SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Serhed Waledkhani

Serhed Waledkhani: Invisible Traces (2019). Foto: Øystein Thorvaldsen.

Serhed Waledkhani
Invisible Traces

10. januar – 17. februar 2019

SOFT galleri har gleden av å innlede 2019 med separatutstilling av Serhed Waledkhani. Velkommen til åpningen av Invisible Traces torsdag 10. januar kl. 18.00 – 20.00. Åpningstale ved Lise Bjørne Linnert, tekstilkunstner og styreleder i Norske tekstilkunstnere.

Serhed Waledkhani har opprinnelse fra den iranske delen av Kurdistan og kom til Norge som sjuåring i 1996. Kunsten hans springer ut fra barndomserindringer fra Al-Tash, flyktningleiren i Irak hvor han ble født, søken etter å finne sin egen identitet, og tematikk som folkemord, immigrasjon, selvstendighet, likestilling, kurdisk ideologi og menneskerettigheter. Det visuelle uttrykket er relatert til bevegelse, flyktige minner og spor som er etterlatt av gode eller vonde opplevelser.

I utstillingen Invisible Traces flettes alt dette sammen til ett verk som omhandler nåtiden. Waledkhani skal veve visningsrommet inn med tråd og prosjektere to animasjoner i loop på den tekstile installasjonen. Lag på lag av tråd gjør at videoene trer ut i rommet med en flerdimensjonal, stripete overflate som kan sees gjennom vinduet fra Rådhusgata. Det kubistiske rommet av tråd kan gi assosiasjoner til bur, gjerder, telt, fengsel, en grense eller teaterscene. Det er som om tematikken sitter fast i trådene og vil gå i oppløsning til noe nytt og fredelig når installasjonen tas ned.

Den første videoen som prosjekteres er kullanimasjonen «Follow the waves», som handler om risikoen ved å krysse havet som flyktning uten å kunne svømme. Waledkhani utforsker også hvordan vann beveger seg i forhold til mennesker. Stop-motion-videoen på 03:53 minutter er tegnet med kull og knetgummi, hvor tegningen fotograferes, endres på og fotograferes igjen. Den siste scenen i kullanimasjonen blir vist som en ferdig tegning ved siden av filmen. Den andre videoen heter «Carry your life» og er en animasjon laget av sand på papir. Den 1 minutt og 40 sekunder lange sekvensen viser Kolbar-arbeidere som bærer kilovis med varer på ryggen over fjellene i Kurdistan mellom grensene til Iran og Irak. Dette blir ansett som smugling av Iran og Irak, men folk prøver bare å overleve i sitt eget land.

Inne i den vevde installasjonen står det to interaktive sykkelskulpturer, hvor publikum selv kan gi liv til bevegelige malerier. Skulpturene har sylinderformede lerreter knyttet sammen på to sykkelhjul og som fungerer med sykkelens mekanisme, pedaler og kjedene. De bevegelige maleriene er en fortsettelse av kullanimasjonen. Waledkhani skriver:

Maleriet ”Refugees Circle 1” tar opp det å komme frem til Europa og ”Refugees Circle 2” beskriver et minne fra min barndom fra flyktningleiren jeg ble født i. Et minne om å gå seg vill i et marked med en folkemengde av flyktninger, hvor barnet kikker opp mot himmelen og ser hvor skummel og stor verden er. Det var som en strøm av flyktninger som levde i tørste og sult. En kunne se tørste og sult i dem, som om de var av sand.

Serhed Waledkhani (f. 1989) har bachelor (2014) og mastergrad (2016) fra Kunstakademiet i Trondheim. I 2011 deltok Waledkhani i Høstutstillingen hvor han mottok en debutantpris, og som resulterte i en vandreutstilling som reiste fra Sandefjord, Bergen, Fauske, Trondheim og endte i Fredrikstad i 2013. I 2016 og 2017 var han med i en internasjonal gruppeutstilling i Ronneby og Norrtälje i Sverige kalt «Make a Change 1 og 2», som omhandlet flyktningkrisen i Europa. I 2018 har han holdt en sandanimasjon-workshop i et prosjekt kalt «City Memories» i Gdansk, Polen.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond (BKV).

Serhed Waledkhani

Serhed Waledkhani: Invisible Traces (2019). Foto: Øystein Thorvaldsen.

Serhed Waledkhani

Serhed Waledkhani: Follow the waves (2018) (Stillbilde fra video).