SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Siri Berqvam


Siri Berqvam
TOMGODS - TJUVGODS

25. juni - 2. august 2009

Siri Berqvams myke skulpturer kan assosieres til pop-art, og en barnlig verden av leketøysimitasjoner. Kunstneren har på ulike måter tatt utgangspunkt i ting fra hverdagen og fra ”bruk og kast” samfunnet, og dette har dannet grunnlaget for fabuleringer rundt vår vestlige kultur og den visuelle informasjonen vi omgir oss med til daglig. Hun bruker gjennomgående tekstile materialer da disse gir en slags ullen karakter til arbeidene og en referanse til det upretensiøse og hverdagslige.

Siri Berqvam har i det siste lekt seg mye med størrelsesforhold, og latt sine skulpturelle karikaturer bevege seg i retning av mer ekstreme overdrivelser av det ordinære, slik som i arbeidet som vises på Soft med tittelen ”Tomgods – tjuvgods”.

Arbeidet er en iscenesettelse bestående av overdimensjonerte, vulgære varianter av tradisjonell norsk matvare-emballasje. Kunstneren har tatt utgangspunkt i design som har vært faste innslag i butikkhyllene siden 50 tallet, og harselerer over den nyrike oljenasjonen som vi er. Tiden er forbi da det ikke fantes stort mer enn en type kaviar i butikkhyllene, og ord som nøysomhet tilhører stort sett fortiden. Siri Berqvams vulgære emballasje har innslag av gull, perler, skinnende stoffer og grelle farger; norskheten har gått gjennom et hamskifte.

Kontrasten som ligger i håndverk og materiale, kontra referansene til det levde liv, er noe Berqvam synes er veldig interessant. Som i ”Tomgods”, der hun har brodert og sydd kasserte blikkbokser og annet skrot. Plasseringen på gulvet gjør verkene sårbare, og den nonchalante presentasjonen av håndverk kan være med på å understreke kontrasten mellom det som arbeidene gir seg ut for å være og det det egentlig er.

Bruken av langsomme teknikker gjør at tiden blir synlig som en faktor i Siri Berqvam sine arbeider. Hun er opptatt av verdien av denne tiden knyttet opp mot moderniteten og ideen om raskeste vei mot målet. Berqvam ser det som viktig i et kapitalistisk og kommersialisert samfunn å faktisk ta seg tid til å gjøre de meningsløse tingene, i betydningen ikke-funksjonelle. Dermed fungerer også Siri Berqvams kunst som en stille protest mot stadig økende press om effektivitet.

Siri Berqvam (født 1977) har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2006, og har etter endt utdannelse vært en svært synlig og aktiv kunstner. Hun var representert på utstillingen ”LIGHTS ON” på Astrup Fearnley museet i 2008, og på Norsk skulpturbiennale samme år.  Berqvam har hatt separatutstillinger på henholdsvis Galleri Format i Bergen i 2007, Samisk Kunstnersenter og Kunstbanken på Hamar i 2008.

Se kunstnerens webside: www.siriogatle.no

Siri Berqvam Siri Berqvam Siri Berqvam