SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Anne Karin Jortveit


Anne Karin Jortveit
locus communis

8. august til 8. september 2013

Locus communis er en tekstilbasert installasjon bygget opp hovedsakelig av ull i ulike faser av prosessen fram til tråd og tekstil - fra ukardet, plantefarget, til kardet, spunnet og heklet. Vinduet mot gaten er fylt av lag av ukardet ull. Publikum kan ta med seg håndfuller av ulla og samtidig bidra til at ”tekstilbildet” gradvis endrer seg gjennom utstillingsperioden. Et spunnet stoffelement bidrar som en motsats og en forsterkning av rommets øvrige objekter.

Anne Karin Jortveit utforsker tekstilmediet via koblinger mellom tekstil som kunst og som bruk og funksjon - i spennet mellom blant annet estetikk, tradisjon, forbruk og arbeid. Grenseganger mellom konkret kunnskap og symbolsk relevans er også viktig for henne. Hun er opptatt av manuelle prosesser, og har i det siste beskjeftiget seg med håndspinning.

I locus communis undersøkes betydningen av fiber og tråd som utgangspunkt for personlig arbeid og med samfunnsrelaterte forgreininger. I dag har ull og håndspinning fått et oppsving, blant annet som et resultat av en fornyet interesse for håndverkserfaringer og som et ledd i en bevissthet rundt bærekraftige handlinger. Å bruke animalske fibrer igangsetter dessuten spørsmål om vårt forhold til dyr.

Spinning av tråd favner over et enormt felt, fra det rent metaforiske til det helt nødvendige. Om rokken først og fremst har vært et redskap for hjemmeproduksjon, har tråden spilt en sentral rolle i samfunnet helt siden den industrielle revolusjon i og med at det var innen tekstil de første maskinene ble utviklet. Når man som kunstner arbeider med tekstil og fiber, kan det i dag være vanskelig å stenge ute aspekter ved den globale tekstilindustrien. I locus communis er rødt, hvitt og gult brukt. Denne kombinasjonen ble motivert av et fotografi av demonstrerende tekstilarbeidere. Et stort banner i disse fargene nærmest folder seg rundt kvinnene i frontrekken. Påvirket av gløden og engasjementet som de ukjente kvinnene utstråler, og med viten om at tekstil krysser steder, mennesker og skjebner på
uttallige måter, ble fargene viktige i arbeidsprosessen. Etter hvert ble de vevd inn som en underliggende ”klang” i installasjonen.

Locus communis betyr ”felles sted”. I denne sammenhengen er dette latinske uttrykket ment å fungere som en åpen og flertydig innfallsvinkel til meningskoblingene i prosjektet, både konkret og billedlig sett. (Det engelske ordet ”commonplace”, som gjerne blir brukt om det hverdagslige og allmenne, er en oversettelse av locus communis.)

Anne Karin Jortveit (1964) bor og arbeider i Oslo og er utdannet ved Statens kunstakademi, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus. I tillegg til eget kunstnerisk virke, arbeider hun som frilansskribent og gjestelærer. Hun har også vært konservator ved Museet for samtidskunst.

Som en del av utstillingsprosjektet vil et knippe arrangementer med temaer knyttet til fiber og spinning gå av stabelen i SOFT galleri, og publikum kan også melde seg på til en gratis introduksjonstime i spinning. Her kan man lære grunnleggende spinneprinsipper i en til en undervisning med Anne Karin Jortveit.  Spinnetimer blir satt opp på tirsdager, torsdager , samt en helg etter 20. august. Ta kontakt med galleriet for påmelding.
Følg med på vår webside og facebookside for tidspunkt og informasjon om arrangementer, dette legges ut fortløpende etter 5. august.

Kunstneren ønsker å takke Kampen Økologiske Barnebondegård for kjempeflott ull og Dyveke Sanne for nydelig kid mohair. En spesiell takk til Pia Maria Wikant for hennes interesse i prosjektet, og for sjenerøse og mangfoldige ullgaver.

Aller mest takk til mohairgeitene Holly, Misty og Vesla fra Asker, sauene Ull, Spøk, Emil og Betzy fra Kampen og Lita, Eselet, Tåta, Ulla og Ullrike fra Hemnes og alle de andre sauene fra Eiketoppen gård ved Drøbak, Bogstad Gård og småbruket Porten ved Hemnes. Å få mulighet til å utforske og forvalte disse dyras fantastiske materiale har vært en øyeåpnende tid.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond.

The spinning wheel rules out exclusiveness. It stands for all, including the poorest. It, therefore, requires us to be humble
and to cast away pride completely. (Mahatma Gandhi)

Anne Karin Jortveit

Anne Karin Jortveit.  Dekke
Foto: Øystein Thorvaldsen..

Anne Karin Jortveit

Anne Karin Jortveit. Dekke.
Foto: Øystein Thorvaldsen.

Anne Karin Jortveit. Stabel.
Foto: Øystein Thorvaldsen.

Anne Karin Jortveit

Anne Karin Jortveit. Hylle.
Foto: Øystein Thorvaldsen.

Anne Karin Jortveit

Anne Karin Jortveit. locus communis.
Foto: Øystein Thorvaldsen.

Anne Karin Jortveit

Resultat fra 9 spinnetimer med Anne Karin Jortveit i SOFT galleri.