SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Bente Sætrang


Bente Sætrang
2 FLAK

16. oktober - 7. desember 2008

Velkommen til åpning torsdag 16. oktober kl 19

Vi har gleden av å presentere Bente Sætrangs separatutstilling 2 FLAK der hun viser to helt nye tekstile verk. Bente Sætrang er en av Norges mest markante tekstilkunstnere, og hun er også anerkjent og prisbelønnet internasjonalt.

Bente Sætrangs kunstnerskap følger i hovedsak to hovedspor. Det ene sporet er illusjonistisk og kommenterende, og resulterer ofte i politiske og innholdsladede verk. Det andre sporet er basert på geometriske undersøkelser knyttet opp mot tekstile teknikker, matematiske grublerier og abstrakte uttrykk. Hun er kanskje mest kjent for sine malte draperier på gamle og slitte presenninger. Til utstillingen på SOFT galleri har hun fulgt det geometrisk baserte sporet.

Teknisk sett arbeider Sætrang med trykke-, tegne- og maleteknikker direkte på tekstile materialer som for eksempel seilduk og presenning. Hun trykker og maler i flere lag for så å slipe ned felt for felt, slik at de første lagene blir synlige. Slik oppnår hun en flate som er levende og romlig og som gir betrakteren mye å se på og en opplevelse som vokser underveis.

På SOFT galleri presenterer hun to nye, store tekstile flak. Materialet er gamle presenninger. Det ene arbeidet kalt ”(re-) construction” måler 280 cm x 283 cm og virker som et blikkfang med sine lysende, sterke farger i gulgrønt, rosa og blått. Komplementært til dette er det andre arbeidet kalt ”construction (-site)” som måler 250 cm x 250 cm og som fargemessig er mørkere i blåtoner opp mot svart. Det er to selvstendige arbeider som står i dialog med hverandre, og som kan oppleves som et utsnitt, et flak, tatt ut av en større sammenheng.

I mer enn tretti år har Bente Sætrang arbeidet med å undersøke tekstilkunstens grenser og mulighetene til å overskride dem. Ved å kombinere male – og trykketeknikker og å gjøre forholdet mellom dem utydelig, bryter Bente Sætrangs tekstile malerier ned tradisjonelle skillelinjer i kunsten. Og i billedteppene sine formulerer hun stadig nye spørsmål, som det om forholdet mellom det personlige og det politiske i kunsten, og om forholdet mellom våre felles kulturelle verdier og en kjønnet subjektivitet. 
- Jorunn Haakestad

Bente Sætrang har sin utdannelse med diplom fra tekstillinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (nå Kunsthøyskolen i Oslo) i 1973, samt fra Kunstakademiet i Poznan, Polen i 1974. Hun har deltatt på mange kollektivutstillinger og hatt en rekke separatutstillinger; blant annet i Kunstnerforbundet, samt den retrospektive utstillingen ”Bente Sætrang - mønster - mening - minner” initiert av Vestlandske kunstindustrimuseum og Kunstindustrimuseet i Oslo, 2003 – 2004. Flere samlinger har kjøpt inn hennes kunst, blant andre; Museet for samtidskunst, de 3 norske kunstindustrimuseene og Victoria & Albert Museum. Hun ble tildelt Nasjonalmuseets pris på tekstiltriennalen ”Textile 07” i Kaunas, og fikk sølvmedalje på den 11. internasjonale tekstiltriennale i Lodz, Polen i 2004. Bente Sætrang ledet tekstilinstituttet som professor ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design (nå Kunsthøgskolen i Bergen) fra 1987 – 1993.

Bente Sætrang Bente Sætrang Bente Sætrang