SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Aktuelt: Kunngjøringer


Til far

Til far

Av Anne Tveit Knutsen
Videoarbeid på skjerm på Oslo S ved nedgangen til T-banen.

Visningsperiode: 30.6.2017 - 25.10.2017


I 2017 feirer Norske Tekstilkunstnere 40 år. Dette markeres gjennom året med utstillinger og arrangementer flere steder i landet. I sommer markerer kunstnerne Sidsel Palmstrøm, Johanne Lund Ness, Malfridur Adalsteinsdottir og Hanne Øverland jubileet med et kunstprosjekt på Flytogfasaden av Oslo S. Samtidig viser Anne Tveit Knutsen filmen ‘Til far’ på skjerm ved nedgangen til T-banen.

I videoverket Til far (2016) ser vi en mann på sengekanten med et etui i hånden. Han ser møysommelig på det og holder det gjentatte ganger opp til øret. Gjennom hele verket høres tikkelyd fra en klokke. Filmen har et stillestående, iscenesatt handlingsforløp hvor man inviteres inn i et intimt møte mellom en eldre mann og hans møte med sin umiddelbare omverden. Han er iscenesatt i et rom fylt av tekstile hverdags-materialer som forteller om hvordan disse materialene omslutter oss i alle livsløp og berører noe dypt eksistensielt. Arbeidet undersøker taktil forståelse av omverdenen, tematikk knyttet til demens og åpner opp for lesninger omkring hukommelse generelt.

Til far inngikk i utstillingen Hvit Substans som ble vist ved Soft Galleri tidligere i år. Den tok utgangspunkt i kunstnerens egne opplevelser og erfaringer med senil demens, både i tidligere arbeid som sykepleier, men også i hennes møte med alzheimer i nær relasjon. Med titler som Til mor og Til far inviterte hun publikum inn til refleksjoner rundt hva som skjer når en av foreldrene utvikler demens. Sykdommen er en av de store utfordringene innenfor moderne medisin og den vil ramme de fleste av oss på et eller annet tidspunkt hvis utviklingen forsetter uhindret. Den er en foreløpig uløst gåte, men hvor det antas å ha sammenheng med hvit substans i hjernen og nervesystemet.

I sine arbeider er Knutsen opptatt av individets egenverdi og med video som virkemiddel fokuserer hun på mennesker i ulike livssituasjoner. Når verket ’Til far’ nå vises på Oslo S er det i et hektisk byrom, hvor kontrasten mellom det nære hendelsesforløpet i filmen og konteksten den er vist i er påfallende.
Anne Tveit Knutsen (f.1961) Bor og arbeider i Bergen. Knutsen tok hovedfag ved seksjon for tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2004. Hun har hatt flere separatutstillinger de senere årene, blant annet ved Galleri Format, House of Foundation og Visningsrommet USF. Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger i inn- og utland. Hun er også en del av kunstnergruppen «Knutsen, Paulsen & Hoem» som sammen har hatt flere utstillinger rundt om i landet, fra Karasjok i nord til Fredrikstad i sør.

Les mer om Rom for kunst