SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Hanne Frey Husø

Gartneren Anderes

Hanne Frey Husø
Morfologi om morgenen

5. august - 5. september 2010

SOFT galleri ønsker velkommen til åpning torsdag 5. august kl. 19.00. Utstillingen åpnes av billedkunstner og kurator Anne Karin Jortveit.

Kunstkritiker og skribent Trond Borgen har skrevet teksten ”Arkivet arkivert” til utstillingens katalog.

I drømmeaktige landskap, før solen har stått opp, bretter edderkoppen ut sine nettverk. I et hus i den drømte hagen sitter Arkivaren og arbeider med en morfologisk beskrivelse av edderkoppen. Hans tekst er et nett av egne tanker og sitater fra filosofer og diktere.

Animasjonsfilmen ”Morfologi om morgenen” er en blanding av dukkefilm, tegnefilm og stillbilder. Termen ”morfologi” ble utviklet av Goethe i ”Plantenes metamorfose” fra 1790. Filmen tar i bruk termen som en metafor på delen i forhold til helheten: arkivets fragmenter som ligger lagret i støvede skuffer. Arkivaren henter opp et av de tilsynelatende døde objektene og animerer det.

Scenografien, dukkene og tegningene fra filmen er arkivert i utstillingslokalet. Alle kulisser er laget av håndlaget papir. Edderkoppen er dekket med papir og hennes spinn er spunnet av Mulberry papir. Arkivardukken er skåret ut i tre. Den tegnede delen av filmen er tegnet på gamle, maskinskrevne hovedfagsavhandlinger og leksika. Noen av animasjonene er collager fra illustrerte bøker om mekanikk, oppfinnelser og anatomi.

”Morfologi om morgenen” er del av et større arkivprosjekt kalt ”Insel Freyhaus’ arkiv” som består av marionetter med hver sine bøker av tykt, håndlaget papir – alt arkivert i et mørkt kabinett. Utstillingen ved SOFT galleri er en digitalisering av et utdrag av denne større helheten. Husø bevarer det håndlagde aspektet ved arkivet: filmen er langsom, og den er skapt gjennom den klassiske animasjonsteknikkens tålmodige prosess.

Arkivarens stemme levendegjøres av tidligere høyesterettsdommer Gunnar Aasland.

Det er komponert akustisk originalmusikk til filmen med tuba, trekkspill og ukulele.

Hanne Frey Husø (f. 1974) bor og arbeider på Nesodden. Hun har hovedfag i Kunstfag fra Institutt for tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har studert skriveteknologier og lagringsmedier ved Universitetet i Oslo innenfor fagfeltene litteraturvitenskap og informatikk. Husø har også vært to ganger i Praha og lært marionettemakeri og Stop Motion-animasjon under veiledning av Mirek Trejtnar. Hennes hovedfagsprosjekt ”Insel Freyhaus’ arkiv” har tidligere vært utstilt på Seilduksfabrikken og Hå Gamle Prestegard. Utstillingen på SOFT er hennes første separatutstilling. Husø har tidligere deltatt på flere gruppeutstillinger.

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Tegneren Pedros minnefond.

Presse- og informasjonskontakt: Janicke Iversen, .(JavaScript must be enabled to view this email address), 47481770

Hanne Frey Husø

Arkivaren

Hanne Frey Husø Hanne Frey Husø