på SOFT galleri i juni

Malin Bülows verk Mjuk polygon, elastisk polyeder - ett rörelseexperiment mellan konkav och konvex vil bli aktivert av danserne Wanda Breistrand og Marte Bjørnseth Kristoffersen hver torsdag, lørdag og søndag fra kl. 13 - 15. Siste helgen med aktivering blir 16. og 17. juni, og siste aktivering før sommeren blir torsdag 21. juni.

Verket utforsker elastisitet i forhold til kropp og bevegelse, og initierer en ambivalent opplevelse av rigidhet og fleksibilitet. Mjuk polygon, elastisk polyeder - ett rörelseexperiment mellan konkav och konvex er en fysisk kropp i gallerirommet som sitter fast i en rektangulær ramme på veggen via en elastisk tube. Kroppen representerer en forlengelse av bildene, samtidig som den refererer til andre kropper som ser på kunst i gallerirommet. På denne måten ønsker Bülow at publikum skal veksle mellom identifisering og tolkning. Koreografien til danseren inne i tuben er langsomme, utstrekte og repetitative, noe som gjør at verket ter seg mer som en levende, elastisk skulptur eller et performativt stilleben. Det semi-transparante stoffet tøyer kroppens mest naturlige grense – huden. Huden som barriere til vårt indre og huden som mellommenneskelig grense.

Følg med på Facebook (http://www.facebook.com/softgalleri) i tilfellet det blir endringer av de planlagte tidspunktene.

Les mer om utstillingen her.

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Åpningstider sommeren 2018

Åpningstider sommeren 2018

SOFT galleri holder åpent til og med fredag 29. juni og sommerstengt i juli. Utstillingen til Malin Bülow og Elna Hagemann kan i denne perioden sees gjennom det store vinduet vårt mot Rådhusgaten.

Utstillingen til Bülow og Hagemann vil deretter være åpen fra onsdag 1. - søndag 5. august. Neste utstilling med Hilde Frantzen åpner torsdag 9. august.

Ordinære åpningstider gjelder i juni og august:
Tirsdag - fredag: 12 - 17
Lørdag - søndag: 12 - 16
Mandager stengt

5 høydepunkter - NTK 40 år på Bodø Kunstforening

5 høydepunkter - NTK 40 år på Bodø Kunstforening

Lørdag 7. april åpner utstillingen 5 høydepunkter - NTK 40 år på Bodø Kunstforening. Deltakende kunstnere er May Bente Aronsen, Ingrid Bodøgaard, Elin Igland, Grete Johanne Neseblod og Anne Stabell.

Norske tekstilkunstnere (NTK) ble 40 år i 2017. Denne organisasjonen er ikke bare et viktig bidrag til kunstlivet i Norge men er også et viktig stykke kvinnehistorie. Kampen Norske tekstilkunstnere gjorde den gang for å få innpass på billedkunstarenaen på lik linje med for eksempel malerne er formidabel. Dette har blitt behørig markert gjennom hele året med stor jubileumsutstilling på Kunstnerforbundet i mars 2017 og gjennom hele året i NTKs eget visningssted SOFT galleri. I tillegg ble det vist en arkivutstilling, fra NTKs eget arkiv, med forgreininger til den større historien der kvinnefrigjøring, kunstneraksjoner og kald krig er flettet inn. En jubileumsbok ble også lansert i mars 2017. Ønsket med markeringen har vært å skape nysgjerrighet, forståelse og debatt om tekstilkunst før, i dag og fremover.

Til Bodø Kunstforening vil NTK sette sammen deler av dette jubileumsåret og markere tekstilens plass på kunstscenen. NTK er stolte av den tydelige posisjonen tekstilkunsten har i dag og er glade for å bringe et utvalg kunstnere og arbeid fra jubileumsåret 2017 til Bodø og nordpå.

Kurator Kristin Sæterdal skriver om utstillingen:

Jeg ble bedt om å sette sammen en utstilling utfra NTK sitt jubileumsår, i samarbeid SOFT galleri.

NTK sitt jubileumsår i 2017 har vært svært innholdsrikt og utstillingene viste en stor bredde av norsk tekstilbasert kunst. Det har også vært et mål fra NTK om å ha aktivitet i Nord-Norge.

Jeg har valgt å fokusere på fem sterke kunstnerskap. Meningen er å gå i dybden på hvert kunstnerskap, gi hvert kunstnerskap plass i utstillingen, ikke bare vise ett verk av hver. Derfor har vi kalt utstillingen for høydepunkter fordi hver kunstner er valgt på øverste hylle utfra det som ble vist i jubileumsåret. Det som ble vist i jubileumsåret var allerede utvalgt og kuratert av ulike juryer. Derfor mener jeg tittelen Høydepunkter har sin berettigelse.

Kunstnerskapene utfyller hverandre og jeg tror det vil bli en fin spennende helhet i utstillingen, selv om de ikke inngår i en tematisk fellesnevner. Kunstnerskapene er ulike, det brukes ulike tekstile teknikker og uttrykksmåter. Det er også et aldersspenn blant kunstnerne. Verkene, 17.stk, er laget på ulik tid, noen er helt nye.

Neseblod og Igland hadde separatutstillinger i Soft i jubileumsåret, Bodøgaard var med i jubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut Hymne til en tiger og Aronsen var representert i jubileumsboken med samme navn. Stabel var med i Det store mjuke øyeblikk på Røgden bruk.

To av kunstnerne har tilknytning til Nord-Norge.

Anne Stabell skal vise disse fire store billedvevene i serien Cyclus. Det er fantastisk vakre. Billevev er en gammel og omstendelig teknikk, hvor hver tråd legges inn i veven for hånd: http://www.annestabell.no/tapestries/cyclus.htm

Aronsen har en stor produksjon, hun skal vise fire arbeider i sin spesielle filt-teknikk, et stort og tre små som er helt nye: http://www.maybentearonsen.no

Her er linker til tekster fra utstillingene til Igland og Neseblod på soft, de har med en stor del av utstillingene til Bodø.
http://www.tekstilkunst.org/soft/utstilling/elin_igland
http://www.tekstilkunst.org/soft/utstilling/grete_neseblod

Om Bodøgaard fra jubileumsutstillingen:
Ingrid Bodøgaard (1954) SPAT 1995 Sjablongtrykk på lerret 390 cm x 295 cm
Ingrid Bodøgaards verk SPAT viser en abstrakt geometrisk komposisjon, utført i sjablongteknikk med hvitreserve og indigosolfarger. Verket er karakterisert ved en høy grad av presisjon og krevende nøyaktighet. Flaten får liv gjennom håndverksbaserte kvaliteter og uunngåelige uregelmessigheter. Indigosolfargene er med få unntak ikke lenger i bruk i tekstilkunsten. Det er en kjemisk fargegruppe som sorterer under kypefarene, i likhet med indigofargen, opprinnelig en plantefarge, men som nå også fremstilles syntetisk. Fargegruppen har spesielt gode egenskaper både hva angår blandingspotensiale, intensitet og holdbarhet. Disse fargene er både teknisk og kunstnerisk svært krevende å anvende. I utstillingen går SPAT blant annet i dialog med Gro Jessen som var Ingrid Bodøgaards lærer på SHKS. Ingrid Bodøgaard er utdannet i Oslo, hun bor og arbeider i Bodø.

bodokunst.no

Gjennom hånden ut mot verden - En samtale mellom Petter Hellsing og Kjetil Røed

Gjennom hånden ut mot verden - En samtale mellom Petter Hellsing og Kjetil Røed

Lørdag 7. april kl. 14.00 har vi gleden av å invitere til en samtale på SOFT galleri mellom kunstneren Petter Hellsing og Kjetil Røed, kunstkritiker og redaktør i Billedkunst. Temaet for samtalen er forbindelsen mellom hånden og hodet – hvordan håndverk og det å lage noe knytter erfaring og erkjennelse sammen.

Petter Hellsing er aktuell med utstillingen Tillvarons Ornamentik på SOFT galleri. Her har han laget en stedsspesifikk installasjon av enkle vevarbeider, tekstile collager, trekonstruksjoner, keramikk og animasjoner, og hvor selve håndverksprosessen er en sentral del av verket. Han skriver selv: «Menneskets mål, kropp og hender speiles i håndverksprosessen. Det er en handling der fortellingen formidles gjennom sanselig erfaring, der tanken fortsetter gjennom hånden, og hånden forlenger kroppen ut mot verden gjennom håndverkets verktøy.»

Kjetil Røed holdt nylig et foredrag på Kunsthøgskolen i Oslo med tittelen «Erfaring, håndverk og lukkede kretsløp». Her drøftet han om håndverksbaserte måter å lage noe på kan knyttes tettere sammen med hvordan vi lever. Røeds tilnærming til håndverk berører også hvordan erfaringen av helheter og bevisst innsnevrede synsvinkler kan lede oss mot fortellerkunsten som ramme for både liv og kunst. Kan vi snakke om en forbindelse mellom estetikk og etikk?

Samtalen mellom Hellsing og Røed finner sted nest siste dag for utstillingen Tillvarons Ornamentik.

Utstillingsperiode: 1. mars – 8. april 2018

Foto: Øystein Thorvaldsen

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger er nominert til Kunstkritikerprisen 2017

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger er nominert til Kunstkritikerprisen 2017

Gruppeutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, som markerte Norske tekstilkunstneres (NTK) 40-årsjubileum, er nominert til Kunstkritikerprisen 2017 av Norsk kritikerlag.

Begrunnelse for nominasjonen

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger
Kunstnerforbundet, Oslo (vises for tiden i Stavanger Kunsthall) 24. mars – 30. april 2017.

Kuratert av Kirsti Willemse (prosjektleder) og John K. Raustein fra NTK, kunstner Bente Sætrang, og daværende daglig leder i Kunstnerforbundet Wenche Volle. Organisert av Norske Tekstilkunstnere (NTK) i anledning deres 40-års jubileumsutstilling.

Jubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger nomineres for faglig romslighet, historisk bevissthet og høy kunstnerisk kvalitet.

Markeringen av et kunstnerorganisasjonsjubileum ble også et løft kunstnerisk som demon­strerte estetisk mangfold, historisk takhøyde og nåtidens bredde. Tiltaket ble samtidig en på­minnelse om kunst(ner)politikkens betydning; for fastholdelsen av et felt og for utøvernes uttrykksmulighet. Til tross for alle trådene den samlet, var visningen både godt fundert, kurat­ert og utstilt/ montert. Publikum møtte en sjenerøs og ambisiøs markering dominert av en uær­­bødig omgang med kategorier og et mangefasettert søkelys på viktige samfunnsspørsmål sett i bakspeilet så vel som fremover.

Utnyttelsen av lokalene, inklusive fasaden og taket på det indre gårdsrommet, viste spennvidden i mediets muligheter. Som tverrinstitusjonelt tiltak kommuniserte dette også et større bakteppe av viktig frigjøringsdiskurser (relatert til både Kunstneraksjonen og datidas kjønnsrollediskusjoner). Ansamlingen av eldre og nytt, historiske og nålevende kunstnere, nyutdannede og etablerte navn, fremstod helhetlig og stringent, og med et klart bud om stor materiell kompetanse og eleganse.

Ida Hauglands anmel­delse sa følgende: «Tekstilkunsten slipper sjelden unna tankespinneriet om det nære og hverdagslige som ligger i materialets natur. Myke objekter som kan varme og gi trygghet. Som kan skjule det vi ikke vil vise, eller omvendt. Utstillingen på Kunstnerfor­bu­ndet legger ikke skjul på det naturlige opphavet til kunstformen. De viser likevel en mang­fol­dig utstilling som fanger flere dimensjoner av den tekstile tradisjonen uten at det blir rotete».
http://www.kunsthandverk.no/anmeldelser/2017/3/29/sammenknyttede-arbeider

De andre nominerte er:

Kitty Kielland – Fri luft, Stavanger Kunstmuseum / MUST (16. juni–29. oktober 2017), Lillehammer Kunstmuseum (18. november 2017–29. april 2018), og Haugar Vestfold Kunstmuseum (26. mai–16. september 2018).

Sámi Dáiddamusea, Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) 15. februar–16. april 2017.

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger - Kunsthall Stavanger

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger - Kunsthall Stavanger

Kunsthall Stavanger har gleden av å presentere Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, en vandreutstilling som markerer Norske tekstilkunstneres (NTK) 40-årsjubileum. Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger henter tittelen sin fra et verk av Gunvor Nervold Antonsen. Frem til 2007 hadde NTK en tiger som logo, et symbol på styrke og en felles identitet for tekstilkunstnerne.

Denne omfattende gruppeutstillingen inneholder kunstverk av både yngre og godt etablerte kunstnere. Slik vitner den om det tekstile mediets allsidighet og dets evne til å favne om en rekke ulike tematikker, fra store sosiale, politiske og miljømessige saker til mer intime, hverdagslige erfaringer. Med tekstil som uttrykksmiddel viser kunstnerne i utstillingen at materialet er et både tydelig og allsidig element i kunst- og samfunnsdiskursen, som tåler tidens tann, samtidig som de legger et fundament for videre utforskning og eksperimentering innenfor mediet.

Kunstnerne i utstillingen er: Nora Adwan, Gunvor Nervold Antonsen, Admir Batlak, Ask Bjørlo, Sissel Blystad, Ingrid Bodøgaard, Margrethe Kolstad Brekke, Tobias Alexander Danielsson, Line Solberg Dolmen, Kari Dyrdal, Brit Fuglevaag, Birgit Hagen, Ann Cathrin November Høibo, Else Marie Jakobsen, Gro Jessen, Nora Joung, Ingeborg Kvame, Ellen Lenvik, Gitte Magnus, Eline McGeorge, Pernille Meidell, Elin Melberg, Aurora Passero, Tove Pedersen, Hans Hamid Rasmussen, Hannah Ryggen, Ingunn Skogholt, Kari Steihaug, Camilla Steinum, Unn Sønju, Løvaas og Wagle, Carin Wessel og Birgit Wessel.

Kunstner Ask Bjørlo har også produsert et nytt verk som stilles ut på Stavanger Kunstmuseum. Verket, som har tittelen Havfruens hatt, er tilpasset Frida Hansen-rommet, og er direkte inspirert av motivene i Hansens tekstilarbeider. Les mer her.

Den første utgaven av utstillingen ble vist ved Kunstnerforbundet i Oslo 24. mars - 30. april 2017, og var kuratert av Bente Sætrang, Wenche Volle, Kirsti Willemse og John K. Raustein. I samarbeid med Kunsthall Stavanger har kuratorene Sætrang, Volle og Raustein nå satt sammen en utvidet versjon av utstillingen, som vises ved kunsthallen 25. januar - 18. mars 2018.

Les mer

Ledig stilling som 50% formidlingskonsulent i Norske Tekstilkunstnere/SOFT galleri

Ledig stilling som 50% formidlingskonsulent i Norske Tekstilkunstnere/SOFT galleri

Norske Tekstilkunstnere (NTK) er en landsdekkende billedkunstorganisasjon stiftet i 1977 for profesjonelle tekstilkunstnere. NTK skal ivareta tekstilkunstneres faglige, økonomiske, ideelle og sosiale interesser. De skal spre kunnskap om tekstilkunst og formidle tekstilkunstnernes arbeid og kompetanse til et bredt publikum.
NTK eier og driver SOFT galleri med 8 - 9 utstillinger årlig. I tillegg arrangerer de ulike SOFT moments rundt omkring i landet. Dette er ulike eventer der tekstilen står i sentrum. NTK er også medarrangør i kunstneroppholdet Green AIR på Søndre Green gård hver august.

Norske Tekstilkunstnere (NTK) søker ny formidlingskonsulent i en 50% stilling.

Om stillingen:
NTK/SOFT galleri har en omfattende formidlingsvirksomhet og ønsker en person som kan videreutvikle formidlingen og promotere NTKs medlemmer og galleriets aktiviteter. Vi søker en person som er godt orientert i mediebildet og en aktiv bruker av sosiale medier. Søker må ha gode språkferdigheter i norsk og engelsk, og ha gode datakunnskaper. Arbeidstiden vil i stor grad følge galleriets åpningstider samt utvidede åpningstider i forbindelse med ulike arrangementer. Formidlingskonsulenten er en viktig samarbeidspartner i en spennende utvikling av NTK og SOFT galleri.

Ønskelige kvalifikasjoner.
• Søker bør ha relevant erfaring og utdannelse på Høyskole/universitetsnivå.
• Erfaring med formidling
• Høy kompetanse og kjennskap til norsk samtidskunst generelt og tekstilkunst i særdeleshet
• Gode datakunnskaper

Ønskelige egenskaper
• Gode samarbeidsevner
• Gode formuleringsevner både muntlig og skriftlig
• Høy arbeidskapasitet og gjennomføringsevne, være initiativrik, selvstendig og strukturert
• Personlig egnethet vektlegges.

Søknad med CV sendes på e-post til .(JavaScript must be enabled to view this email address),  merket «Søknad formidlingskonsulent». Attester skal ikke vedlegges, men medbringes ved eventuelt intervju.

NB! Søknadsfrist er 21. november 2017. Tiltredelse 8. januar 2017.
For mer informasjon om stillingen, kontakt:
Karianne Sand, daglig leder i NTK/SOFT galleri på tlf: 22 33 59 82, eller på .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Norske Tekstilkunstnere støtter #Kunstneroppropet

Norske Tekstilkunstnere støtter #Kunstneroppropet

Torsdag 26. oktober klokken 15.00 blir det markering foran Stortinget, der alle er invitert og velkomne til å vise at de ønsker å styrke kunstnerøkonomien for dagens og fremtidens kunstnere. Vi markerer med «Skrik»-masker etter Edvard Munchs maleri og politikere er invitert til å holde appeller. Det vil også holdes markeringer over hele landet – så følg med der du bor.

