SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay Foto: Øystein Thorvaldsen

Monika Mørck
Fig Tree Bay

9. juni -  31. juli 2016

Torsdag 30. juni er siste mulighet til å oppleve utstillingen Fig tree bay i gallerirommet på SOFT galleri. Hele juli holdes galleridøren stengt, og utstillingen vil da fungere som en vindusutstilling som kan betraktes igjennom galleriets vindu ut mot Rådhusgata.

Vi har gleden av å ønske velkommen til årets sommerutstilling Fig tree bay av Monika Mørck. Utstillingen har en stedsspesifikk tilnærming som tar utgangspunkt i SOFT galleris beliggenhet. Galleriet ligger i et område som transformeres fra kunst- og næringsområde på dagtid til at prostitusjon og strippeklubber overtar på kvelds- og nattestid. I denne konteksten har Monika Mørk laget utstillingen Fig tree bay

Med draperier av ferskenfarget ornamenterte silketekstiler, tapet og en dansestang ønsker Mørck å skape et rom vi kjenner igjen i 1800-talls malerier av haremspiker.
Med kunsthistoriske referanser og dekorative virkemidler rettes søkelyset mot dagens holdninger til privat og offentlig seksualitet. Vinduet på gateplan synliggjør utstillingen fra utsiden slik at den interfererer med omgivelser og lokalmiljø.

I kunsthistorisk sammenheng er det en lang tradisjon med å fremstille den nakne kvinnekroppen sammen med draperier og ornamentikk. Denne referansen viser til kvinnens rolle som begjærsobjekt og den dekorative kunstens status i historisk sammenheng. Dansestanga midt i rommet viser til dagens sexkultur og populærkultur.

Mønsteret som sprer seg utover galleriets vegger og de draperte tekstilene danner et abstrakt mønster. Et bilde eller symbol som representerer et samfunnskritisk spørsmål transformeres til et forførende mønster. Elementene hun bruker er symboler fra kristen- og renessansekunst som for eksempel fikenbladet; symbolet på begjær, skam og tildekking. Dette kombinert med ikoner fra populærkulturen: Marilyn Monroe, Madonna og Rihanna. Mørck har i tillegg med et stilisert Instagrambilde av sin egen kropp. Ved å kombinere kristne symboler med populærkultur ønsker hun å si noe om hvordan den kristne moralen i stor grad preger holdningene våre til kropp og seksualitet. Hvordan det å selge kroppen sin eller bruke sin egen seksualitet i offentligheten er stigmatisert, og hvordan sosiale medier i dag blir brukt som et forum for å moralisere, dømme og ytre meninger om hva som er rett og galt.

Poledance er et eksempel på hvordan sex er til stede i vår treningshverdag. Selv om de fleste som utøver det profesjonelt ikke er tilknyttet stripperyrket, spiller gjerne treningssentrene på den erotiske bakgrunnen til Poledance når de promoterer sine timer ved å bruke uttrykk som ’sexy trening’. Slik viser stanga i utstillingen både erotisk aktivitet i seg selv og i tillegg hvordan sex er til stede i vår populærkultur.

Monika Mørck (f.1984) bor og arbeider i Oslo. Hun har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo fra 2013. Sommeren 2015 viste hun utstillingen Tie me up tie me down, på TM51 Infill i Oslo. Monika Mørck har deltatt på flere gruppe- og kollektivutstillinger som for eksempel, ++ på Black Box teater, Kasbah vandring II på Galleri F 15 og Knock Knock på Billedhugger-foreningen. Monika Mørck ble tildelt statens 3-årige arbeidsstipend for yngre kunstnere i 2014. Parallelt med sin kunstneriske praksis er hun også en del av designerduoen MØRCK sammen med sin mor Marianne Mørck. Til høsten er Monika Mørck også å se i Trøndelagsutstillingens 40 års jubileumsutstilling som vises på Trøndelag Senter for Samtidskunst i Trondheim.

Utstillingen er støttet av Oslo kommune


http://www.monikamorck.com

Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay
Foto: Øystein Thorvaldsen

Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay
Foto: Øystein Thorvaldsen

Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay
Foto: Øystein Thorvaldsen

Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay
Foto: Øystein Thorvaldsen

Monika Mørck

Monika Mørck: Fig tree bay
Foto: Øystein Thorvaldsen