SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Aktuelt: Kunngjøringer


SOFT moments: Talking materials – tekstilenes tale

SOFT moments: Talking materials – tekstilenes tale

Lørdag 4. november kl. 13 ønsker Trøndelag Senter for Samtidskunst velkommen til samtale mellom tekstilkunstnerne Anne Biringvad, Line Solberg Dolmen og kunstkritiker og skribent Lars Elton.

Trøndelag Senter for Samtidskunst ønsker velkommen til samtale mellom tekstilkunstnerne Anne Biringvad, Line Solberg Dolmen og kunstkritiker og skribent Lars Elton. Arrangementet inngår i Norske Tekstilkunstneres (NTK) 40-årsjubileum og er del av den nasjonale satsning SOFT moments. Tekstilkunstner og kunstformidler ved SOFT galleri i Oslo, John Raustein, innleder arrangement med en kort introduksjon om NTK og jubileumsboken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017).

Lars Elton modererer samtalen hvor oppmerksomheten rettes mot tekstilfagets posisjon, og hvor tekstil og readymades som material i kunsten belyses gjennom et historisk, nåtidig og politisk perspektiv. Anne Biringvad og Line Solberg Dolmen forteller med utgangspunkt i egen kunstnerpraksis hvor bruken av readymades er et sentralt element. Felles for begge tekstilkunstnerne er at de ofte gjør bruk av readymades som funnede objekter men har en svært ulik tilnærming til hva slags typer av materialer de benytter, fra industriell karakter og av håndgjort og/eller hjemmetilvirket opprinnelse. Hvordan går de frem, hva bygger de ideen på og hvordan bygger prosjektene kunstnerne arbeider med ulike assosiative rom og relasjonelle muligheter er blant spørsmålene som stilles.

Biringvad og Dolmen er aktuelle i to nylig utgitte kunstpublikasjoner hvor det tekstile materialet behandles. Anne Biringvad presenterer i sin kunstnerbok «Liturgi» (2017) et tredelt kunstprosjekt hun har arbeidet med de siste årene, og hvorav første del ble presenterte som utstilling på Trøndelag Senter for Samtidskunst i juni 2013.
I boken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017) presenteres Line Solberg Dolmens kunstnerskap i teksten «Å bo og bli til». Boken er en del av markeringen av NTKs 40-års jubileum og ble lansert på åpningen av jubileumsutstillingen, med samme navn, på Kunstnerforbundet, mars 2017. Line Solberg Dolmen var også en del av denne utstillingen. Begge bøkene er til salgs på kunstsenteret.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trøndelag Senter for Samtidskunst, Norske Tekstilkunstnere og SOFT moments, og finansiert gjennom SOFT moments.

————————————————————————————————-

Line Solberg Dolmen (1982) jobber ofte med funnede materialer, og inkorporerer blant annet presenninger, stillasduk og gummibåter i større tekstile installasjoner. Hun deltar for tiden på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling «Kunsthåndverk 2017» på Kunstindustrimuseet i Trondheim, og åpner 30. november separatutstilling på Soft galleri i Oslo. I 2018 er hun aktuell i gruppeutstillingen Ode til en tiger, hymne til en vaskeklut på Kunsthall Stavanger, som også ble vist på Kunstnerforbundet våren 2017 i anledning NTK’s 40-årsjubileum. Solberg Dolmen er utdannet med Bachelor fra Kunstakademiet i Tromsø (2010) og Master fra Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo (2016). I tillegg har hun svennebrev i kjole- og draktsøm. Mer info: www.linesolbergdolmen.com

Anne Biringvad (1967) lager montasjer og installasjon hvor hun innarbeider og gjenbruker funnede gamle broderier, prydsøm og annet håndarbeid vi forbinder med umoderne norsk husflid. Satt i nye sammenhenger blir disse fargesterke verkene en billedgjøring av hva som går tapt i vårt konsumsamfunn. Samtidig løftes frem tidligere kvinners arbeid, tidsbruk, utholdenhet og kunnskap. Hun var i 2017 aktuell med utstillingene «Myk strategi, hard virkelighet» på RAM galleri, «Det store mjuke øyeblikket» på Finnskogen og «Suvenir» på Galleri Semmingsen. Hun deltok også på kunstmessen Supermarket i Stockholm i 2017.
I april 2018 er hun aktuell med «Far out Textil», Almgrens Museum, Stockholm invitert av «Fiber Art Sweden». Anne Biringvad er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, med hovedfag på maleri 1992. Mer info: http://biringvad.no

Lars Elton (1957) er kunst-, design- og arkitekturkritiker i Dagsavisen. Han har mer enn 30 års erfaring som frilansjournalist og kritiker i ulike aviser og tidsskrifter, inkludert 17 år for VG, i tillegg til Aftenposten, Dagbladet, Klassekampen og Morgenbladet pluss en rekke tidsskrifter. Han har også utgitt kunstbøker og han har vært redaktør for årboken til NIL/Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening.


Trøndelag Senter for Samtidskunst
Adresse: Fjordgata 11, 7010 Trondheim