Sosiale medier:
Du kan bli med gjennom å poste #kunstneroppropet og endre profilbilde til «Skrik» på Facebook – følg denne linken: http://fboverlays.com/pages/kunstneroppropet
Til den litt mer kreative tilbyr vi:
Klipp ut og fargelegg en Skrik-maske, ta bilde/video og post under #kunstneroppropet på sosiale medier. Du finner masken vedlagt som pdf-fil.
For de som ønsker ennå en ekstra utfordring:
Mens du har på masken: Spill, dans, les, mal, tegn, oversett, skriv, fotografer, fremfør, komponer, illustrer, film, animer, dikt, form – på alle måter vis at kunst betyr noe for deg. Del på sosiale medier med #kunstneroppropet.
Facebookevent: http://bit.ly/2yEB1Le

Bakgrunnen for oppropet:
Kort tid etter at kulturministeren og utenriksministeren holdt festtaler og solte seg i glansen av norske kunstnere som har utmerket seg internasjonalt – fulgte de opp med å nærmest tømme statsbudsjettet for finansieringsmidler til kunstnernes internasjonalisering.
Regjeringen har snakket i fire år om en frihetsreform, om maktspredning og vært opptatt av at kunstnerne skal tjene mer i sin næring. Stikk i strid med deres egen politikk kuttes igjen finansieringen kunstnerne har for å møte et publikum utenlands og utvide sitt marked.
En utredning av kunstnerøkonomien – gjort på bestilling av Solberg-regjeringen – viste at de kunstneriske inntektene gikk ned 15 % mens inntektene til resten av befolkningen økte med 23 % mellom 2006 og 2013. For et allerede lavt inntektsnivå er utviklingen kritisk for kunstnerne.
Skal det skapes kunst i Norge, må kunstnerøkonomien prioriteres. Skal vi få et mangfold av kunstuttrykk, må vi ha en bredde – det gjelder for kunsten såvel som i idretten. Kunstnere i Norge tar nå en uforholdsmessig stor økonomisk risiko ved å satse innen sitt felt. Ønsker vi virkelig at det å skape eller utøve kunst skal forbeholdes de med en privilegert bakgrunn?
Vi vet ikke hvem som på sikt går inn i kunsthistorien. Selv kunstnere som har skapt noen av våre mest folkekjære nasjonalskatter, trengte tid til å modnes før de fikk sin plass i kulturarven. For eksempel var det avgjørende for Edvard Munch at han fikk både arbeids- og reisestipend, slik at han kunne arbeide og gjøre dette kjent internasjonalt.

Kunstnerstipendene gir frihet til å skape kunst som ikke må følge kortsiktige markedsinteresser. Regjeringen har nå hatt to statsbudsjett på seg til å følge opp en treårig lønnsreform for stipendene, men har valgt å ignorere innspillene fra et samlet kunstfelt. Reformen skal kompensere for en realnedgang i inntekt gjennom flere tiår og vil løfte stipendene opp til 50 prosent av en gjennomsnittlig heltidsinntekt.
Regjeringen svekker kunstnerøkonomien ytterligere ved å avspise Kulturfondet i Norsk kulturråd med knapt en prisjustering. I fjor var bevilgningen fryst, så i realiteten går det nå mindre penger til den frie delen av kulturlivet.

Da Munch fikk stille ut verket ”Syk pike” på Høstutstillingen 1886, var det fordi kunsten ble vurdert av en kunstneroppnevnt jury. Fagfellevurdering – kunstnernes rett til å vurdere andre kunstnere – har vi praktisert med i alle år siden. Nå vil regjeringen frata kunstnerne retten til selv å oppnevne de som skal vurdere søknadene til kunstnerstipend. I dag er det kunstner-organisasjonenes 29 000 medlemmer som gjennom demokratiske valg velger egne stipendkomiteer. Nå vil regjeringen overføre denne makten til et utvalg på fem personer. Dette er maktkonsentrasjon og ikke maktspredning!
Det holder ikke at det ble skapt kunst i Norge for hundre år siden. Kunstnerne krever bedre rammebetingelser som gjør det mulig å skape nye verk og utøve kunst, nå og i framtida.

Støtt opp om kunstnernes fire krav for en bedre kunstnerøkonomi:
1. Fullføre treårig lønnsreform for kunstnerstipendene
2. Oppnevningsretten til stipendkomiteene skal ligge hos kunstnerne selv
3. Generell styrking av Norsk Kulturfond
4. Tilbakeføring av kutt til internasjonalt kulturfremme

Bak oppropet står Kunstnernettverket, som består av:
Norske Billedkunstnere
Norske Kunsthåndverkere
Forbundet Frie Fotografer
Grafill
Den norske Forfatterforening
Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere
Dramatikerforbundet
Norsk Oversetterforening
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
MFO, Musikernes fellesorganisasjon
Artistorganisasjonen GramArt
Norsk Komponistforening
NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere
Norsk Skuespillerforbund
Norsk Sceneinstruktørforening
Norske Scenografer
Norske Dansekunstnere
Norsk Filmforbund
Norske Filmregissører
NAViO – Norsk audiovisuell oversetterforening
For henvendelser eller kampanjemateriell, ta gjerne kontakt med:
Hilde Tørdal: 90 66 10 74
Styreleder i Norske Billedkunstnere og medlem av AU i Kunstnernettverket
Anders Hovind: 23 06 83 10 eller 970 02 768
Nestleder i MFO og leder av AU i Kunstnernettverket

 

SOFT moments: Talking materials – tekstilenes tale

SOFT moments: Talking materials – tekstilenes tale

Lørdag 4. november kl. 13 ønsker Trøndelag Senter for Samtidskunst velkommen til samtale mellom tekstilkunstnerne Anne Biringvad, Line Solberg Dolmen og kunstkritiker og skribent Lars Elton.

Trøndelag Senter for Samtidskunst ønsker velkommen til samtale mellom tekstilkunstnerne Anne Biringvad, Line Solberg Dolmen og kunstkritiker og skribent Lars Elton. Arrangementet inngår i Norske Tekstilkunstneres (NTK) 40-årsjubileum og er del av den nasjonale satsning SOFT moments. Tekstilkunstner og kunstformidler ved SOFT galleri i Oslo, John Raustein, innleder arrangement med en kort introduksjon om NTK og jubileumsboken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017).

Lars Elton modererer samtalen hvor oppmerksomheten rettes mot tekstilfagets posisjon, og hvor tekstil og readymades som material i kunsten belyses gjennom et historisk, nåtidig og politisk perspektiv. Anne Biringvad og Line Solberg Dolmen forteller med utgangspunkt i egen kunstnerpraksis hvor bruken av readymades er et sentralt element. Felles for begge tekstilkunstnerne er at de ofte gjør bruk av readymades som funnede objekter men har en svært ulik tilnærming til hva slags typer av materialer de benytter, fra industriell karakter og av håndgjort og/eller hjemmetilvirket opprinnelse. Hvordan går de frem, hva bygger de ideen på og hvordan bygger prosjektene kunstnerne arbeider med ulike assosiative rom og relasjonelle muligheter er blant spørsmålene som stilles.

Biringvad og Dolmen er aktuelle i to nylig utgitte kunstpublikasjoner hvor det tekstile materialet behandles. Anne Biringvad presenterer i sin kunstnerbok «Liturgi» (2017) et tredelt kunstprosjekt hun har arbeidet med de siste årene, og hvorav første del ble presenterte som utstilling på Trøndelag Senter for Samtidskunst i juni 2013.
I boken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017) presenteres Line Solberg Dolmens kunstnerskap i teksten «Å bo og bli til». Boken er en del av markeringen av NTKs 40-års jubileum og ble lansert på åpningen av jubileumsutstillingen, med samme navn, på Kunstnerforbundet, mars 2017. Line Solberg Dolmen var også en del av denne utstillingen. Begge bøkene er til salgs på kunstsenteret.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trøndelag Senter for Samtidskunst, Norske Tekstilkunstnere og SOFT moments, og finansiert gjennom SOFT moments.

————————————————————————————————-

Line Solberg Dolmen (1982) jobber ofte med funnede materialer, og inkorporerer blant annet presenninger, stillasduk og gummibåter i større tekstile installasjoner. Hun deltar for tiden på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling «Kunsthåndverk 2017» på Kunstindustrimuseet i Trondheim, og åpner 30. november separatutstilling på Soft galleri i Oslo. I 2018 er hun aktuell i gruppeutstillingen Ode til en tiger, hymne til en vaskeklut på Kunsthall Stavanger, som også ble vist på Kunstnerforbundet våren 2017 i anledning NTK’s 40-årsjubileum. Solberg Dolmen er utdannet med Bachelor fra Kunstakademiet i Tromsø (2010) og Master fra Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo (2016). I tillegg har hun svennebrev i kjole- og draktsøm. Mer info: www.linesolbergdolmen.com

Anne Biringvad (1967) lager montasjer og installasjon hvor hun innarbeider og gjenbruker funnede gamle broderier, prydsøm og annet håndarbeid vi forbinder med umoderne norsk husflid. Satt i nye sammenhenger blir disse fargesterke verkene en billedgjøring av hva som går tapt i vårt konsumsamfunn. Samtidig løftes frem tidligere kvinners arbeid, tidsbruk, utholdenhet og kunnskap. Hun var i 2017 aktuell med utstillingene «Myk strategi, hard virkelighet» på RAM galleri, «Det store mjuke øyeblikket» på Finnskogen og «Suvenir» på Galleri Semmingsen. Hun deltok også på kunstmessen Supermarket i Stockholm i 2017.
I april 2018 er hun aktuell med «Far out Textil», Almgrens Museum, Stockholm invitert av «Fiber Art Sweden». Anne Biringvad er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, med hovedfag på maleri 1992. Mer info: http://biringvad.no

Lars Elton (1957) er kunst-, design- og arkitekturkritiker i Dagsavisen. Han har mer enn 30 års erfaring som frilansjournalist og kritiker i ulike aviser og tidsskrifter, inkludert 17 år for VG, i tillegg til Aftenposten, Dagbladet, Klassekampen og Morgenbladet pluss en rekke tidsskrifter. Han har også utgitt kunstbøker og han har vært redaktør for årboken til NIL/Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening.


Trøndelag Senter for Samtidskunst
Adresse: Fjordgata 11, 7010 Trondheim

Artist Residency 2018

Artist Residency 2018

Artist residency 2018 at Søndre Green farm, Noresund, Norway. For artists who work with textile media

Application deadline: 15 January 2018
Residency period: Sunday, 5 August – Sunday, 2 September 2018

The organisation Norwegian Textile Artists (Norske tekstilkunstnere, NTK) announces a residency opportunity for artists whose works relate to textile media. The residency is at the farm ‘Søndre Green Gård’ in Noresund, at the foot of the Norefjell mountains in Krødsherad Municipality, Norway.

In establishing this residency, NTK’s aim has been to create an arena for concentration and in-depth research, to contribute to the development and presentation of textile art, and to promote contact between artists with different approaches to the field of textiles.

WHO CAN APPLY
All professional artists who work with textile media, or who have a project relating to textiles. Artists can apply individually, or as groups. The residency applies solely for the artists (it does not extend to family members, partners, etc.).

ABOUT THE ARTIST RESIDENCY
The residency is for 4 artists and lasts up to 4 weeks.

The residency includes a grant of NOK 10,000 per person (for 4 weeks’ residency). Travel expenses are covered up to NOK 3,500 per person. Artists are given free accommodation and work space.

The farm’s main building (350 m2) is used by the artists during their stay. The house dates back to the 1700s and was completely renovated for rental in 2013/14. It is fully furnished and contains (spread over 2 floors): 3 double bedrooms, 3 single bedrooms, 2 bathrooms, 1 large salon, 3 living rooms, 1 dining room and 1 large kitchen. Both the dining room and kitchen have seating for 12 people. The rooms are divided amongst the artists so as to provide both solitude and fellowship.

WHERE IS SØNDRE GREEN?
The farm is next to the lake Krøderfjorden in the municipality of Krødsherad. It has its own small island, rowboat and beach for swimming. Beautiful hiking terrain is close at hand: the hill Greensåsen has a hiking trail, a lean-to shelter and a cabin with sleeping facilities. There’s also a trail from the farm itself to Krøderen Kro (1½ km distance), which serves homemade and locally-sourced food. Hike 16 km and you’re above the treeline.

Noresund (the closest village, 3½ km from Søndre Green) has shops, petrol stations, a doctor, municipal administration, a hotel and cafés. There is public transportation (a buss) to Søndre Green Farm (sporadic schedule). There is also a bicycle/walking path from the farm to Noresund, along the lakeside. Bicycles can be borrowed at the farm. The farm is about 90 km from Oslo, a 2-hour bus ride via Hønefoss or Drammen.

WHAT SØNDRE GREEN OFFERS
In addition to excellent accommodations in a historic, newly-restored farmhouse, artists have superb opportunities to work in amply dimensioned spaces in several of the farm buildings:
‘Hovedhuset’ (main farmhouse): workroom in ‘salen’ (the large salon) (40m2)
‘Bryggehuset’ (brewing house): workroom / wet room (40m2)
‘Driftsbygning /låve’ (barn): project room / workroom (3m width x 16m length x 4,80m height, plus extra height due to open-truss ceiling. This room has good lighting and the possibility of working from the barn bridge.
‘Sommerfjøs’ (summer barn): workroom (35m2)

Søndre Green provides good conditions for different approaches to artistic practice, for reflection and in-depth study, for working on your own in the main house and/or using the natural surroundings.

You can also immerse yourself in textile craft through the farm’s rich collection of vertical looms, flat looms and other relevant equipment. The farm’s Spælsau (Old Norwegian Short Tail Landrace sheep) provide wool for spinning and dyeing. The local nature provides herbs and plants for dyeing wool.

Each artist must give a presentation, sharing part of his or her practice, at an open house event during the last weekend of the residency. The presentation can take the form of a workshop, a presentation of one’s practice, or a presentation of an artwork under development in the project room. Arrangements for the presentation are adapted for each resident.

NTK has also started collaborating with the art centre Buskerud Kunstsenter in Drammen. After the residency is completed, the art centre will hold an artist talk plus a week-long presentation of the residency and the artists who participated in it. It is expected that the artists will participate in a panel discussion and contribute by, among other things, s howing sketches and works in the process of being made during the residency.

www.sondregreen.no

APPLICATION
The application must include:
a) Letter explaining your motivation for applying for the residency programme and your project description
b) Portfolio of artistic work, maximum 10 pictures, presented in a PDF-file (maximum size 2 MB)
c) CV

Send the application via e-mail to: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
In the e-mail heading, please write ‘Kunstneropphold Søndre Green gård’.

NTK’s board will select participants based on the submitted material.
The selection will be made at the end of February 2018.

For questions about the artist residency, please contact Karianne Sand, .(JavaScript must be enabled to view this email address) at SOFT galleri. Telephone: (+47) 22335982

The artist residency programme is made possible through financial support from Krødsherad Municiaplity, Buskerud County and NTK.

UTLYSNING: Kunstneropphold 2018 ved Søndre Green gård.

UTLYSNING: Kunstneropphold 2018 ved Søndre Green gård.

Søknadsfrist 15. januar 2018
Oppholdsperiode: søndag 5. august – søndag 2. september 2018

Norske tekstilkunstenere (NTK) utlyser tilbud om kunstneropphold for kunstnere som arbeider relatert til tekstil, ved Søndre Green gård, som ligger ved Noresund og foten av Norefjell i Krødsherad kommune.

NTK ønsker å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

HVEM KAN SØKE
Alle profesjonelle kunstnere som arbeider med tekstile medier eller har et prosjekt relatert til tekstil. Man kan søke som enkeltpersoner eller gruppe. Oppholdet er personlig.

OM KUNSTNEROPPHOLDET
Oppholdet er for fire kunstnere med varighet opptil fire uker.

Oppholdet inkluderer et stipend på kroner 10 000,- per person (for 4 ukers opphold). Reiseutgifter dekkes med inntil kroner 3500,- per person. Kunstnerne har fri bolig og arbeidsplass.

Gårdens hovedbygning, på 350 m2, disponeres av kunstnerne under oppholdet. Bygningen er opprinnelig fra 1700 tallet, og ble totalrenovert for utleie i 2013/14. Huset er fullt møblert og inneholder (fordelt på to etasjer): 3 dobbelt og 3 enkeltsoverom, 2 bad, en stor sal, i tillegg til 3 stuer, spisestue og stort kjøkken som begge har spiseplass til 12 personer. Rommene fordeles mellom kunstnerne slik at det er mulighet for både tilbaketrekking og fellesskap.

HVOR LIGGER SØNDRE GREEN
Gården ligger i Krødsherad kommune og grenser ned mot Krøderfjorden. Den har egen liten øy, robåt, badestrand og et flott turterreng tilgjengelig fra gården.
I Greensåsen er det turvei med gapahuk og skogshytte for overnatting. Det går natursti fra gården til Krøderen Kro, 1,5 km unna, der det serveres hjemmelaget lokalmat. 16 km unna er du på høyfjellet.

Noresund, 3,5 km unna, er nærmeste tettsted. Her finnes det butikker, bensinstasjoner, lege, kommuneadministrasjon, hotell og kafeer. Det er bussforbindelse dit (ikke hyppige avganger). Det går også en sykkel- og gangvei langs fjorden dit. Sykkel kan lånes. Gården ligger ca. 90 km fra Oslo, 2 timers reise med buss over Hønefoss eller Drammen.

www.sondregreen.no


HVA SØNDRE GREEN TILBYR
I tillegg til utmerket boforhold i en historisk restaurert bolig, tilbys kunstnerne meget gode arbeidsmuligheter med rause og røffe arbeidsrom fordelt på flere hus på gården:
Hovedhus: Arbeidsrom i Salen (40m2)
Bryggerhuset: Arbeidsrom/våtrom (40m2)
Driftsbygning/låve: Arbeidsrom/prosjektrom, 3m bredt x 16m langt x 4,80m høyt pluss ekstra høyde p g a åpen takstol som gir lys og mulighet til også å jobbe fra låvebrua.
Sommerfjøs: Arbeidsrom (35m2)

På Søndre Green ligger forholdene til rette for ulik utforskning av kunstnerisk praksis kombinert med gode muligheter for refleksjon og fordypning ved plass til tilbaketrekking i hovedhuset og/eller bruk av naturen i rundt.

Det gis også anledning til utforskning av tekstil håndverk ved gårdens rikholdig samling Opstadvever, flatvever og annet relevant utstyr.  Spælsauene på gården gir ull til spinning og farging. Naturen gir urter og planter til plantefarging.

Hver kunstner må dele fra sin praksis i form av åpen dag siste helgen av oppholdet. Dette kan skje ved workshops, kunstnerpresentasjon eller visning av arbeid under utvikling i prosjektrommet.
Avtales og tilpasses den enkelte søker. 

NTK har også inngått et samarbeid med Buskerud Kunstsenter og etter endt opphold vil det være en kunstnersamtale samt presentasjon av kunstneroppholdet og kunstnerne på Kunstsenter i Drammen. Presentasjonen vil vare en uke. Det forventes at kunstnerne deltar i panelsamtale og bidrar med blant annet å vise skisser og arbeider i prosess gjort under oppholdet.


SØKNAD
Søknad må inneholde: 
Et motivasjonsbrev/prosjektbeskrivelse
Portfolio med kunstneriske arbeid, maks 10 bilder, presentert i en PDF- fil (maks str 2MB)
CV

Søknaden sendes med epost til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Merk søknaden ”Kunstneropphold Søndre Green gård”

NTKs styre velger deltagere basert på innsendt materiale. Svar foreligger i slutten av februar 2018.


For spørsmål knyttet til kunstneroppholdet, ta kontakt med daglig leder Karianne Sand, .(JavaScript must be enabled to view this email address) ved SOFT galleri. Tlf: +47 22335982

Kunstneroppholdet er muliggjort takket være finansiell støtte fra Krødsherad kommune, Buskerud fylkeskommune og NTK.

Søknad om utstillingsplass SOFT galleri 2019

Søknad om utstillingsplass SOFT galleri 2019

Frist for å søke om utstillingsplass ved SOFT galleri i 2019 er 1. desember 2017. Galleriets kunstneriske råd har juryeringsmøte én gang i året, medio februar.

Vi behandler kun digitale søknader.
Samle alt i et PDF-dokument (i alt maks 5. MB) og send til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Søknaden må inneholde:

Kort beskrivelse av kunstnerisk virksomhet
Cv
Beskrivelse av verk / prosjekt
Bilder av aktuelle verk / prosjekt
Bilder av tidligere verk
evt. spesielle krav til transport, forsikring, montering o.a.


///

Our next application deadline is 1st December 2017 for exhibits in 2019. You may apply to exhibit at SOFT gallery. The board of members has a jury meeting once a year in February. We only accept digital applications. Please send application as one pdf (max 5. MB) to this address: .(JavaScript must be enabled to view this email address), enclosing:

Artist statement / short written description of your work
CV
Text describing the works or project you want to show
Photo documentation of your earlier work
Any specific requirements needed for transport, insurance, installation etc.

SOFT moments

SOFT moments

Velkommen til SOFT moment på Buskerud Kunstsenter
– en presentasjon av kunstneroppholdet på Søndre Green gård

KUNSTNERSAMTALE 27.september 2017
Norske tekstilkunstnere (NTK) og Buskerud Kunstsenter har gleden av å ønske velkommen til kunstnersamtale onsdag 27. september klokken 18. Dette vil være en samtale med tre av de fire kunstnerne som deltok på det nylig avsluttede kunstneroppholdet på Søndre Green gård: Helen Sæther (NO), Pernille Meidell (NO) og Mari S. Norddahl (NO). Innehaver av Søndre Green gård og tekstilkunster, Kristin Lindberg, vil også delta på samtalen, som modereres av Kristin Sæterdal, nestleder i NTK. Samtalen vil sirkle rundt kunstnernes arbeid, opplevelsen av oppholdet på gården, hva et slikt opphold kan ha å si for et kunstnerskap, og hvor veien går videre.
Samtalen holdes på Buskerud Kunstsenter.

OM SOFT MOMENTS
SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). NTK inviterer, i samarbeid med lokale kunstnere og visningssteder, til kortvarige, 1-2 dagers pop up-utstillinger, eller andre arrangement, med fokus på tekstilrelatert kunst, arrangert på lokale arenaer i hele landet. De lokale kreftene har regi og setter agendaen. NTK bidrar med kunnskap, finansiering og promotering.

OM KUNSTNEROPPHOLDET
I 2015 gikk NTK sammen med Kristin Lindberg og opprettet et kunstneropphold ved Søndre Green gård, og det første oppholdet gikk av stabelen i 2016. Det fire uker lange kunstneroppholdet er for kunstnere som arbeider relatert til tekstil. NTK ønsker med oppholdet å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet. Ved å plassere flere tekstilkunstnere med ulik tilnærming til sitt felt sammen vil dette kunne tilrettelegge for samarbeidsprosjekter, bidra til spennende dialog og møter mellom ulike grener av fagfeltet. Det vil gi interessante møter for lokalbefolkningen i Krødsherad kommune og Buskerud fylke.

PRESENTASJON 27.09-04.10
I uken etter kunstnersamtalen er publikum velkommen til å utforske kunstneroppholdet på Søndre Green går ytterligere. I perioden 27.09-04.10 vil kunstneroppholdet presenteres i galleriet på Buskerud Kunstsenter. Gjennom hele uken vil de publikum få et unikt innblikk i kunstnernes prosess på kunstneroppholdet, Søndre Green gård, og kunstnerne som deltok i 2017: Elana Herzog (USA), Helen Sæther (NO), Pernille Meidell (NO) og Mari S. Norddahl (NO).

Les mer

Velkommen til åpen dag på Søndre Green gård. søndag 27. august!

Velkommen til åpen dag på Søndre Green gård. søndag 27. august!

NTK kjører GRATIS buss fra Oslo Sentrum kl 10.00 med retur kl 15.30 fra gården.

NTK og Kristin Lindberg inviterer alle til Åpen Dag på Søndre Green gård – søndag 27. august.

Dette er en unik mulighet til å møte kunstnerne: Elana Herzog(USA), Pernille Meidell (Oslo), Mari S Norddahl (Bergen), Helen Sæther (Oslo) i deres egne arbeidsrom og føle på stemningen på en gård helt utenom det vanlige.

Det er fire kunstnere som har blitt juryert inn av styret i NTK som bor sammen på gården i fire uker. Dette er fire ulike kunstnere, men som har tekstilen som sitt utgangspunkt felles. NTK har med dette ønsket å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

For påmelding send epost til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Påmeldingsfrist tirsdag 22. august!

Velkommen!

Til far

Til far

Av Anne Tveit Knutsen
Videoarbeid på skjerm på Oslo S ved nedgangen til T-banen.

Visningsperiode: 30.6.2017 - 25.10.2017


I 2017 feirer Norske Tekstilkunstnere 40 år. Dette markeres gjennom året med utstillinger og arrangementer flere steder i landet. I sommer markerer kunstnerne Sidsel Palmstrøm, Johanne Lund Ness, Malfridur Adalsteinsdottir og Hanne Øverland jubileet med et kunstprosjekt på Flytogfasaden av Oslo S. Samtidig viser Anne Tveit Knutsen filmen ‘Til far’ på skjerm ved nedgangen til T-banen.

I videoverket Til far (2016) ser vi en mann på sengekanten med et etui i hånden. Han ser møysommelig på det og holder det gjentatte ganger opp til øret. Gjennom hele verket høres tikkelyd fra en klokke. Filmen har et stillestående, iscenesatt handlingsforløp hvor man inviteres inn i et intimt møte mellom en eldre mann og hans møte med sin umiddelbare omverden. Han er iscenesatt i et rom fylt av tekstile hverdags-materialer som forteller om hvordan disse materialene omslutter oss i alle livsløp og berører noe dypt eksistensielt. Arbeidet undersøker taktil forståelse av omverdenen, tematikk knyttet til demens og åpner opp for lesninger omkring hukommelse generelt.

Til far inngikk i utstillingen Hvit Substans som ble vist ved Soft Galleri tidligere i år. Den tok utgangspunkt i kunstnerens egne opplevelser og erfaringer med senil demens, både i tidligere arbeid som sykepleier, men også i hennes møte med alzheimer i nær relasjon. Med titler som Til mor og Til far inviterte hun publikum inn til refleksjoner rundt hva som skjer når en av foreldrene utvikler demens. Sykdommen er en av de store utfordringene innenfor moderne medisin og den vil ramme de fleste av oss på et eller annet tidspunkt hvis utviklingen forsetter uhindret. Den er en foreløpig uløst gåte, men hvor det antas å ha sammenheng med hvit substans i hjernen og nervesystemet.

I sine arbeider er Knutsen opptatt av individets egenverdi og med video som virkemiddel fokuserer hun på mennesker i ulike livssituasjoner. Når verket ’Til far’ nå vises på Oslo S er det i et hektisk byrom, hvor kontrasten mellom det nære hendelsesforløpet i filmen og konteksten den er vist i er påfallende.
Anne Tveit Knutsen (f.1961) Bor og arbeider i Bergen. Knutsen tok hovedfag ved seksjon for tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2004. Hun har hatt flere separatutstillinger de senere årene, blant annet ved Galleri Format, House of Foundation og Visningsrommet USF. Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger i inn- og utland. Hun er også en del av kunstnergruppen «Knutsen, Paulsen & Hoem» som sammen har hatt flere utstillinger rundt om i landet, fra Karasjok i nord til Fredrikstad i sør.

Les mer om Rom for kunst

 

Soft Spot

Soft Spot

av Sidsel Palmstrøm, Johanne Lund Ness, Malfridur Adalsteinsdottir og Hanne Øverland

Visningsperiode: 30.6.2017 - 25.10.2017
Oslo S, utvendig fasade, sjøsiden av Flytogterminalen.

I 2017 feirer Norske Tekstilkunstnere 40 år og kunstnerne Sidsel Palmstrøm, Johanne Lund Ness, Malfridur Adalsteinsdottir og Hanne Øverland markerer jubileet med et kunstprosjekt på Flytogfasaden av Oslo S.

Kunstverket “Soft Spot” er laget av knall orange støvnetting, et materiale som vanligvis brukes på fasader under konstruksjon eller renovering. Kunstnerne har brukt tekstile teknikker som enkel drapering og hekling med idrettsnett som renning. De tekstile draperiene i stort format kan oppleves som en myk og taktil kontrast til byens harde overflater. Flettverk, veving og sammenbinding av tråder eller grener er en av de eldste konstruksjonsmetodene mennesker har benyttet. Draperier har også klare referanser til klassisk billedkunst med tekstilet som beskytter og skjuler, forskjønner og tilslører. “Slik vi ser det kan byrommet ved Oslo S metaforisk være som en imaginær vev av koblinger mellom mennesker og deres gjøremål”, sier kunstnerne.

Det enorme tekstilkunstverket er 8 m høyt og 7 m bredt og har blitt produsert med hjelp av dyktige assistenter fra master og bachelorutdanningen på tekstilavdelingen KhiO: Alejandra Torres, Lillian Saksi og Julia Wallman.

Soft Spot er støttet av Kulturetaten, Oslo Kommune.

Om kunstnerne
Sidsel Palmstrøm, Johanne Lund Ness, Malfridur Adalsteinsdottir og Hanne Øverland har alle lang fartstid som kunstnere innenfor et bredt spekter av uttrykk og teknikker. De arbeider med tekstil forstått både direkte og indirekte, som et materialspesifikt felt, og som en underliggende drivkraft og tenkemåte. De har tidligere samarbeidet om utstillingen BEHOLDER, produsert i og for Spriten Kunsthall i Skien.


Les mer om Rom for kunst

SOFT moments: Botanikk og broderi

SOFT moments: Botanikk og broderi

Velkommen til kunstnersamtale og broderiworkshop i Kristine Fornes` utstilling GARDENESQUE GARDENING på Trafo Kunsthall.

TRAFO KUNSTHALL lørdag 22.april kl 15:00 - 17:00

Samtalen er mellom Cathrine Lorange, kurator formidling ved Nasjonalmuseet, og kunstner Kristine Fornes. Workshopen pågår under og etter kunstnersamtalen.

Historien om hagen er omfangsrik og fantastisk. I utstillingen tolker og gjengir Kristine Fornes småting fra det store bildet, fragmenter av eventyrlige hager i Aleppo, Ullevål, Iran og Bjørvika.

Til wokshopen tar Fornes med billedmateriale, bøker og stoffer hun har samlet under arbeidet med utstillingen sin, som deltakerne kan brodere ut fra. Blant botaniske notiser og blomsterspråk, persiske hager og tyrkisk poesi, finner vi for eksempel Revehale, Stormhatt, Asker kommuneblomst, Mirakelblomst, Indisk fiken, kvann og kål, plantefarget råsilke, norsk ulltråd og stoffbiter fra en skredder.

Deltakerne kan fritt brodere frem nyttevekster og prydplanter, forskjønnende driftsbygninger som Barkepaviljongen fra Ullevål gård eller Vulcans Smie. Den begrensede levetid en plante har kan foreviges med nål & tråd, gjennom sting og fantasi.

Det vil være tråder og stoffbiter tilgjengelig for de som deltar.

Arrangementet er gratis, og med en enkel servering.

For mer informasjon om utstillingen: http://www.trafokunsthall.no

Se nye bilder på : http://www.kristinefornes.no

Botanikk og broderi er et Soft moments prosjekt i samarbeid med Trafo Kunsthall.
SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet er et ledd i å synliggjøre og styrke NTK som en landsdekkende organisasjon gjennom å belyse, tematisere eller problematisere tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder. Det skal være lokale kunstneres prosjekter og skal kunne foregå på mange arenaer, ikke bare kunstarenaen. Dette er rammen for prosjektet.

Kari Steihaug presenterer sin utstilling Syersken i Trastevere

Kari Steihaug presenterer sin utstilling Syersken i Trastevere

Kari Steihaug presenterer sin utstilling Syersken i Trastevere. Velkommen til en uformell samtale i SOFT galleri, søndag 26. mars kl 14 - 15.

Roma-dagbok, februar 2010: Går forbi Syersken i Trastevere og hennes broderier, som lyser opp langs den grå murveggen. Hun sitter så konsentrert om arbeidet, små sting på lys stramei, raske skritt på brostein, og jeg har en hel februar måned her på Skandinavisk forening. Hun minner meg om Syersken til Helene Scherfbeck eller Kniplersken til Vermeer, og hun er i tilstanden jeg søker i mitt eget arbeid; konsentrasjon og tid som flyter. Men mest er hun i den harde virkeligheten. Hun er den jeg ser i alle byer, på mange hjørner, i all slags vær, noen strikker eller syr, spiller musikk eller pusser sko. Noen bare sitter. Hver dag.

«Og hva er dette øyeblikk i tiden, denne dagen som jeg nå er fanget i? Brølet fra trafikken kan være en hvilken som helst støy – trær i skogen eller brøl fra ville dyr. Tiden er spolt et par tommer tilbake på snellen; vårt korte framskritt er annullert. Jeg tror også at kroppene våre i sannhet er nakne. Vi er bare lett tildekket av tøy med knapper i; og under brolegningen ligger skjell, beinrester og stillhet.» (Virginia Woolf, Bølgene 1931.)

Kari Steihaug samler ullplagg og ufullendte strikketøy som blir til installasjoner i dialog med et rom. Hennes temaer finnes i henders arbeid og levd liv, historie og hukommelse, det private og det kollektive. Installasjonen hun viser på SOFT galleri Syersken i Trastevere består av et strikket bilde, film, lyd, tråder, ullplagg som rakner, stoppes og repareres. Utstillingen er laget spesielt til gallerirommet på SOFT.

KARI STEIHAUG (f 1962), bor og arbeider i Oslo.
Steihaug har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og Oslo, og Manchester Metropolitan University (1994 -2000). Hun har stilt ut separat blant annet ved Luleå Konsthall (2014), Norsk Trikotasjemuseum (2008), Kunstnerforbundet (2007), Vestlandske Kunstindustrimuseum (2007), Henie Onstad Kunstsenter (2005), Rogaland Kunstsenter (2003), Akershus Kunstnersenter (2003), Østfold Kunstnersenter (2002) og RAM galleri (2001).
Hun har deltatt i en rekke gruppe- og kollektive utstillinger både nasjonalt og internasjonalt som: Tegnebiennalen SKISSEN på Galleri ROM for kunst og arkitektur i Oslo, Unraveled ved Contemporary Arts Center, Cincinnati, Ohio i USA ( 2016), Textile Biennial på Rijswijk Museum i Nederland (2015), Myke Monumenter på KODE, Kunstmuseene i Bergen (2015), Tusen tråder -en historie fortelling i tekstil på Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen på Lillehammer (2014), SOFT på Gustavsberg Konsthall i Stockholm (2013), I tråd med tiden på Haugar Kunstmuseum i Tønsberg (2013), Forårsudstillingen, Charlottenborg Kunsthall i København (2012), Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal (2009), Everydaylife på Galleri Norsu i Helsinki (2008), 12th International Triennial of Tapestry, Lódz i Polen (2007),Trøndelag Senter for Samtidskunst i Trondheim (2006) og Høstutstillingen (1997, 2009, 2011) for å nevne noen.

Kari Steihaug har mottatt flere kunstnerstipender, fra 2006 er hun tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere. Steihaugs kunst er innkjøpt til flere offentlige samlinger som: Oslo Kommunes Kunstsamling, Lillehammer Kunstmuseum, Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd, KODE kunstmuseene i Bergen og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun står også bak flere offentlige utsmykninger som: Gassco på Karmøy, Dragvoll Eldresenter i Trondheim, Melum skole i Skien og Kongsvinger Folkebibliotek. 2017 blir et travelt år for Steihaug med flere planlagte utstillinger og prosjekter som separatutstilling ved Kongsberg Kunstforening og VII Biennial of Contemporary Textile Art, Montevideo i Uruguay. Høsten 2017 drar hun på 6 måneders kunstneropphold til Cite´i Paris. I 2018 er hun aktuell med ny separatutstilling på Kunstnerforbundet i Oslo.

Les mer på: http://www.karisteihaug.no

Kunstnersamtale: Margrethe Kolstad Brekke og Kirsti Willemse

Kunstnersamtale: Margrethe Kolstad Brekke og Kirsti Willemse

Velkommen til kunstnersamtale med Margrethe Kolstad Brekke, rundt hennes bidrag til utstillingen «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger». Kolstad Brekke gikk ut master fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2014. Samtalen finner sted på Kunstnerforbundet: Søndag 26. mars kl.12-13

Samtalen vil bli ledet av Kirsti Willemse, tekstilkunstner, medkurator og prosjektleder for utstillingen «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger». Willemse gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2012.

Kolstad Brekke utfordrer oss på hva fremtidsplaner vi har for kunsten, som tittelen i et av hennes tidligere arbeid, Hopes and dreams in times like these, leder tankene våre mot: Håp er å se noe som ikke er der, men som kan komme til å bli, og er derfor en sentral del av både det å skape kunst og det å skape endring.

«Som student på tekstil i Bergen ble jeg fascinert av patchworkmønstrene som ble brukt som kommunikasjonsmiddel for å hjelpe slaver med å rømme fra plantasjene. En annen referanse i denne sammenheng er Harriet Powers og hennes Storyquilts - quilter som tegneserier, som formidler fortellinger slik hun forstår dem. Det var dette jeg tenkte på når jeg satte sammen høydevindkraftmotivene. Den globale, eklektiske bevegelsen som førte til slutten på slaveriet fungerer også som en parallell til omstillingsprosessen vi nå er inne i, nemlig veien ut av fossil- paradigmet.»

Prosjektene til Margrethe Kolstad Brekke utvider miljøspørsmålet mot kunsten og mot samtiden vår. Ute på bygningsfasaden til Kunstnerforbundet finner vi hennes storskala applikasjon i sårbar, fargerik og delvis transparent silke. Motivet utforsker møtet mellom det utopiske og det realiserbare. Deler av motivet på silkearbeidet forteller historien om den tekniske prosessen bak høydekraftteknologi, der en videreutvikler kiter fra ekstremsporten til å generere strøm hentet fra høyere luftlag, ned til bakken.
Løfter vi blikket opp mot taket i Overlyssalen inne i Kunstnerforbundet får vi øye på de draperte fargerike silkeapplikasjonene til Margrethe Kolstad Brekke. Motivene her er hentet fra blant annet det utopiske alfabet.


Kunstnerforbundet

TKANKA! Polsk innflytelse på norsk tekstilkunst.

TKANKA! Polsk innflytelse på norsk tekstilkunst.

Velkommen til en samtale omkring den polske innflytelsen på norsk tekstilkunst.
Kunstnerforbundet torsdag 27. april kl 16 -18

I årene 1960 til 1990 dro syv tekstilkunststudenter fra Norge til de ulike kunstakademiene i Polen. De første som dro kom i kontakt med miljøet rundt Magdalena Abakanowicz, mens de som dro senere kom i kjølvannet av det som har blitt kalt den ”tekstile frigjøringen”. Denne frigjøringen hadde sitt senter i Polen, i en ellers så strengt kontrollert del av Europa. Hvilke tendenser og inntrykk tok kunstnerne med seg tilbake til Norge? Hvordan endret deres kunstnerskap seg? Hva hadde denne utvekslingen å si for utviklingen av den norske samtidige tekstilkunsten?
Møt seks av disse kunstnerne til en samtale omkring den polske innflytelsen på deres virke som kunstnere og på den norske tekstilkunsten generelt.

Initiativtager til arrangementet er Gunvor Nervold Antonsen i samråd med NTK.

Program:
Runa Boger innleder med et utdrag fra sin masteroppgave; Magdalena Abakanowicz og Norge: stilskaper eller frigjørende forbilde? Deretter samtaler panelet. Det vil bli fremvisning av bilder og film samt eldre polske trykksaker om emnet.

Tilstede i panelet: Brit Fuglevaag, Siri Blakstad, Runa Boger, Bente Sætrang, Marianne Mannsåker og Synnøve Øyen.
Moderator: Gunvor Nervold Antonsen

Enkel servering.

Bilde: Polen, Siri Blakstad, 1966

Det store mjuke øyeblikk på Finnskogen

Det store mjuke øyeblikk på Finnskogen

Norske Tekstilkunstnere (NTK) feirer 40 års jubileum gjennom hele 2017 med flere utstillinger og arrangementer rundt om i landet. Årets Finnskogutstilling på Røgden Bruk vil vise mangfoldet innen norsk tekstilkunst.

Utstillingen åpner 10. mars kl 18 og varer til 12. mars kl 17

SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet er et ledd i å synliggjøre og styrke NTK som en landsdekkende organisasjon gjennom å belyse, tematisere eller problematisere tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder.

Alle medlemmene i NTK ble invitert til å sende inn bilder av både nyere og eldre arbeider. Responsen var stor, og juryen valgte ut 59 kunstverk av i alt 52 kunstnere i et tidsspenn fra 1983 til 2017.

Med Røgden Bruks fantastiske format, i alt 240 m2 med 4,60 m takhøyde, vil tekstilkunsten bre seg i hele lokalet; på veggene fra gulv til tak, i rommet og på gulvet. Utstillingen realiseres i tråd med idealene om kollektiv tankegang og dugnadsånd som rådet i 1977 da NTK ble dannet.

Initiativtager er Marianne Tjønn, og med seg i arbeidsgruppen har hun Solveig Aalberg og Anne Knutsen. Utstillingen har fått økonomisk støtte av Norske Tekstilkunstnere som et av årets SOFT moments.

Arrangør: Finnskogutstillingen Finnskogutstillingen finner sted fra 10-12 mars, og er årets kulturelle utstillingsbegivenhet i distriktet. Rundt 800 lokale publikummere besøker de ulike utstillingene på Svullrya iløpet av helgen.


Deltagende kunstnere:
Ane Vik Eines, Anna- Liisa Silenti, Anne Ingeborg Biringvad, Anne Kari Amstein, Anne Knutsen, Anne Stabell, Anniken Amundsen, Aud Bækkelund, Audgunn Nausdal Holsen, Bente Knudsen Sanden, Berit Overgaard, Borgny Svalastog, Brita Been, Brynhild Slaatto, Danuta Haremska, Dorte Herup, Eline Medbøe, Ellen Grieg, Ellen Lenvik, Gabriella Gôransson, Gitte Magnus, Hanne Frey Husø, Ida Helland Hansen, Inga Blix, Inger Johanne Rasmussen, Ingrunn Myrland, Ingrid Aarset, Ingunn Bakke, Ingunn Skogholt, Ingunn Vestby, Jorunn Steffensen, Karen Kviltu Lidal, Kari Dyrdal, Kari Steihaug, Kristin Lindberg, Kristin Sæterdal, Kristine Fornes, Marianne Magnus, Marianne Mannsåker, Marianne Tjønn, Marit Guldbrandsen, Nina Risåsen, Ragnhild Monsen, Randi Liliequist, Runa Boger, Siri Berqvam, Solveig Aalberg, Tone Hellerud, Tone Saastad, Tove Pedersen, Trine Mauritz,Turid Steinsland.

Velkommen til pressevisning på Røgden Bruk onsdag 08.03.17, kl.12.00-14.00 Ta kontakt hvis tidspunkt ikke passer. Pressekontakt: Marianne Tjønn, telefon 911 84074

www.finnskogutstillingen.no

Bilde: Fra venstre : Tove Pedersen “Stjernenatt”, Kristine Fornes “Røykstue” detalj, Karen Kviltu Lidal “Sense and sensibility I”, Nina Risåsen “Kvadrater III”, Audgunn N. Holsen “Rosa variosa” detalj, Ingunn Bakke “Grid” detalj, Karen Kviltu Lidal “Work: Labor” Fra venstre nede : Hanne Frey Husø stills fra filmen “Botanikk for Adelaide”, Marit Gulbrandsen “Screen 2”, Borgny Svalastog “Båt”, Eline Medbøe “Remains III”, Ingunn Skogholt “Tredelt II”, Anne Ingeborg Biringvad “Bauta”

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger

Det er 40 år siden fagorganisasjonen Norske tekstilkunstnere (NTK) ble stiftet, og dette markeres med en jubileumsutstilling produsert i samarbeid med Kunstnerforbundet. Utstillingen fyller hele Kunstnerforbundet i perioden 24. mars - 30. april 2017.

Gunvor Nervold Antonsen fremfører performancen: Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, på åpningskvelden i Kunstnerforbundet.

Jubileumsutstillingen har fått tittelen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger etter en performance av Gunvor Nervold Antonsen som fremføres på åpningskvelden. Gruppeutstillingen fyller hele huset og vil vise verk fra etablerte kunstnere som Løvaas & Wagle, Tove Pedersen, Britt Fuglevaag, Hannah Ryggen og Else Marie Jakobsen. I tillegg til yngre kunstnere i startgropen av sin karrière som Line Solberg Dolmen, Ask Bjørlo og Tobias Alexander Danielsson.

Verkene som vises i utstillingen er vitnesbyrd om hvordan det tekstile materialet og tekstil som medium tar inn over seg verden både gjennom å belyse store samfunnsstrukturer, maktforhold og miljø, eller ved å være tett på hverdagslivet her og nå. I tillegg til innlånte verk vises nye arbeider fra utvalgte kunstnere, produsert for anledningen. Utstillingen strekker seg også ut til Kunstnerforbundets fasade, og opp over glasstaket i overlyssalen med nyproduserte verk av Margrethe Kolstad Brekke.

Utstillingen er satt sammen av Bente Sætrang og Wenche Volle fra Kunstnerforbundet, og Kirsti Willemse (prosjektleder) og John K. Raustein fra NTK.

De deltakende kunstnerne på utstillingen er:
Nora Adwan, Gunvor Nervold Antonsen, Ask Bjørlo, Sissel Blystad, Ingrid Bodøgaard, Margrethe Kolstad Brekke, Tobias Alexander Danielsson, Line Solberg Dolmen, Kari Dyrdal, Brit Fuglevaag, Birgit Hagen, Ann Cathrin November Høibo, Else Marie Jakobsen, Gro Jessen, Nora Joung, Ellen Lenvik, Gitte Magnus, Eline McGeorge, Pernille Meidell, Aurora Passero, Tove Pedersen, Hans Hamid Rasmussen, Hannah Ryggen, Ingunn Skogholt, Camilla Steinum, Unn Sønju, Løvaas & Wagle, Carin Wessel/ Birgit Wessel.

Grafikkavdelingen i Kunstnerforbundets andre etasje forvandles til et rikholdig arkiv som forteller Norske tekstilkunstneres historie gjennom pamfletter, tidsskrift, brev og annen dokumentasjon. Utstillingen tar utgangspunkt i året 1972 da unge tekstilkunstnere organiserte seg i «Tekstilgruppa i UKS». Den følger utviklinger og endringer i synet på tekstilkunst, via etableringen av NTK i 1977 og framover mot dagens situasjon hvor SOFT galleri står sentralt i organisasjonens utadrettede virksomhet. Publikum vil ha rikelig med tilgang til informasjon om flesteparten av NTKs 200 medlemmer, og til et utvalg litteratur om tekstilkunst. Arkivutstillingen er kuratert av Anne Karin Jortveit.

Det utgis en egen publikasjon i forbindelse med jubileet. Publikasjonen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger. Norske tekstilkunstnere 1977-2017 setter fokus på tekstilens nære historie i Norge, gjør nedslag i NTKs fagpolitiske kamp og tekstilkunstens utvikling og undersøker hvilken plass tekstil som metode, materiale og tradisjon har på kunstscenen i dag. Av bidragsyterne kan nevnes Marte Danielsen Jølbo, Anne Karin Jortveit, Runa Boger, Toril Moi, Sissel Ree Schjønsby og Lotte Konow Lund. Den utgis på Grapefrukt forlag med Ingvill Henmo, Lise Bjørne Linnert og Sidsel Palmstrøm som redaksjonsgruppe.

I samme periode viser Kari Steihaug utstillingen Syersken i Trastevere i Norske Tekstilkunstneres eget visningssted SOFT galleri.

Utstillingstittel av Gunvor Nervold Antonsen

///


Ode to a dishrag, hymn to a tiger

40 years ago the organisation Norske tekstilkunstnere (NTK, Norwegian Textile Artists) was established. We mark this milestone with an anniversary exhibition produced in collaboration with the gallery Kunstnerforbundet in Oslo. The exhibition will fill all Kunstnerforbundet’s rooms during the period 24 March – 30 April 2017.

The 2017 anniversary exhibition Ode til en Vaskeklut, hymne til en tiger (Ode to a dishrag, hymn to a tiger) borrows its title from a work by Gunvor Nervold Antonsen, which will be on show. The exhibition will fill the entire gallery and present works by the late Hannah Ryggen and Else Marie Jakobsen, as well as by artists ranging from the well-established Løvaas & Wagle, Tove Pedersen and Britt Fuglevaag to younger artists at the start of their career, for instance Line Solberg Dolmen, Ask Bjørlo and Tobias Alexander Danielsson. The exhibited works testify to how textiles – as materials and media – take the world into account, shedding light on large social structures, power relations and environments, or by being integral to everyday life here and now. In addition to borrowed works, we present new works produced expressly for the occasion. The exhibition is also outdoors, with a new work by Margrete Kolstad Brekke that extends along Kunstnerforbundet’s façade and above the glass ceiling of the largest gallery room. The exhibition is organised by Kirsti Willemse (project leader), John K. Raustein from NTK, and Bente Sætrang and Wenche Volle from Kunstnerforbundet.


Participating artists:
Nora Adwan, Gunvor Nervold Antonsen, Ask Bjørlo, Sissel Blystad, Ingrid Bodøgaard, Margrethe Kolstad Brekke, Tobias Alexander Danielsson, Line Solberg Dolmen, Kari Dyrdal, Brit Fuglevaag, Birgit Hagen, Ann Cathrin November Høibo, Else Marie Jakobsen, Gro Jessen, Nora Joung, Ellen Lenvik, Gitte Magnus, Eline McGeorge, Pernille Meidell, Aurora Passero, Tove Pedersen, Hans Hamid Rasmussen, Hannah Ryggen, Ingunn Skogholt, Camilla Steinum, Unn Sønju, Løvaas & Wagle, Carin Wessel/ Birgit Wessel.

On Kunstnerforbundet’s upper level, in the section usually displaying fine art prints, there will be a rich presentation of the history of NTK as told through pamphlets, journals, letters and other archival material. The story’s starting point is 1972, when young textile artists formed “Tekstilgruppa i UKS” (“The Textile Group in the Young Artists’ Association”). This story follows the development of textile art in Norway and the way it had been viewed – from the early 1970s, via the establishment of NTK in 1977 and up to today’s situation, with SOFT Gallery playing a key role in NTK’s outreach programme. The public will have rich access to information about most of NTK’s 200 members and to a selection of literature on textile art. The archival exhibition is curated by Anne Karin Jortveit.

A book will be published in connection with the anniversary: Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger. Norske tekstilkunstnere 1977-2017 (Ode to a Dishrag, Hymn to a Tiger: Norwegian Textile Artists 1977-2017) focuses on the recent history of textile art in Norway, NTK’s political engagement and battles on behalf of textile art, also its efforts to develop the field. It examines the place of textile methods, materials and traditions in the contemporary art scene. Contributors include Marte Danielsen Jølbo, Anne Karin Jortveit, Runa Borger, Toril Moi, Sissel Ree Schjønsby and Lotte Konow Lund. The book’s editors are Ingvill Henmo, Lise Bjørne Linnert and Sidsel Palmstrøm, and it is published by Grapefrukt forlag.


Also during 24 March – 30 April 2017, the exhibition Syersken i Trastevere (Seamstress in Trastevere) by Kari Steihaug will be on show in NTK’s own venue SOFT galleri.

Press contact: Kjersti Solbakken, general director of Kunstnerforbundet
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Telephone (+47) 23 31 02 40


EVENTS – OPENING WEEKEND

Thursday, 23 March 2017, 6 – 8 pm
Exhibition opening: Kari Steihaug, Syersken i Trastevere, SOFT galleri

Friday, 24 March, 6 8 pm
Exhibition opening: Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, Kunstnerforbundet

Sunday, 26 March, 12 – 12:45 pm
Artist talk at Kunstnerforbundet. Conversation between Margrethe Kolstad Brekke and Kirsti Willemse.

Sunday, 26 March, 2 – 3 pm
Kari Steihaug presents her exhibition Syersken i Trastevere at SOFT galleri.

Sunday, 26 March, 4:30 – 6:30 pm
STOPPE (REPAIR) workshop, SOFT galleri, with Kari Steihaug
Note: Only room for 15 participants. Please book through .(JavaScript must be enabled to view this email address)

SOFT galleri fyller 10år!!

SOFT galleri fyller 10år!!

Vi feirer 10års jubileum med kunstnersamtale på SOFT galleri torsdag 1. desember 2016 kl 18:00 -20:00

For ti år siden, i november 2006, åpnet Anne-Gry Løland separatutstilling på SOFT galleri som den aller første. Siden har det blitt 85 utstillinger i galleriet. Hvor viktig for faget har dette galleriet vært? Har SOFT vært viktig for tekstilkunsten i Norge? Hva har skjedd i løpet av disse ti årene? I denne feiringen av SOFT galleri har vi invitert inn en rekke profilerte tekstilkunstnere til å samtale om tekstilkunst generelt og SOFT galleri spesielt. De medvirkende er: Runa Boger – både kunsthistoriker og tekstilkunstner som satt i styret i Norske Tekstilkunstnere og var svært sentral i at SOFT galleri ble åpnet. Sidsel Palmstrøm – tekstilkunstner som har stilt ut på SOFT galleri og sitter nå i styret som blant annet juryerer utstillingsprogrammet. Anne Tveit Knutsen – utdannet fra tekstil på KhiB men jobber med video. Har utstillingen som står i galleriet under samtalen. Hva har hennes utstilling å gjøre med tekstil? Og hva er egentlig en tekstil utstilling?

Monica Holmen – kunsthistoriker, med-redaktør KUNSTforum og prosjektkoordinator ved Akershus Kunstsenter, vil moderere samtalen.


Velkommen!!

Festival i Kvadraturen: Danseforestillinger / Grums Visiting

Festival i Kvadraturen: Danseforestillinger / Grums Visiting

Velkommen til Festival i Kvadraturen:
Danseforestillinger / Grums Visiting

Søndag 27.november kl 12:00-15:00


Kunst i Kvadraturen er stolte av å kunne presentere prosjektet Grums Visiting i forbindelse med Kunst i Kvadraturens årlige festival i Kvadraturen. Festivalen fokuserer på å la publikum få en unik mulighet til å oppleve nyskapende møter mellom ulike kunstutrykk. Syv dansere vil innta de ulike visningsrommene som viser arbeider som spenner fra keramikk, metall, grafikk, og tekstil til maleri, installasjon, tegning, performance og video.

Grums trekker mot fornuftens yttergrenser og assosierer i retning av skrekkfilm og det dyriske, samtidig som den transformeres til middelklassekvinnen i krise, hun som retningsløst forsøker å finne meningen med livet.

Forestillingen bærer preg av en rå og ufiltrert tilnærming til dans og fremstår nærmest som en rask og nesten brutal skisse. Forestillingen ble opprinnelig skapt som en duett av og med Siri&Snelle i 2014 og har siden vært vist i ulike formater i Norge, Sverige, Latvia og Russland. I Grums Visiting omformes materialet til ni soloer som fremføres i de ulike galleriene i Kvadraturen. Hver solo er en person lig fortolkning og utgjør en selvstendig og unik forestilling, der den subtilt sensoriske og dansende kroppen også virker inn på det allerede etablerte kunstuttrykket i hvert galleri. Ved å forflytte seg mellom flere gallerier, er det mulig å oppleve forskyvninger og kjedereaksjoner mellom de ulike forestillingene.

Medvirkende og medskapende dansekunstnere er:
Snelle Hall, Siri Jøntvedt, Rannei Grenne, Ida Gudbrandsen, Kristine Karåla Øren, Ingrid Haakstad og Åsne Sorli.

Forestillingen vil bevege seg mellom følgende visningssteder mellom kl 12.00 – 15.00: Galleri FORMAT, SOFT galleri, Kunstverket galleri, LNM (Landsforeningen Norske Malere), Kunsthåndverkerne i Kongensgate, Tegnerforbundet, Galleri BOA, Oslo Kunstforening og Kunstnerforbundet.

Arrangementet er støttet av Oslo Kommune.

Kunst i Kvadraturen er et samarbeidsprosjekt mellom 11 gallerier og visningssteder for kunst beliggende i Kvadraturen. Galleriene som deltar i samarbeidet er SOFT galleri (Norske tekstilkunstnere), Tegnerforbundet, Galleri LNM (Landsforeningen Norske Malere), Kunsthåndverkerne i Kongensgate, Galleri FORMAT, Norske grafikere, Galleri BOA, Kunstverket galleri, Oslo Kunstforening, Kunstnerforbundet og Museet for Samtidskunst.

Velkommen til finissage med samtale mellom Marte Edvarda Tidslevold og kurator Kjersti Solbakken

Velkommen til finissage med samtale mellom Marte Edvarda Tidslevold og kurator Kjersti Solbakken

Velkommen til finissage med samtale mellom Marte Edvarda Tidslevold og kurator Kjersti Solbakken, søndag 20. november kl 14 -15.

Utstillingen: “Tell me your dreams and I will make them come true” av Marte Edvarda Tidslevold er basert på en performance der kunstneren inviterer inn publikum som deltakere, til en personlig samtale. Underveis i samtalen syr Tidslevold et abstrakt portrett, i form av en maske. Etter samtalen, som varer i ca 15min, dokumenteres deltakeren med masken på og får så ta med seg masken som et minne som om samtalen. Bildet, derimot, havner på galleriets vegger som en del av utstillingen. Utstillingen vil derfor være i stadig endring og bli et visuelt minne over alle møtene kunstneren gjør under utstillingsperioden.

Under finissagen vil publikum møte Marte Edvarda Tidslevold i en utvidet samtale med Kjersti Solbakken som resulterer i utstillingens siste abstrakte portrett.

Hvordan fremstiller man seg for andre, hvem vil man være og hvem er man egentlig? Dette er problemstillinger vi forholder oss til hele tiden i vårt samfunn, hvilken maske viser du i en gitt situasjon. Alt etter hvilken situasjon man befinner seg i, viser man ulike sider av seg selv. Man tar på seg ulike masker eller roller der man drar fram de fordelaktige sidene for situasjonen.

«I mine arbeider har jeg fokus på tekstile og performative uttrykk der et stort nærvær av kropp og materiale leder til subtile og følsomme performancer, og der møtet mellom mennesker har stor betydning. Tematikken omhandler ofte hvordan vi forholder oss til andre mennesker, hvordan vi leser og forstår eller misforstår uskrevne regler i sosiale situasjoner og ubehaget som oppstår når grensene for våre intimsoner brytes.» (Marte Edvarda Tidslevold).


Marte Edvarda Tidslevold (født 1985 i Misvær) bor og arbeider i Malmö. Tidslevold har en Master i Fri Konst fra Umeå Konsthögskola, våren 2013, og Bachelor i Billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun har tidligere stilt ut i blant annet Norge, Sverige og Russland og deltatt på gruppeutstillinger som den Nord-Norske kunstutstilling, 24 spaces, en kakafoni ved Malmö Konsthall og Performing Identity ved Luda gallery i St. Petersburg. Vår 2016 mottok hun Malmö Stads Kulturstipend.


Kjersti Solbakken (f. 1984) er freelance kurator basert i Oslo. Hun har etablert og drevet egne initiativer som Feil forlag og Holodeck. Solbakken har kuratert utstillinger ved institusjoner som Hordaland Kunstsenter, Telemark Kunstsenter, Astrup Fearnley Museet og Vestlandsutstillingen for å nevne noen. Hun var i perioden 2015-2016 vikarierende daglig leder ved Fotogalleriet og er for tiden daglig leder ved Galleri Format.

Velkommen til boklansering:

Velkommen til boklansering:

Tekstilkunst i Norge
av Randi Nygaard Lium


Tid: Torsdag 17. november kl. 15
Sted: SOFT Galleri / Norske tekstilkunstnere
Rådhusgata 20, Oslo

Tekstilkunst i Norge gir for første gang en samlet fremstilling av utviklingen innenfor tekstilkunsten her i landet. Bokas hoveddel tar for seg 1900-tallet, da faget tok form og personligheter sto frem med sitt eget originale uttrykk. Vi hører om vevrenessansen rundt 1900, brukskunstbevegelsen i mellomkrigstiden, utdannelsessituasjonen etter krigen samt eksperimentering, radikalisering og kvinnefrigjøring på 70-tallet. Kvinneutstillinger var på plakaten i kvinneåret 1975, og en milepel var opprettelsen av organisasjonen Norske tekstilkunstnere i 1977, da faget oppnådde status som billedkunst. Boka gjør også rede for ulike retninger som eksperimentell vevkunst, stofftrykk og fiberkunst. Faget plasseres i en kvinnehistorisk kontekst, og det blir tematisert rundt tendenser som har stått sentralt på den internasjonale kunstscenen de siste tiårene, slik som «arte povera», «art fabric», postkolonialisme og identitet.


Randi Lium er en anerkjent norsk kunsthistoriker og tekstilkunstner. Ved siden av å være en dyktig utøvende kunstner har hun vært direktør ved Trondheim kunstmuseum og er i dag ansatt som seniorforsker ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST). Lium har skrevet en rekke bøker om norsk kunst, kuratert mange utstillinger og holdt foredrag om norsk tekstilkunst i inn- og utland. I tillegg har hun deltatt på flere internasjonale utstillinger og hatt separatutstillinger.
Velkommen!

Med vennlig hilsen
SOFT Galleri / Norske tekstilkunstnere og Museumsforlaget

SOFT moments: Buskerud Kunstsenter 6. november kl 14

SOFT moments: Buskerud Kunstsenter 6. november kl 14

Norske tekstilkunstnere (NTK) og Buskerud Kunstsenter har gleden av å ønske velkommen til SOFT moments med kunstnersamtale søndag 6. november kl 14.00.

Samtalen vil bli holdt på Buskerud Kunstsenter i Drammen og vil dreie seg om det nyopprettede kunstneroppholdet på Søndre Green gård. De fire kunstnerne er: Maia Birkeland (N), Kristin Sæterdal (N), Christina René (DK) og Hrafnhildur Hallldorsdottir (IS)

SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet er et ledd i å synliggjøre og styrke NTK som en landsdekkende organisasjon gjennom å belyse, tematisere eller problematisere tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder. Det kan være lokale kunstneres prosjekter og skal kunne foregå på mange arenaer, ikke bare kunstarenaen. Dette er rammen for prosjektet.

Årets tredje SOFT moments finner sted på Buskerud Kunstsenter i Drammen og vil være en samtale med de fire kunstnerne som deltok på det nylig avsluttede Kunstneropphold 2016 på Søndre Green gård i Krødsherad kommune.

Kunstneroppholdet er for kunstnere som arbeider relatert til tekstil. NTK ønsker med oppholdet å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet. Det første oppholdet ble avviklet i august i år med en åpen dag ved gården der lokalbefolkningen og tilreisende fikk en unik mulighet til å møte kunstnerne i egne arbeidsrom og i samtaler. De fire kunstnerne er: Maia Birkeland (N), Kristin Sæterdal (N), Christina René (D) og Hrafnhildur Hallldorsdottir (IS). Innehaver av Søndre Green gård og selv tekstilkunster, Kristin Lindberg, vil også delta på samtalen som modereres av Lise Bjørne Linnert, styreleder i NTK.

På Buskerud Kunstsenter vil vi igjen få muligheten til å møte de fire kunstnerne noen måneder etter endt opphold og reflektere rundt hva dette oppholdet i de naturskjønne omgivelsene i Krødsherad har betydd for det videre arbeidet.

Velkommen til SOFT moments og kunstnersamtale på Buskerud Kunstsenter, søndag 6. november kl 14.00

Utlysning: SOFT moments 2017

Utlysning: SOFT moments 2017

Norske Tekstilkunstnere ønsker å feire NTKs 40 år gjennom hele 2017 og involvere flest mulig av våre medlemmer og andre kunstnere som arbeider med tekstile medier.

Derfor har vi dedikert SOFT Moments i 2017 til jubileet og nå inviterer vi DEG til å initiere et SOFT moment dedikert til NTK i ditt nærområde.Et SOFT Moment har vide rammer:

Det kan være en POP-UP utstilling, en samtale, en debatt, en performance…
Det har karakter av å være kortvarig, (en kveld til maks en helg)
Formen er åpen og undersøkende.
Det kan skje på et offentlig sted, på et galleri, eller i et atelier…

Du/dere kan løfte fram én tekstilkunstner eller flere,Momentet kan se bakover eller handle om tekstilkunst i 2016.
Det er opp til deg/dere å fylle det med innhold.

NTK støtter arrangementet med opptil 12 500 kroner.
Vi promoterer arrangementet og er behjelpelige underveis.
Arrangementet må dokumenteres med foto eller video.

Vi ønsker oss FIRE slike arrangement i 2017 og kommer til å prioritere arrangement i distriktene.
Vi håper du har en ide, et ønske, noe du mener er viktig å belyse i vårt jubileum.
Samarbeid gjerne med andre, inviter gallerier eller andre offentlige rom med.

Vi gleder oss til å motta søknader og arrangere fire SOFT moments på medlemmenes premisser og initiativ til neste år.

Søknad med prosjektbeskrivelse sendes til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
innen 15. januar 2017

NTKs styre plukker ut arrangementene.
Svar på søknad foreligger i begynnelsen av februar 2017

Velkommen til SOFT moments: SØRLANDETS KUNTSMUSEUM

Velkommen til SOFT moments: SØRLANDETS KUNTSMUSEUM

Sted: Sørlandets Kunstmuseum, Skippergata 24 B, Kristiansand.
Tid: Torsdag 27.oktober 2016 kl 13

Norske Tekstilkunstnere og Sørlandets Kunstmuseum har den glede av å invitere til Soft Moment - en samtale mellom tekstilkunstnerene Elin Igland (NO), Ana Paula Garcec (PO) og Karl Olav Segrov Mortensen (kurator, SKMU). Utganspunktet for samtalen er verket “Kobberringer” av Else Marie Jacobsen, og vil dreie seg rundt eksperimentering i den vevde flaten og Else Marie Jacobsen som påvirkningskraft på samtidens tekstilkunst nasjonalt og internasjonalt.

SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet er et ledd i å synliggjøre og styrke NTK som en landsdekkende organisasjon gjennom å belyse, tematisere eller problematisere tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder. Det skal være lokale kunstneres prosjekter og skal kunne foregå på mange arenaer, ikke bare kunstarenaen. Dette er rammen for prosjektet.

Arrangementet er et samarbeid mellom Norske Tekstilkunstnere og Sørlandets Kunstmuseum.

Bilde: Else Marie Jakobsen, Kobberringer (detalj), 1968-69. Foto:Sørlandets Kunstmuseum

Open Call: Hylle søker tekstil i miniatyr

Open Call: Hylle søker tekstil i miniatyr


NORSKE TEKSTILKUNSTNERE 40 ÅR (1977–2017) JUBILEUMSUTSTILLINGEN FINNER STED I HELE KUNSTNERFORBUNDET 24. MARS – 30. APRIL 2017 SAMARBEID MELLOM NORSKE TEKSTILKUNSTNERE OG KUNSTNERFORBUNDET

Tekstil er aktuelt som aldri før. Utstillingen som finner sted i Kunstnerforbundet i 2017 vil vise store nyproduksjoner, verk av både unge og etablert navn innen tekstilkunsten, de store kanonene i samspill med unge og nyutdannede kunstnere. Hele huset fylles med tekstile verk representert gjennom alt fra gardiner, vev og stofftrykk til skulptur, installasjoner og film. Et eget arkiv presenterer Norske Tekstilkunstneres rike historie gjennom pamfletter, tidsskrift, brev og annen dokumentasjon. Utstillingen representerer en markant organisasjon i norsk kunstoffentlighet som både er tradisjonsbærende og med fornyet aktualitet.

Organisasjonens eget galleri SOFT har blitt et vitalt sted for tekstilkunsten og dens stadige nydefineringer. Kunstnerforbundet har fra starten i 1910 vært en sentral arena for norsk tekstilkunst gjennom mønstringen av Foreningen for anvendt kunst. Kunstnerforbundet har også vært et viktig utstillingssted for blant annet Hannah Ryggens og Synnøve Anker Aurdals utstillinger. Verkene som vises på utstillingen er vitnesbyrd om hvordan det tekstile materialet og tekstil som medium tar inn over seg verden både gjennom å belyse store samfunnsstrukturer, maktforhold og miljø, eller ved å være tett på hverdagslivet her og nå.

Til hyllen i Kunstnerforbundet søker vi tekstil i miniatyr. Hvordan kan miniatyrverket utfordre hvordan vi tenker rundt tekstilkunst? I samspill med monumentale verk ønsker vi å sette et særlig fokus på de mindre verkene. Tekstilhistorien har en sterk tradisjon representert nettopp gjennom det lille, en tradisjon som spenner fra det lille autonome kunstverket til det broderte lommetørket, servietten, votten og løperen. NTK og KF oppfordrer deg til å sende inn forslag, enten enkeltverk eller med tanke på hyllen som helhet.

Hyllen består av totalt 15 bokser med lys som hver måler: h:60 x b:65 x d:50 cm

Vi ønsker KUN å motta digitale søknader.
Søknad må inneholde:
▪ kort beskrivelse av verk / prosjekt
▪ maks 5 bilder av aktuelle verk / prosjekt
▪ Samle alt i et PDF-dokument i alt maks 5. MB ,
▪    Søknad merkes med: Kunstners_Navn _Hylle_KF


SEND DITT FORSLAG TIL: .(JavaScript must be enabled to view this email address) innen 15. desember 2016.

UTLYSNING: KUNSTNEROPPHOLD 2017 VED SØNDRE GREEN GÅRD

UTLYSNING: KUNSTNEROPPHOLD 2017 VED SØNDRE GREEN GÅRD

KUNSTNEROPPHOLD 2017 VED SØNDRE GREEN GÅRD, NORESUND FOR KUNSTNERE SOM ARBEIDER MED TEKSTILE MEDIER

Søknadsfrist 15/1 2017
Oppholdsperiode: søndag 6. august – søndag 3. september 2017

Norske tekstilkunstenere (NTK) utlyser tilbud om kunstneropphold for kunstnere som arbeider relatert til tekstil, ved Søndre Green gård, som ligger ved Noresund og foten av Norefjell i Krødsherad kommune.

NTK ønsker å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

HVEM KAN SØKE
Alle profesjonelle kunstnere som arbeider med tekstile medier eller har et prosjekt relatert til tekstil. Man kan søke som enkeltpersoner eller gruppe. Oppholdet er personlig.

OM KUNSTNEROPPHOLDET
Oppholdet er for fire kunstnere med varighet opptil fire uker.

Oppholdet inkluderer et stipend på kroner 10 000,- per person (for 4 ukers opphold). Reiseutgifter dekkes med inntil kroner 3500,- per person. Kunstnerne har fri bolig og arbeidsplass.

Gårdens hovedbygning, på 350 m2, disponeres av kunstnerne under oppholdet. Bygningen er opprinnelig fra 1700 tallet, og ble totalrenovert for utleie i 2013/14. Huset er fullt møblert og inneholder (fordelt på to etasjer): 3 dobbelt og 3 enkeltsoverom, 2 bad, en stor sal, i tillegg til 3 stuer, spisestue og stort kjøkken som begge har spiseplass til 12 personer. Rommene fordeles mellom kunstnerne slik at det er mulighet for både tilbaketrekking og fellesskap.

HVOR LIGGER SØNDRE GREEN
Gården ligger i Krødsherad kommune og grenser ned mot Krøderfjorden. Den har egen liten øy, robåt, badestrand og et flott turterreng tilgjengelig fra gården.
I Greensåsen er det turvei med gapahuk og skogshytte for overnatting. Det går natursti fra gården til Krøderen Kro, 1,5 km unna, der det serveres hjemmelaget lokalmat. 16 km unna er du på høyfjellet.

Noresund, 3,5 km unna, er nærmeste tettsted. Her finnes det butikker, bensinstasjoner, lege, kommuneadministrasjon, hotell og kafeer. Det er bussforbindelse dit (ikke hyppige avganger). Det går også en sykkel- og gangvei langs fjorden dit. Sykkel kan lånes. Gården ligger ca. 90 km fra Oslo, 2 timers reise med buss over Hønefoss eller Drammen.

 

HVA SØNDRE GREEN TILBYR
I tillegg til utmerket boforhold i en historisk restaurert bolig, tilbys kunstnerne meget gode arbeidsmuligheter med rause og røffe arbeidsrom fordelt på flere hus på gården:
Hovedhus: Arbeidsrom i Salen (40m2)
Bryggerhuset: Arbeidsrom/våtrom (40m2)
Driftsbygning/låve: Arbeidsrom/prosjektrom, 3m bredt x 16m langt x 4,80m høyt pluss ekstra høyde p g a åpen takstol som gir lys og mulighet til også å jobbe fra låvebrua.
Sommerfjøs: Arbeidsrom (35m2)

På Søndre Green ligger forholdene til rette for ulik utforskning av kunstnerisk praksis kombinert med gode muligheter for refleksjon og fordypning ved plass til tilbaketrekking i hovedhuset og/eller bruk av naturen i rundt.

Det gis også anledning til utforskning av tekstil håndverk ved gårdens rikholdig samling Opstadvever, flatvever og annet relevant utstyr.  Spælsauene på gården gir ull til spinning og farging. Naturen gir urter og planter til plantefarging.

Hver kunstner må dele fra sin praksis i form av åpen dag mot slutten av oppholdet. Dette kan skje ved workshops, kunstnerpresentasjon eller visning av arbeid under utvikling i prosjektrommet.
Avtales og tilpasses den enkelte søker. 

Vi har igangsatt et samarbeid med Buskerud Kunstsenter om POP-UP visning/ samtale på kunstsenteret med kunstnere fra oppholdet. Avtales og tilpasses.

SØKNAD

Søknad må inneholde: 
Et motivasjonsbrev/prosjektbeskrivelse
Portfolio med kunstneriske arbeid, maks 10 bilder, presentert i en PDF- fil (maks str 2MB)
CV

Søknaden sendes med epost til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Merk søknaden ”Kunstneropphold Søndre Green gård”

NTKs styre velger deltagere basert på innsendt materiale. Svar foreligger i slutten av februar 2017.


For spørsmål knyttet til kunstneroppholdet, ta kontakt med daglig leder Karianne Sand, .(JavaScript must be enabled to view this email address) ved SOFT galleri. Tlf: +47 22335982

Kunstneroppholdet er muliggjort takket være finansiell støtte fra Krødsherad kommune, Buskerud fylkeskommune og NTK.

 

Åpen Dag på Søndre Green gård, lørdag 27. august

Åpen Dag på Søndre Green gård, lørdag 27. august

Kunstneropphold ved Søndre Green gård, Norefjell, Krødsherad kommune.

Norske tekstilkunstnere (NTK) og Kristin Lindberg ønsker velkommen til Åpen Dag på Søndre Green gård, lørdag 27. august. Her vil det aller første, og dermed historiske, kunstneroppholdet ved gården bli presentert.


I 2015 gikk NTK sammen med Kristin Lindberg, innehaver av Søndre Green gård og selv tekstilkunstner, og opprettet et kunstneropphold ved Søndre Green gård. Prosjektet ble godt mottatt av både Krødsherad Kommune og Buskerud Fylke som støttet tiltaket slik at vi allerede i 2016 kunne sende de aller første kunstnerne til gården.
Det er fire kunstnere som har blitt juryert inn av styret i NTK som bor sammen på gården i fire uker. Dette er fire ulike kunstnere, men som har tekstilen som sitt utgangspunkt felles. NTK har med dette ønsket å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

På Åpen Dag inviteres publikum inn til et unikt møte med møte med fire ulike kunstnere på en kulturhistorisk plass. De fire kunstnerne er: Kristin Sæterdal (N), Maia Birkeland (N), Hrafnhildur Halldorsdottir (IS) og Christina René (DK). Arbeidene deres spenner fra billedvev med motiver fra Sci-fi, tekstilbaserte skulpturer og installasjoner samt performance.

Program for dagen:

13.00
Kristin Lindberg, tekstilkunstner og eier av Søndre Green, ønsker velkommen og presenterer gården.
Lise Bjørne Linnert, styreleder for NTK, forteller om prosjektet ” Artist in residence / Kunstneropphold på Søndre Green”.
Linnert introduserer de utvalgte kunstnerne ved dette første oppholdet.

14.00
Enkel servering. Publikum kan vandre rundt og bli kjent.
Atelierene vil da være åpne.

15.00
Kristin Linberg har samtaler med de fire kunstnerne.
Vi vil få en fordypelse i kunstprosesser og om hva oppholdet har betydd for arbeidet deres.
Publikum kan komme med spørsmål til kunstnerne.

16.00 - 17.00
Kunststunt

Prosjektet er støttet av Krødsherad kommune, Buskerud fylke og Norske tekstilkunstnere

Kunst i Oslo i samarbeid med Røde Kors

Kunst i Oslo i samarbeid med Røde Kors

Oslo Kunstforening har sammen med Tegnerforbundet og Nasjonalmuseet tatt initiativ til «Kunst i Oslo» som er et samarbeid med Røde Kors om fri entré til grupper som er i en integreringsfase. Totalt er 19 museer og kunsthaller i Oslo med i denne ordningen.

-Det er ikke så viktig om man er interessert i kunst, det viktige er å bli ønsket velkommen, sier Marianne Hultman, Kunstnerisk og daglig leder for Oslo Kunstforening.

Billettene vil være tilgjengelige via aktivitetene i Oslo Røde Kors, som for eksempel Flyktningguiden og Stella – Røde Kors kvinnesenter. Fribillettene leveres i kassen eller resepsjonen i muséene og kunsthallene som inngår i Kunst i Oslo.

- I Røde Kors er vi opptatt av at integrering skjer når man snakker sammen. Felles kulturelle opplevelser gjør at man blir bedre kjent med hverandre og byen. «Kunst i Oslo» vil åpne nye arenaer for aktivitetene våre og for noen vil det kanskje være et første møte med kunst, sier Ane Sunde, avdelingsleder for Frivillighet og samfunn i Oslo Røde Kors.

Oslo Røde Kors driver langsiktig integreringsarbeid for å gi migranter nye nettverk og økt kunnskap om språk, kultur og samfunn. Flyktningguiden kobler flyktninger og innvandrere med osloborgere som kan være en støtte på veien inn i det norske samfunnet. De som kobles får tips om ulike ting de kan gjøre sammen, for eksempel kino, kafé, turer eller museumsbesøk. Alle som bosettes i Oslo får tilbud om en frivillig flyktningguide.

-Vi håper dette er begynnelsen på et langsiktig samarbeid mellom Røde Kors og visningsstedene for «Kunst i Oslo», sier Sabrina van der Ley, avdelingsdirektør samtidskunst Nasjonalmuseet.

Medvirkende i «Kunst i Oslo» er Fotogalleriet, Kunstnernes Hus, Vigeland-museet, Astrup Fearnley Museet, Kunsthall Oslo, Galleri LNM (Landsforeningen Norske Malere), Kunstverket Galleri, Galleri BOA (Billedkunstnerne i Oslo og Akerhus), Norske Grafikere, Soft galleri, Format, Ram galleri, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Tegnerforbundet, Oslo Kunstforening og Kunstnerforbundet.

Les mer på Kunst i Oslos nettsider

AiR Green: Artist Residency

AiR Green: Artist Residency

OPEN CALL
Artist Residency 2019 at Søndre Green farm, Norway
- for artists whose work relates to textile media.

Application deadline: Tuesday, November 20th 2018.

Two residency periods:
- Monday, April 29th – Monday, May 27th 2019
- Monday, August 19th – Monday, September 16th 2019
* The preferred period must be specified in the application

Norwegian Textile Artists (NTK) announces an artist-residency opportunity for artists whose work relates to textile media. The residency is at Søndre Green farm in Noresund, at the foot of the Norefjell mountain range in Krødsherad Municipality, Buskerud County, Norway. With this residency, NTK aims to create an arena for concentration and in-depth research, to contribute to the development and presentation of textile art, and to promote contact between artists who use different approaches to textile media.

The residency is in collaboration with Norwegian Crafts and the Norwegian Folk Art and Craft Association (Norges Husflidlag, Norefjell).

WHO CAN APPLY
All professional artists who work with textile media, or who have a project relating to textiles. Artists can apply individually, or as groups. The residency applies solely to the artists (it does not extend to family members, partners, etc.).

Note: the residency is also open to international artists.

ABOUT AiR GREEN
The residency is for 4 artists and lasts up to 4 weeks. In 2019, the residency has been extended from one to two periods. A place at the residency will be given for one of these two periods.

The residency includes a grant of NOK 5,000 per person (for 4 weeks’ residency). Travel expenses are covered up to NOK 3,500 per person. Artists are given free accommodation and work space.

The farm’s main building (350 m2) is used by the artists during their stay. The house dates back to the 1700s and was completely renovated in 2013/14. It is fully furnished and contains (spread over 2 floors): 3 double bedrooms, 3 single bedrooms, 2 bathrooms, 1 large salon, 3 living rooms, 1 dining room and 1 large kitchen. Both the dining room and kitchen have seating for 12 people. The rooms are divided amongst the artists so as to provide both solitude and fellowship.

WHERE IS AiR GREEN?
The residency is at Søndre Green farm, next to the lake Krøderfjorden in the municipality of Krødsherad. It has its own small island, rowboat and beach for swimming. Beautiful hiking terrain is close at hand: the hill Greensåsen has a hiking trail, a lean-to shelter and a cabin with sleeping facilities. There’s also a trail from the farm itself to Krøderen Kro (1½ km distance), which serves homemade and locally-sourced food. Hike 16 km and you’re above the treeline.

Noresund (the closest village, 3½ km from AiR Green) has shops, petrol stations, a doctor, municipal administration, a hotel and cafés. There is public transportation (a buss) to Søndre Green Farm (sporadic schedule). There is also a bicycle/walking path from the farm to Noresund, along the lakeside. Bicycles can be borrowed at the farm. The farm is about 90 km from Oslo, a 2-hour bus ride via Hønefoss or Drammen.

WHAT AiR GREEN OFFERS
In addition to excellent accommodations in a historic, newly-restored farmhouse, the artists have the opportunity to work in large spaces in several of the farm buildings:
‘Hovedhuset’ (main farmhouse): workroom in ‘salen’ (the large salon) (40m2)
‘Bryggehuset’ (brewing house): workroom / wet room (40m2)
‘Driftsbygning /låve’ (barn): project room / workroom (3m width x 16m length x 4,80m height, plus extra height due to open-truss ceiling. This room has good lighting and the possibility of working from the barn bridge.
‘Sommerfjøs’ (summer barn): workroom (35m2)

AiR Green provides good conditions for different approaches to artistic practice, for reflection and in-depth study, for working on your own in the main house and/or using the natural surroundings.

You can also immerse yourself in textile craft through the farm’s rich collection of vertical looms, flat looms and other relevant equipment. The farm’s Spælsau (Old Norwegian Short Tail Landrace sheep) provide wool for spinning and dyeing. The local nature provides herbs and plants for dyeing wool.

Key to AiR Green is the encounter between different artistic practices with the textile as a common starting point. The four artists who are juryed into each residency will live together and will be given the opportunity to share and learn from each other.

Each artist must share his or her practice in the form of an Open Day at the farm in the last weekend of the residency and / or give a presentation and an artist talk at Buskerud Kunstsenter. More information about this will be given in advance of the artist residency and customised to the individual applicant.

APPLICATION
The application must include:
- The preferred residency period
- Letter explaining your motivation for applying for the residency programme and your project description
- Portfolio of artistic work, maximum 10 pictures, presented in a PDF-file (maximum size 2 MB)
- CV

Send the application via e-mail to: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
In the heading, please write “Application AiR Green 2019”.

Application deadline: Tuesday, November 20th 2018.

NTK’s board will select participants based on the submitted material. The selection is expected to be made by mid-December 2018.

For questions about the artist residency, please contact Karianne Sand at NTK:
Email: .(JavaScript must be enabled to view this email address) / Telephone: (+47) 22335982

The artist residency programme is made possible through financial support from Krødsherad Municiaplity, Buskerud County and NTK.

RESOURCES
The Norwegian Textile Artists (NTK): http://www.tekstilkunst.org
Norwegian Crafts: http://www.norwegiancrafts.no
The Norwegian Folk Art and Craft Association: http://www.husflid.no
Søndre Green Farm: http://www.sondregreen.no

AiR Green: Kunstneropphold

AiR Green: Kunstneropphold

OPEN CALL
Kunstneropphold 2019 ved Søndre Green gård
-for kunstnere som arbeider med tekstile medier.

Søknadsfrist: tirsdag 20. november 2018.

To oppholdsperioder:
- Mandag 29. april – mandag 27. mai 2019
- Mandag 19. august – mandag 16. september 2019
* Ønsket periode må spesifiseres i søknaden

Norske tekstilkunstnere (NTK) utlyser tilbud om kunstneropphold for kunstnere som arbeider relatert til tekstil ved Søndre Green gård, som ligger ved Noresund og foten av Norefjell i Krødsherad kommune. NTK ønsker å skape en arena for fordypning og konsentrasjon, bidra til utvikling og synliggjøring av tekstilkunst og fremme kontakt mellom kunstnere med ulik tilnærming til tekstilfeltet.

Kunstneroppholdet arrangeres i samarbeid med Norwegian Crafts og Norefjell husflidslag (lokallag i Norges Husflidslag).

HVEM KAN SØKE
Alle profesjonelle kunstnere som arbeider med tekstile medier eller har et prosjekt relatert til tekstil. En kan søke som enkeltpersoner eller gruppe. Oppholdet er personlig.

OM AiR GREEN
Oppholdet er for fire kunstnere med varighet opptil fire uker. I 2019 er kunstneroppholdet utvidet fra én til to perioder. Tildelingen av opphold blir til én av disse periodene.

Oppholdet inkluderer et stipend på kroner 5000,- per person (for 4 ukers opphold). Reiseutgifter dekkes med inntil kroner 3500,- per person. Kunstnerne har fri bolig og arbeidsplass.

Gårdens hovedbygning, på 350 m2, disponeres av kunstnerne under oppholdet. Bygningen er opprinnelig fra 1700-tallet, og ble totalrenovert for utleie i 2013/14. Huset er fullt møblert og inneholder (fordelt på to etasjer): 3 dobbelt og 3 enkeltsoverom, 2 bad, en stor sal, i tillegg til 3 stuer, spisestue og stort kjøkken som begge har spiseplass til 12 personer. Rommene fordeles mellom kunstnerne slik at det er mulighet for både tilbaketrekking og fellesskap.

HVOR LIGGER SØNDRE GREEN
Gården ligger i Krødsherad kommune og grenser ned mot Krøderfjorden. Den har egen liten øy, robåt, badestrand og et flott turterreng tilgjengelig fra gården.

I Greensåsen er det turvei med gapahuk og skogshytte for overnatting. Det går natursti fra gården til Krøderen Kro, 1,5 km unna, der det serveres hjemmelaget lokalmat. 16 km unna er du på høyfjellet.

Noresund, 3,5 km unna, er nærmeste tettsted. Her finnes det butikker, bensinstasjoner, lege, kommuneadministrasjon, hotell og kafeer. Det er bussforbindelse dit (ikke hyppige avganger). Det går også en sykkel- og gangvei langs fjorden dit. Sykkel kan lånes. Gården ligger ca. 90 km fra Oslo, 2 timers reise med buss over Hønefoss eller Drammen.

HVA AiR GREEN TILBYR
I tillegg til utmerket boforhold i en historisk restaurert bolig, tilbys kunstnerne meget gode arbeidsmuligheter med rause og røffe arbeidsrom fordelt på flere hus på gården:
Hovedhus: Arbeidsrom i Salen (40m2)
Bryggerhuset: Arbeidsrom/våtrom (40m2)
Driftsbygning/låve: Arbeidsrom/prosjektrom, 3m bredt x 16m langt x 4,80m høyt pluss ekstra høyde pga. åpen takstol som gir lys og mulighet til også å jobbe fra låvebrua.
Sommerfjøs: Arbeidsrom (35m2)

På AiR Green ligger forholdene til rette for ulik utforskning av kunstnerisk praksis kombinert med gode muligheter for refleksjon og fordypning ved plass til tilbaketrekking i hovedhuset og/eller bruk av naturen i rundt.

Det gis også anledning til utforskning av tekstilhåndverk ved gårdens rikholdige samling: Oppstadvever, flatvever og annet relevant utstyr. Spælsauene på gården gir ull til spinning og farging. Naturen gir urter og planter til plantefarging.

Sentralt i kunstneroppholdet AiR Green står møtet mellom ulike kunstnerskap med tekstilen som felles utgangspunkt. De fire kunstnerne som blir juryert inn til hvert opphold vil dele bosted og gis her muligheten til å både dele og lære av hverandre.

Hver kunstner må dele sin praksis i form av åpen dag på gården siste helgen av oppholdet og/eller en presentasjon og kunstnersamtale på Buskerud Kunstsenter. Mer informasjon om dette vil bli gitt i forkant av kunstneroppholdet, og avtales og tilpasses den enkelte søker. 

SØKNAD
Søknad må inneholde: 
- Hvilken periode det søkes opphold til
- Et motivasjonsbrev/prosjektbeskrivelse
- Portfolio med kunstneriske arbeid, maks 10 bilder, presentert i en PDF- fil (maks str. 4MB)
- CV

Søknadsfrist: tirsdag 20. november 2018.

Søknaden sendes med epost til: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Merk søknaden: «Søknad AiR Green 2019»

NTKs styre velger deltagere basert på innsendt materiale. Svar forventes å foreligge medio desember 2018.

For spørsmål knyttet til kunstneroppholdet, ta kontakt med daglig leder Karianne Sand i NTK:
E-post: .(JavaScript must be enabled to view this email address) / Tlf.: +47 22335982

Kunstneroppholdet er muliggjort takket være finansiell støtte fra Krødsherad kommune, Buskerud fylkeskommune og NTK.

Lenker
Norske tekstilkunstnere (NTK): http://www.tekstilkunst.org
Norwegian Crafts: http://www.norwegiancrafts.no
Norges Husflidslag: http://www.husflid.no
Søndre Green gård: http://www.sondregreen.no

SOFT moments på Tag Team Studios 29.05 - 31.05. 2015.

SOFT moments på Tag Team Studios 29.05 - 31.05. 2015.

SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet er et ledd i å synliggjøre og styrke NTK som en landsdekkende organisasjon gjennom å belyse, tematisere eller problematisere tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder. Det skal være lokale kunstneres prosjekter og skal kunne foregå på mange arenaer, ikke bare kunstarenaen. Dette er rammen for prosjektet.

TAG TEAM STUDIO i Bergen er de første som tar del i SOFT moments. Her vil vi møte en ung kunstner som går andre året på Kunsthøgskolen i Bergen, Christina René og en etablert kunstner, Elsebet Rahlff. Utgangspunktet i møtet mellom disse to kunstnerne er verkene «Verdens Flagg» av Elsebet Rahlff og «Traveller» av Christina René. Utstillingen vil bli åpnet av kunstner Christine Hoem, som også har sittet flere år i styret i NTK.

«Verdens Flagg» ble vist første gang i 1990 i en liten serie på Festplassen i Bergen. Deretter på Aker Brygge i Oslo, på MAM i Rio de Janeiro og på Alexander Platz i Berlin. Prosjektet har siden utviklet seg til å omfatte bearbeidelse av 200 av verdens nasjonale flagg som har blitt vist alternerende på 100 spesialdesignede flaggstenger ved EU–Parlamentet i Brussel, Nordens Hus i Reykjavik og tilbake til Festplassen i Bergen i 2000. «Verdens Flagg» er alle nasjoners flagg i en og samme farge, en multifarget grå med tydelige nasjonalsymboler gjengitt gjennom mønstre av små og store hull. Flaggene som følger solen heves hver morgen og fires om kvelden, en rituell performance utført av lokale team på spesielt utvalgte steder i verden hvor flaggene vises. De tar omgivelsene opp i seg gjennom de transparente nasjonalsymbolene og åpner opp for debatt og spørsmål om nye identiteter, multikulturalisme og miljø. 

Chritina René vil vise «Traveller», en performance som tar utgangspunkt i konflikten mellom den etablerte borgerlige kultur og den omvandrende, mystifiserende travellerkulturen – som omhandler blant annet nomader, sirkus og sigøynere. Hva er frihet og hva er et hjem? Har noen mer rett til å eksistere? Performancen består av en gruppe mennesker med telt/hjemmene sine på hodet. De kommer publikum i møte til stadig høyere musikk, der de tilslutt entrer visningsrommet og starter med å bygge sine nye hjem.

På TAG TEAM vises Rahlff’s video av «Verdens Flagg» utstilt flere steder i verden samt prosjektets flagg fra Nepal. Dette videoverket vil bli vist sammen med Christina Renés performance «Traveller». 

  Åpningstider 30.05 - 31.05. 12:00 -17:00

Ledig stilling som 50% formidlingskonsulent i Norske Tekstilkunstnere/SOFT galleri

Norske Tekstilkunstnere (NTK) søker ny formidlingskonsulent i en 50% stilling.

Om stillingen:
Formidlingskonsulentens primære oppgaver er å planlegge og koordinere utstillingsåret på SOFT galleri, ha nært samarbeid med de ulike utstillerne og ha ansvar for montering og demontering av utstillinger. Formidlingskonsulenten vil i samarbeid med daglig leder også være ansvarlig for å formidle utstillingene; initiere kunstnersamtaler, arrangementer og work-shops. En viktig del av jobben er å gi medlemsservice for medlemmene i NTK, og være med på å organisere arrangementer for medlemmene. Arbeidstiden vil i stor grad følge galleriets åpningstider samt utvidede åpningstider i forbindelse med ulike arrangementer. Formidlingskonsulenten er en viktig samarbeidspartner i en spennende utvikling av NTK og SOFT galleri.

Ønskelige kvalifikasjoner.
• Søker bør ha relevant erfaring og utdannelse på Høyskole/universitetsnivå.
• Erfaring med formidling
• Høy kompetanse og kjennskap til norsk samtidskunst generelt og tekstilkunst i særdeleshet
• Gode datakunnskaper

Ønskelige egenskaper
• Gode samarbeidsevner
• God formuleringsevne både muntlig og skriftlig
• Høy arbeidskapasitet og gjennomføringsevne, være initiativrik, selvstendig og strukturert
• Praktisk anlagt da mange av utstillingene krever håndverkskunnskap
• Personlig egnethet vektlegges.

Søknad med CV sendes på e-post til .(JavaScript must be enabled to view this email address),  merket «Søknad formidlingskonsulent». Attester skal ikke vedlegges, men medbringes ved eventuelt intervju.
NB! Søknadsfrist er 17. april.

For mer informasjon om stillingen, kontakt:
Karianne Sand, daglig leder i NTK/SOFT galleri på tlf: 22 33 59 82, eller på .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Norske Tekstilkunstnere (NTK) er en landsdekkende billedkunstorganisasjon stiftet i 1977 for profesjonelle tekstilkunstnere. NTK skal ivareta tekstilkunstneres faglige, økonomiske, ideelle og sosiale interesser. De skal spre kunnskap om tekstilkunst og formidle tekstilkunstnernes produkter og kompetanse til et bredt publikum.

The Cordis Trust Prize for woven Tapestry 2015,

Ann Naustdal mottok The Cordis Trust Prize for woven Tapestry på åpningen av Visual Arts of Scotlands årlige utstilling. VAS;T 2015, Royal Scottish Academy, Edinburgh.

Billedteppet blir vist, som en del av Visual Arts of Scotlands årlige utstilling 7 - 28. februar, sammen med de andre nominerte til prisen: Anne Jackson, Ann Naustdal, Carmen Groza, Jo McDonald, Kristin Sæterdal, Renata Rozsivalova, Sara Brennan, Unn Sønju and Valerie Kirk.
http://www.visualartsscotland.org/
https://www.facebook.com/VisualArtsScotland
http://www.visualartsscotland.org/gallery/the-cordis-prize-shortlist-for-tapestry”>http://www.visualartsscotland.org/gallery/the-cordis-prize-shortlist-for-tapestry
http://www.theneeds.com/read/n6987629/first-winner-is-named-in-ian-rankin-theguardian
http://www.scotsman.com/lifestyle/books/ian-rankin-helps-launch-global-tapestry-contest-1-3682821”>http://www.scotsman.com/lifestyle/books/ian-rankin-helps-launch-global-tapestry-contest-1-3682821
http://www.heraldscotland.com/arts-ents/visual/transformation-is-the-key-to-visual-arts-scotland-exhibition.117754826

Nordic Award in Textiles 2015

Nordic Award in Textiles 2015

Stiftelsen Fokus Borås ger Nordic Award in Textiles 2015 till den norska bildkonstnären
Gunvor Nervold Antonsen.

Pressemelding:

Det är med glädje och stolthet som vi meddelar juryns val och presenterar årets vinnare, som
mottager en prissumma om 250 000 kr.

Bildkonstnär Gunvor Nervold Antonsen arbetar med textila montage, träskulpturer och måleri i ett
experimentellt, personligt och undersökande förhållningssätt till material och teknik. Uttrycket är
kraftfullt och expressivt där de olika materialen och teknikerna möts i överraskande kombinationer
med hög känsla för materialitet. Verken bär tydliga spår av modernistiska traditioner, samtidigt som
de i Antonsens händer sätts i ett samtida sammanhang. De dramatiska mötena mellan olika uttryck
och material drivs av underliggande berättelser om liv och död, natur och kultur, tid och rum.

Gunvor Nervold Antonsen är född 1974 i Oslo, och bor i dag i Rollag, en mindre ort ett par timmar
nordväst om Oslo. Sin konstnärliga utbildning har hon i första hand fått vid Konsthögskolan i
Bergen under åren 1996-2001. Hon är flitigt representerad i det norska konstlivet genom både
inköp, uppdrag och priser. Antonsen har erhållit flera statliga arbetsstipendier och har även
engagerat sig yrkespolitiskt.

Juryns motivering:

”Nervold Antonsens konstnärsskap ansluter sig till en pågående tendens att omvärdera
olika, modernistiska formspråk, genom samtidskonstens optik. Hennes verk kännetecknas
av av våldsamma och direkta bearbetningar av olika material, och kan påminna om den
råa och primitiva estetik som finns i konstinriktningen Art Brut, och hos tidiga modernistiska
konstnärsgrupper som Die Brücke och Fauvists. Nervold Antonsen återuppfinner denna
ohämmade uttrycksform i installationer där textil, trä, papper och måleri smälter samman i
en slags tredimensionella textila målningar; rum där publiken kan gå in och få en fysisk
känsla av de energiska kvaliteter som verken besitter.

Juryn har utsett Nervold Antonsen till vinnare av The Nordic Award in Textiles 2015 på
grund av hennes omfattande karriär med textila experiment, där bildbehandlingen och de
formalestetiska utmaningarna knyts samman i konstverk med ett brett tilltal.
Nervold Antonsen överraskar och utmanar, och har genom sitt konstnärskap skapat en
ökad medvetenhet kring det textila materialet i konsten. Hennes arbeten kommunicerar
direkt till oss och skapar resonans. Kraften och bräckligheten som finns i verken tillför
något viktigt i vår tid.”

Den norska juryn har bestått av:
Eva Schjölberg, konstnär, pristagare 2003, ordförande
Ingrid Blekastad, konstkritiker, direktör och konstnärlig ledare för Kunstbanken Hedmark Kunstsenter
Kirsti Braein, professor, Konsthögskolan i Oslo
Lars Elton, redaktör, kritiker och frilansjournalist
André Gali, redaktör för Kunstforum och redaktör för Norwegian Crafts magazine.

Nordic Award in Textiles är norra Europas största pris inom textil konst och delas ut av
Stiftelsen Fokus Borås sedan år 2000.

Prissumman är om 250 000 kr och vinnare utses vartannat år bland textilkonstnärer i de
nordiska länderna.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Borås 17 november då också en större utställning
med pristagarens verk öppnar på Textilmuseet i samma stad.

Vid intresse finns ytterligare material om pristagaren att få genom att kontakta Torsten Hild från
Stiftelsen Fokus Borås, telnr 0704-069319, .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Anmeldelse av utstillingen Unidentified Objects

Anmeldelse av utstillingen Unidentified Objects

http://www.osloby.no/oslopuls/kunst_og_scene/Unidentified-Objects-Oppdatert-raritetskabinett-7857199.html

SOFT galleri i julen

I perioden 22. desember til 1.januar vil galleridøren være stengt. Deler av installasjonen SPRANG kan da oppleves fra gateplan utenfor galleriet.

Velkommen til kunstnermøte i SOFT galleri.

Lørdag 6. desember kl. 14:30 til 15:30.

På lørdag får publikum mulighet til å møte kunstnerne bak installasjonen SPRANG på SOFT galleri. Maia Urstad og Hilde Hauan Johnsen gir en kort introduksjon til kunstverket etterfulgt av spørsmål fra publikum.

Dette er en god mulighet til å oppleve utstillingen, og få svar på spørsmål som angår både de kunstneriske og teknologiske aspektene ved installasjonen.

Vi anbefaler varmt dette tilbudet som et meningsfullt og berikende innslag i desembermørket.

Arrangementet er gratis - hjertelig velkommen.

Kunst i Kvadraturen - gallerirunde på lørdag.

Kunst i Kvadraturen - gallerirunde på lørdag.

Gratis gallerirunde med omvisninger i kvadraturen lørdag 15. november.
Møt opp på RAM galleri kl. 13.30.

Søknad om utstillingsplass

Frist for å søke om utstillingsplass ved SOFT galleri i 2016 er 1. desember 2014.

Galleriets kunstneriske råd har juryeringsmøte én gang i året, medio februar.

Vi ønsker å motta digitale søknader i pdf-format (kun ÈN pdf pr. søknad innholdende tekst, bilder, etc.) til adressen: .(JavaScript must be enabled to view this email address), og søknaden må inneholde:

-kort beskrivelse av kunstnerisk virksomhet
-cv
-beskrivelse av verk / prosjekt
-bilder av aktuelle verk / prosjekt
-bilder av tidligere verk
-evt. spesielle krav til transport, forsikring, montering o.a.

Velkommen til gallerirunde med Kunst i Kvadraturen.

Velkommen til gallerirunde med Kunst i Kvadraturen.

Lørdag 18. oktober.
Møt opp på RAM galleri på Bankplassen kl. 13:30.
Kunsthistoriker Kristine Fresvig guider publikum gjennom utstillingene, runden er gratis.
Velkommen!

By og broderi - Oslos skjulte mytologi over og under prospektet. Kunstnersamtale og workshop.

By og broderi - Oslos skjulte mytologi over og under prospektet. Kunstnersamtale og workshop.

SOFT galleri torsdag 9. oktober kl 17:30 - 19:30.

Velkommen til kunstnersamtale og broderiworkshop i Kristine Fornes` utstilling SUB PROSPEKT på SOFT galleri. Samtalen er mellom Ole Gaudernack, kurator ved Nasjonalmuseet, og kunstner Kristine Fornes. Workshopen pågår under og etter kunstnersamtalen.

Til wokshopen tar Kristine Fornes med Oslobilder/prospekter hun har samlet under arbeidet med utstillingen sin, som deltakerne kan brodere ut fra. Blant prospektene finner vi blant andre Røverstatene, Pipervika, Gråbeingårdene, smug, rønner, ulovlig skurbebyggelse, Fjerdingen, Blegeriet, Farveriet, Hjula Væveri, Gamlebyen menighetshus og Vaterlands kro.

Deltakerne kan fritt brodere frem byens undertekster og får mulighet til å fremheve historiske fakta, eller kanskje nye myter og historier får ta form?

Det vil være tråder og stoffbiter tilgjengelig for de som deltar.

Arrangementet er gratis. Påmelding innen 3. oktober til .(JavaScript must be enabled to view this email address) eller .(JavaScript must be enabled to view this email address)

GRATIS STUDENTMEDLEMSKAP

Er du bachelor- eller masterstudent med hovedområde tekstil ved en av Kunsthøgskolene? Jobber du med tekstile teknikker eller tekstile problemstillinger?
Da ønsker vi deg velkommen til et GRATIS medlemskap hos Norske Tekstilkunstnere.

Som studentmedlem får du muligheten til å erfare hva det vil si å tilhøre en fagorganisasjon
Les mer her: http://www.softgalleri.no/ntk/studmedlemsskap/

Performance-foredrag

Dessverre er Kiyoshi Yamamotos performancer avlyst den 5. og 6. april pga sykdom, men det er fremdeles noen få plasser igjen lørdag 26. april og søndag 27. april. Performancene starter begge dagene kl 14.00.

Du kan melde deg på, send en mail til: .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Det er begrensete plasser, "førstemann til mølla." Velkommen!

Gallerirunde i Kvadraturen lørdag 8. mars.

Gallerirunde i Kvadraturen lørdag 8. mars.

Da får dere også omvisning i Kristina Skantzes utstilling på SOFT.
Arrangementet er gratis, møt opp på galleri LNM ved Bankplassen kl. 13:30.
Omviser er kunsthistoriker Patricia Tveter.

Gallerirunde lørdag 25. januar

Gratis gallerirunde i Kvadraturen i følge med kunsthistoriker Kristine Fresvig.
Møt opp på RAM galleri kl. 13:30.
Dere får også en omvisning i utstillingen på SOFT.
www.kunstikvadraturen.blogspot.com

SOFT galleri i julen.

SOFT galleri i julen.

Galleriet holder åpent til og med fredag 20. desember.
I resten av desember vil utstillingen være tilgjengelig for publikum fra gaten via vårt store vindu.

Gratis omvisning i Kvadraturen

Gratis omvisning i Kvadraturen

Gratis omvisning lørdag 7. desember.

Utvidet åpningstid torsdag 28. november.

Torsdag 28. november åpner SOFT galleri utstillingen SALE av Marit Helen Akslen.

Pga. konkurrerende arrangement på Kunstindustrimuseet samme kveld, åpner vi dørene til galleriet allerede kl 16:30. Det blir servering av drikke, og dere får muligheten til å møte kunstneren Marit Helen Akslen, og se hennes svært aktuelle utstilling. Vi håper at mange av dere griper denne muligheten.

Vanlig utstillingsåpning, med innledning av Anne Karin Jortveit, vil være fra kl 18 - 20, som vanlig - Velkommen!

OBS!! SOFT galleri har ny frist for å søke om utstillingsplass.

SOFT galleri har endret søknadsfristen sin - ny frist for å søke om utstillingsplass er 1. desember 2013.
Les mer her: http://www.softgalleri.no/soft/soknad/

SOFT på Gustavsbergs Konsthall 2013

SOFT på Gustavsbergs Konsthall 2013

Første juni i år åpnet utstillingen SOFT på Gustavsbergs Konsthall i Stockholm, utstillingen sto over hele sommeren frem til 22. september. Denne utstillingen viste samtidig, norsk tekstilkunst for et stort svensk publikum, og spente fra billedvev til installasjon og film.

Det var en sjelden mulighet til å få et blikk på hva som rører seg på den norske scenen, der vi fikk vist hele bredden i dette kunstfeltet, og ikke minst den gode kvaliteten og særegenheten alle kunstnerne besitter.

Utstillerne var: Regien Cox, Hanne Frey Husø, Løvaas & Wagle, Sidsel Palmstrøm, Astrid Runde Saxegaard, Kari Steihaug, Unn Sønju, Borghild Rudjord Unneland.

Utstillingen ble entusiastisk mottatt av et stort svensk publikum, den overrasket og engasjerte, og viste at norsk, samtidig tekstilkunst skiller seg fra våre nabolands kunstscener.
Denne utstillingen var svært viktig og vi kan med glede nå presentere katalogen SOFT.

Se katalogen her

Gallerirunde lørdag 9. november.

Gallerirunde lørdag 9. november.

Opplev Kvadraturens mange spennende gallerier. Vår gallerirunde tar deg gjennom syv ulike visningssteder for samtidskunst på 1,5 time.

Når: Lørdag 09. november, kl. 13.30 - 15.00
Hvor: Omvisningen starter i Galleri LNM (Bankplassen)

Følgende gallerier er med på runden: RAM galleri, Galleri LNM, Galleri FORMAT, Galleri BOA, Tegnerforbundet, Norske Grafikere og SOFT galleri. Omvisningen er gratis og åpen for alle.

