SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Liilian Saksi

Liilian Saksi // FLOCK. Foto: Øystein Thorvaldsen.

Liilian Saksi
FLOCK

20. september - 21. oktober 2018

FLOCK er Saksis første separatutstilling etter fullført master på Kunsthøgskolen i Oslo. Utstillingen viser tovede flater og arbeider i sprangteknikk, som har sin visuelle drivkraft i fargen og materielle opphav i en bestemt saueflokk.

Flokken bor på foreldrenes gård utenfor Norrköping i Sverige og består av til sammen 22 individer med egennavn. Gjennom sin relasjon til sauene og ved å bruke ulla deres, opplever Saksi en tilhørighet. Samtidig ser hun det som et standpunkt å gi egenverdi til både materialet og dyrene ulla kommer fra.

Saksi lar de grunnleggende tekstile teknikkene, farging, toving og spinning, komme til uttrykk i verkene sine. Hun skriver:

Det spunna garnet tar jag vidare i tekniker som har ett visuellt släktskap till väven. Jag tillåter mig att befinna mig i dess grundläggande sammanbindning. Här arbetar jag i variationer och undersöker aspekter som elasticitet och proportion, men framförallt den optiska effekten av att blanda färger. Genom att arbeta i liten skala formas ett tempo som ger utrymme för spontanitet, samtidigt som det skapar dynamik med de för övrigt tidskrävande arbetsprocesserna. Arbetena blir en del av en större undersökning och presenteras därför i varandras sällskap.

Sprang, som kalles «språngning» på svensk, er en eldgammel håndverksteknikk der garntråder spennes opp parallelt i en ramme og flettes over i hverandre for hånd. Ved å jobbe fra midten og ut vokser arbeidet samtidig på begge sider. Denne mindre kjente teknikken var frem til slutten av 1800-tallet arkeologisk misforstått som for eksempel strikking. Det er funnet spor av sprangarbeid helt tilbake til oldtidens Egypt og som hårnett fra bronsealderen i Danmark, men også i form av folkedraktenes strømpebånd i Sverige og blondeborder i Norge. I dag er sprang på Husflidens rødliste, men teknikken benyttes fremdeles i produksjon av hengekøyer i Sør-Amerika og som grunnprinsipp for hønsenetting og grønn gjerdenetting.

For å låse og presse ut hver runde i sprangarbeidet anvendes tre- eller strikkepinner, som Saksi i det ferdige arbeidet har byttet ut med pinnelignende former. Disse er sydd i plastikk og fylt med ull, og gir en inngang i teknikkens oppbygging, samtidig som de tilfører en materialmessig dissonans.

I forbindelse med utstillingen lanseres publikasjonen Vi, som gjennom bilder og et utvalg tekster reflekterer over Saksis relasjon til ulla og sauene. Publikasjonen vil være til salgs under utstillingen. .

Liilian Saksi (f. 1989 i Norrköping) bor og arbeider i Oslo. Saksi fullførte sin MFA i Medium- og materialbasert kunst på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) i 2017.

www.liiliansaksi.com

Utstillingen er støttet av Kulturrådet.

Liilian Saksi

Sprangteknikk. Foto: Liilian Saksi.

Liilian Saksi

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Liilian Saksi

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Liilian Saksi

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Liilian Saksi

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Liilian Saksi

Foto: Øystein Thorvaldsen.