SOFT galleri //
Norske tekstilkunstnere

Rådhusgaten 20
0151 Oslo

tlf: +47 22 33 59 82

E-postadresser:

formidling[att]softgalleri.no

Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 12-17
Lørdag-søndag: 12-16
Mandager stengt

Galleriet er stengt i jule- og påskeferie, samt hele juli måned hvert år.
Følg oss på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Utstillinger


Sissel Blystad


Sissel Blystad
Glanset

5. januar – 3. februar 2017

I 1977 ble fagorganisasjonen Norske tekstilkunstnere (NTK) stiftet og gjennom hele 2017 vil dette markeres. NTK har derfor invitert Sissel Blystad til å åpne jubileumsåret med en separatutstilling på SOFT galleri. Hun er en markant kunstner som har jobbet med tekstil på ulikt vis gjennom sin mer enn 50 år lange karriere og vi er veldig stolte over at hun takket ja. Blystad vil også være en del av vår store jubileumsutstilling «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» som åpner 24. mars 2017 på Kunstnerforbundet.

Blystad har gjennom hele sin karriere brukt Hoelfeldt Lund ryegarn, et tykt norsk garn som ofte blir brukt til gulvryer og som er blankt og slitesterkt. Hun har laget mange billedvever med denne tråden, men fra 2002 la hun vekk veven.

Nysgjerrighet og fornyelsestrang har ført meg og min venn, tråden, til nye teknikker de siste 10 årene. