SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Petrine K. Lillevold Vinje

Petrine Lillevold Vinje. " Kulisse for absolutt suverenitet". Foto: Øystein Thorvaldsen

Petrine Lillevold Vinje
Kulisse for absolutt suverenitet

24. november - 1. januar 2012

Utstillingen åpnes av Stephanie von Spreter, kunsthistoriker og kunstnerisk leder på Fotogalleriet.

Vi ønsker velkommen til en utstilling med nye arbeider av Petrine Lillevold Vinje. Treskulpturen Kulisse for absolutt suverenitet (2011) gir navn til utstillingen.

Petrine Lillevold Vinje har de seneste årene arbeidet med utgangspunkt i sakrale rom og monumental skulptur. I barokkens overdådige utsmykninger av kapell og katedraler inngår modellerte draperier utført i gips eller farget marmor. Draperiene kan ses på som en form for scenografier for det vesentlige i barokkunstnerens oppdrag – portrettet av en geistlig eller helgen. Treskulpturen Kulisse for absolutt suverenitet er en fri gjengivelse av gipsdraperiet i Berninis Statue av Konstantin den Store i Scala Regia, Vatikanet (1654-1669). Verket opptrer som en samtidig versjon av noe kjent men ikke gjenkjennbart, gitt at det er tatt ut av sin egentlige kontekst og ikke er det vesentlige element i originalen.

I utstillingen finner vi også et fotografi, ...Hell (2011), av et plagg.  Den er en del av en fotoserie med avbildninger av populærkulturelle objekter fra vår nære historie, som har en individuell symbolsk betydning.

Petrine Lillevold Vinjes kunstnerskap kan ses på som en refleksjon over bruken av det visuelle språket, kraften i bildet og tradisjoner frarevet sin opprinnelse. I avstanden mellom formspråket og dets symbolverdi ligger det en lengsel og noe uoppfylt. Dette er et gjennomgående interessefelt hos kunstneren og behandles gjennom tolkninger av sentrale visuelle elementer fra vestlig kunsthistorie og samfunn. Petrine Lillevold Vinje viser sine monumentale skulpturer i installasjoner sammen med tegning og fotografi. Gjennom sine arbeider ønsker hun å tillegge historien nye fortellinger – og skape nye sammenhenger. Avstanden mellom hennes konseptuelle utgangpunkt og materialiteten i arbeidene hennes befester dem som konstruksjoner for en ny og imaginær historieskriving.

Utstillingen er et bidrag til en diskurs omkring håndverkstradisjoner i samtidskunsten. Prosjektet utforsker også en mulig forflatning i kunsthistorien, der lag på lag av fortolkninger når et klimaks i dagens uhøytidelige appropriasjonspraksis.

En liten, todelt pamflett utgis i forbindelse med utstillingene. Del I er utgitt til utstillingen The Right Finds the Pearl på Akershus Kunstsenter (okt-nov 2011) og del II utgis ved utstillingen på SOFT galleri.

Petrine Lillevold Vinje, født 1980 i Askim, bor og arbeider i Oslo. Hun har hovedfag fra Institutt for farge ved KhiO i 2005. Hun har hatt separatutstillinger i Arendal Kunstforening, Kunstnerforbundet og var nettopp aktuell med separatutstilling på Akershus kunstsenter, Lillestrøm. Petrine Lillevold Vinje har deltatt på flere gruppe- og kollektivutstillinger.
For mer informasjon se: http://www.petrinevinje.com 

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd og Billedkunstnernes vederlagsfond.

Se anmeldelse i KUNSTforum: http://www.kunstforum.as/2011/12/et-tilfeldig-mote-med-et-suverent-stykke-kunst/

Petrine K. Lillevold Vinje

Petrine Lillevold Vinje. ” Kulisse for absolutt suverenitet”. Foto: Øystein Thorvaldsen

Petrine K. Lillevold Vinje

Petrine Lillevold Vinje. ” Kulisse for absolutt suverenitet”. Foto: Øystein Thorvaldsen

Petrine K. Lillevold Vinje

Petrine Lillevold Vinje. “...Hell” Fotografi. Foto: Øystein Thorvaldsen

Petrine K. Lillevold Vinje

Petrine Lillevold Vinje. ” Kulisse for absolutt suverenitet”. Foto: Øystein Thorvaldsen