Rapporter for Dansk Tekstillaug

Vedlagt siste nummeret av Rapporter for Dansk Tekstillaug som er dedikert Nordisk tekstilkunst. Sari Syväluoma har skrevet artikkelen Nordisk tekstilkunst i dag, s 4-9.
Ekstra opplag ble produsert og kan fås tak i hos redaktøren Gina Hedegård Nielsen, .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Last ned magasinet her

Karina Nøkleby Presttun i Dagsavisen og Bergens Tidende

Les om utstillingen til Karina Nøkleby Presttun som stod i Dagsavisen 12. september her:
http://www.dagsavisen.no/kultur/espedal-som-hvit-brud/
Les i Bergens Tidende 13. september her:
http://www.bt.no/bergenpuls/Espedals-hamskifte-2966673.html#.UjLF6LU4XIU

Torsdag 5. september kl. 19.00 i SOFT galleri.

TEKSTIL – stand up.
En uformell kveld med video/internettsnutter, samtaler og diskusjoner. Anne Karin Jortveit presenterer kunstnere, som amerikanske Rebecca Burgess og nederlandske Claudy Jongstra, som jobber med tekstil, ull og plantefarging ut fra en økologisk fundert plattform.
Det er fritt fram om andre har lyst til å vise og dele sine inspirasjoner.
Enkel servering.

Lørdag 31.august kl 14.00 i SOFT galleri

Spinne, luke, være sammen med dyr
Velkommen til performance med Siri Espeseth, Dyveke Sanne og Anne Karin Jortveit

Siri Espeseth er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, kunstfag, avdeling for tekstil. Hun jobber i hovedsak med ull, spinning og veving. Hun er opptatt tekstilhistorie og begynnelser. En slik begynnelse finner hun i råmaterialet, håndverket og arbeidsprosessen. Det har også resultert i at hun etter nylig endt utdannelse har funnet sitt eget utgangspunkt å jobbe ut i fra, som er sterkt knyttet til sauegården hun vokste opp på i Nesbyen i Hallingdal, hvor hun i dag bor og jobber.

Dyveke Sanne er blant annet utdannet fra Statens kunstakademi og Statens håndverks - og kunstindustriskole. Hun arbeider ofte med installasjoner som forholder seg til et aktivt, medvirkende publikum, og har hatt en rekke kunstoppdrag i offentlige rom. For kunstprosjektet ved Svalbard Globale Frøhvelv ble hun tildelt norsk lyspris i 2009. Sanne underviser ved Kunsthøgskolen i Oslo, og var konsulent og leder for kunstutvalget for Nytt konserthus i Stavanger (For KORO). Sanne bor og arbeider i Asker/Oslo.

Anne Karin Jortveit er utdannet fra Statens kunstakademi, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus. I tillegg til å utvikle egne kunstprosjekter arbeider hun som frilansskribent og gjestelærer. Hun har tidligere vært konservator ved Museet for samtidskunst. Hun kuraterte kunst og økologiprosjektet Gentle Actions på Kunstnernes Hus høsten 2010 (sammen med Eva Bakkeslett). Jortveit bor og arbeider i Oslo.

Foredrag av Annemor Sundbø torsdag 29. august kl. 19:15 på Hovedøya.

Foredrag av Annemor Sundbø torsdag 29. august kl. 19:15 på Hovedøya.

Velkommen til et spennende og innsiktsfullt foredrag om ull og spinning av en av Norges ledende strikkeeksperter.
Glansfull ull og lodne tråder som kunstnerisk uttrykksmiddel
- Historikk om vår norske sau, spinnemetoder og våre etterkrigs monumentalverk og framtidsscenario for spinnefaget
MERK sted: Lavetthuset på Hovedøya.
2. etasje - gå inn fra baksiden. Det blir også skiltet.
Båt 92 går fra Vippetangen kl 19:05.
Enkel servering.

Annemor Sundbø er utdannet kunsthåndverker, tekstildesigner og faglærer i vev og tegning. Hun overtok en sjoddyfabrikk i 1983, Torridal Tweed og Ulldynefabrikk noen kilometer nord for Kristiansand, en liten ullvarevirksomhet som resirkulerer ull. Fillelageret på fabrikken har vært grunnlagsmateriale til bøkene: Kvardagsstrikk, kulturskattar frå fillehaugen, Lusekofta fra Setesdal, Usynlege trådar i strikkekunsten, Strikking i billedkunsten - Knitting in Art. Fra 1993 har Annemor drevet vev og strikkeverkstedet og verkstedsutsalget, ”Ose Ullvare” på Ose i Setesdal. Hun vant Sørlandets litteraturpris 2006 for Usynlege trådar i strikkekunsten. Annemor Sundbø ble statsstipendiat i 2012.

Utstillingen SOFT i Stockholm

Norsk tekstilkunst er tydeligere enn den svenske, mener Maj Sandell ved Gustavsberg Konsthall. Med utstillingen SOFT vil de vise hva som rører seg innen norsk tekstilkunst.
Les intervju med Maj Sandell i Kunstforum: http://www.kunstforum.as/2013/08/norsk-tekstil-i-sverige/

Flott omtale i Kunstforum av utstillingen til Ingrid Toogood.

Les Kunstforums anmeldelse her:
http://www.kunstforum.as/2013/07/pa-tvers-av-sjangere/

Gratis introduksjonstime i spinning.

Gratis introduksjonstime i spinning.

Som en del av utstillingsprosjektet locus communis som åpner 8. august, vil kunstneren Anne Karin Jortveit tilby gratis introduksjonstime i spinning. Her kan man lære grunnleggende spinneprinsipper i en til en undervisning med Anne Karin Jortveit. Ta kontakt med SOFT galleri for påmelding og informasjon. Timene blir satt opp etter 20. august.

SOFT på Gustavsberg Konsthall

SOFT på Gustavsberg Konsthall

Lørdag 1. juni åpnet utstillingen SOFT på Gustavsbergs Konsthall i Sverige. Samarbeidet ble initiert av Gustavsbergs Konsthall da de gjennom flere år har fulgt med på SOFT galleri sine kvalitative sterke utstillinger. Denne utstillingen viser et nytt, svensk publikum hva norsk samtidig tekstilkunst er. Representanter fra både SOFT galleri og Gustavsbergs Konsthall står for utvalget av kunstnere som skal delta: Borghild Rudjord Unneland, Kari Steihaug, Unn Sønju, Hanne Frey Husø, Sidsel Palsmtrøm, Regien Cox, Astrid Runde Saxegaard og Løvaas & Wagle. Les også: http://www.gustavsbergskonsthall.se Se flere bilder her: http://www.gustavsbergskonsthall.se/00kgtem.html

Ny bokanmeldelse i SOFT magasin i dag.

Runa Boger har skrevet en anmeldelse av boka
Else Marie Jakobsen
Levd liv Vevd liv
av Janne Leithe. Du finner artikkelen her: http://www.tekstilkunst.org/magasin/bok_artikkel/else_marie_jakobsen

Du kan nå søke om utstillingsplass på SOFT galleri.

Du kan nå søke om utstillingsplass på SOFT galleri.

Søknadsfrist er 31. januar 2013.
Du finner mer informasjon ved å klikke på "Søknad om utstilling" i margen til venstre.

Nye artikler i SOFT magasin i dag.

Nye artikler i SOFT magasin i dag.

I dag har vi lagt ut nye artikler i SOFT magasin, gratis og tilgjengelig for alle.
Du kan velge om du vil lese i vårt webmagasin eller laste ned bladet som en pdf.
Du finner magasinet her: http://www.tekstilkunst.org/index.php/magasin/

Gallerirunde i Kvadraturen

Gallerirunde i Kvadraturen

Årets siste gallerirunde i Kvadraturen foregår 8. desember kl 13.30 - 15.30.
Det er oppmøte på Galleri LNM.
Som alltid er arrangementet gratis - det vil også bli servert gløgg og pepperkaker.
Velkommen!

SOFT galleri viser utstillingen “Evaporasjonar” av Kirsti Willemse.

SOFT magasin 2012

SOFT magasin 2012

Ny utgave av SOFT magasin er her, tilgjengelig for alle. Du finner magasinet på vår webside.
Magasinet finnes både som nettmagasin og som pdf til nedlasting og utskrift.

Ansvarlig redaktør er tekstilkunstner og kunsthistoriker Runa Boger.

”SOFT magasin 2012 speiler noe av mangfoldet innen tekstilbasert kunst; fra offentlig utsmykkinger, strikkegrafitti og garnbombing, vandreutstillinger i Øst Europa, ulike separatprosjekter i varierende lokaliteter til den 13. Documentas revitalisering av Hannah Ryggen som samfunnsengasjert- og politisk vever.”

Kos dere med SOFT magasin.

Gallerirunde lørdag 20. april

Gallerirunde lørdag 20. april

Velkommen til omvisningsrunde i galleriene i Kvadraturen i følge med kunsthistoriker Patricia Tveter.
Arrangementet er gratis, møt opp på RAM galleri kl 13:30!
http://www.kunstikvadraturen.blogspot.no/

Teaterforestilling på SOFT.

Teaterforestilling på SOFT.

Prosjekt Utsen spiller "I morgen skal det være åpent for alle"
skrevet av Hanne Ørstavik. (utdrag fra)
Spilles på SOFT galleri, lørdag 29.september ca kl 12, 14 og 15.
Forestillingen er gratis. velkommen!

Anmeldelse av utstillingen UNWOUND.

Anmeldelse av utstillingen UNWOUND.

Se anmeldelse av Elisabet Storhaug sin utstilling UNWOUND i Billedkunst nr 5 - 2012.
http://www.billedkunstmag.no/Content.aspx?contentId=2502&menu1=6&menu2=0

Oslo Kulturnatt 2012

Oslo Kulturnatt 2012

Vi har kveldsåpent under Oslo kulturnatt på fredag 14. september fra kl 18 - 22.
Velkommen!

Gallerirunde i Kvadraturen på lørdag 8. september.

Gallerirunde i Kvadraturen på lørdag 8. september.

Arrangementet er gratis.
Møt opp på RAM galleri kl 13:30.
Kunsthistoriker Patricia Tveter gir en guidet omvisning i en rekke av galleriene i Kvadraturen. Velkommen!

TIRSDAG ikke torsdag.

TIRSDAG ikke torsdag.

Pga. Øya - festivalen har vi fremskyndet neste utstillingsåpning.
Utstillingen til Elisabet Storhaug åpner TIRSDAG 7. august kl. 18 - 20, Velkommen!

KUNST i Kvadraturen.

Bli med på gallerirunde lørdag 9. juni i følge med kunsthistoriker Patricia Tveter.
Arrangementet er gratis. Møt opp på RAM galleri i Kongensgate 3, kl 13:30!
For mer informasjon: www.kunstikvadraturen.blogspot.com

Intervju med Nina Bang Larsen i Kunstforum

Se Intervju med Nina Bang Larsen om utstillingen Innanfor / Utanfor, i Kunstforum på nett.
http://www.kunstforum.as/2012/04/humoristisk-gravalvor/

Se anmeldelse av utstillingen Sky travellers i KUNSTforum

http://www.kunstforum.as/2012/01/en-liten-stor-verden/

Velkommen til å søke om utstillingsplass på SOFT galleri

Frist for å søke om utstillingsplass for 2013 er 31. januar 2012.
Vi mottar søknader digitalt i pdf-format.
Se mer informasjon i margen til venstre under "Galleriet."

NY omvisning i Kvadraturen 26. november.

NY omvisning i Kvadraturen 26. november.

Førstkommende lørdag, 26. november, blir det ny omvisning i alle galleriene i Kvadraturen. SOFT galleri åpner ny utstilling på torsdag så hvis man vil ha en litt grundigere innføring i utstillingen "Kulisse for absolutt suverenitet" av Petrine Lillevold Vinje anbefaler vi at dere stiller opp på denne omvisningen! Møt opp på RAM galleri i Kongensgate klokken 13.00. Velkommen.

SOFT magasin

Nå er SOFT magasin - et nettbasert magasin for tekstil billedkunst oppe og går. Vi feiret begivenheten i SOFT galleri 1. desember med taler og bobler i glasset.

Sjekk ut magasinet her: softmagasin.no

Gartis omvisning i KVADRATUREN lørdag 29. oktober.

Gartis omvisning i KVADRATUREN lørdag 29. oktober.

Lørdag 29. oktober blir det gratis omvisning til alle Kvadraturens fine gallerier. Klokken 13.00 - 14.30. Rute: RAM galleri, LNM, Kunsthåndverkernes i Kongensgate, Galleri FORMAT, SOFT galleri, Tegneforbundet og Norske Grafikere.

Velkommen!!

Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk.

Vi gratulerer Ingunn Skogholt med innkjøp fra Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk. Hennes arbeid Fragile Energy 2 (se bilde) har blitt kjøpt inn og skal, etter endt utstilling her hos oss, til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Foto: Hugo J. Mackenzie-Robinson.

Kunsthåndverkprisen 2011

Kari Dyrdal tildeles kunsthåndverkprisen 2011 fra BKH for kunstverket Valser. Kari Dyrdal er professor ved Kunsthøgskolen i Bergen innen fagområdet tekstil.

Kunsthåndverkprisen tildeles kunstneren bak det mest markante kunstverket på utstilling Kunsthåndverk 2011, som vises på Nasjonalmuseet, Kunstindustrimuseet i perioden 18. september – 11. desember.

Årets prisjury har bestått av kunsthistoriker og skribent Mona Gjessing, samt kunsthåndverkerne Ingun Myrstad og Franz Schmidt. I prisjuryens uttalelse står det:

Valser er en vevet tekstil, og representerer dermed kjerneverdier i kunsthåndverket. Samtidig er arbeidet en fornyelse av sin kategori ved at det er framstilt ved hjelp av digital vev. Motivmessig er arbeidet utradisjonelt. Motivet er hentet fra den industrielle framstillingsprosessen av garn. Valser har dermed et metaperspektiv; vevnaden viser deler av sin egen tilblivelsesprosess.Valser har taktile og visuelle kvaliteter som er umiddelbart tilgjengelige og åpner for en stor assosiasjons-rikdom.

Kulturnatten 2011

Fredag 16. september holder SOFT galleri vanlige åpningstider, men åpner dørene igjen klokken 18.00 og holder åpent til 22.00 som en del av Kulturnatten 2011. Vårt bidrag til arrangementet er Ingunn Skogholts vakre utstilling Fragile Energy.

Det er svært mye som skjer i byen denne kvelden, for fullt program gå inn på http://www.oslokulturnatt.no

Vi ønsker alle velkommen innom.

Høstutstillingen 2011

Tekstilkunst setter sitt merke på årets høstutstilling, og dette vel fortjent i følge leder for Den nasjonale jury, Arne Revheim. Flere fremtredende tekstilkunstnere er representert på utstillingen med kunstverk i stort format, blant annet: Gunvor Nervold Antonsen, May Bente Aronsen, Kristin Sæterdal og Kari Steihaug. Sistnevnte vant årest pris fra Fineart/kunstklubben på kr 25.000 for sitt kunstverk , Etter Markedet. Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) på kr 100.000 gikk til Aurora Passero for kunstverket, Fan Their Hearts, Inflame Them More. For dette verket fikk hun også Norske kunsthåndverkeres masterstipend tidligere i år.

Tekstilkunstner Turid Holter (1936-2011) er representert med kunstverket, Persefone.

Den nasjonale jury bestod av: Arne Revheim (leder), Line Halvorsen, Sidsel Palsmtrøm, Ellen Karin Mæhlum, Jon Gundersen og Ingeborg Kvame.

Utstillingen står til 9. oktober.

Scheiblers talentpris til John K. Raustein!

John Kåre Raustein, kunsthåndverk f. 1972 er en av våre mest markante tekstilkunstnere. Hans uortodokse broderier og installasjoner med store mengder av stoff drapert i sensuelle former, plasserer ham i særklasse i Norge og internasjonalt. Broderier av skiftenøkler og redskaper assosierer vi først og fremst med den mannlige sfæren, og når disse appliseres til strykebrett og andre bruksgjenstander oppstår den uortodokse symbiosen.
Prisen er på kr 150.000,-

Velkommen til jubileumsutstillingen HUNDRE - på Kunstnerforbundet

Velkommen til jubileumsutstillingen HUNDRE - på Kunstnerforbundet

Da Kunstnerforbundet kunne åpne sin første utstilling den 11. desember 1910 var det på bakgrunn av "et møte over et godt glass konjakk i Kviteseid" der Henrik Sørensen, Henrik Wetlesen, Hans Ødegaard og Oluf Wold-Torne "lå og malte" som det het den gang.
Ler mer her.

Magdalena Abakanowicz og Norge

Magdalena Abakanowicz og Norge

Tekstilkunstner Runa Boger presenterer sin kunsthistoriske masteroppgave som ble avlagt høsten 2010 ved Universitetet i Oslo, Magdalena Abakanowicz og Norge: Stilskaper eller frigjørende forbilde? En drøftelse av Abakanowicz betydning for norsk tekstilkunst 1960-1980.
Foredrag på Lavetthuset, Hovedøya, tirsdag 24. mai fra kl 1700

Les masteroppgaven her.

The 8-th international Kaunas Biennial TEXTILE 11

The 8-th international Kaunas Biennial TEXTILE 11: REWIND-PLAY-FORWARD (22/09/2011 - 04/12/2011) open together with the 16th European Textile Network (ETN) conference in Kaunas / Lithuania. Openings of more than 10 exhibitions, ETN conference' lectures, meetings and excursions, as well as contemporary dance festivals' program which projects reveal the collaboration among textile artists and dance troupes, will last till the 30th of September! TEXTILE-FLUXUS week is intended on 4th-9th October, 2011.

Kunst rett Vest - søknadsfrist 15. april

Vi oppfordrer alle profesjonelle kunstnere som har sitt virke i Vestregionen (Asker, Bærum, Drammen, Hole, Hurum, Jevnaker, Krødsherad, Lier, Modum, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Ringerike, Røyken, Sande, Sigdal og Svelvik) til å søke.
10.000 kr til årets Kunst rett Vest-kunstner 2011.
Kunst rett Vest vil bli arrangert 11.–23. oktober 2011. Kollektivutstillingen holdes i NSBs gamle vognhaller på Sundland i Drammen. Kunstnere holder åpne atelierer/verksteder.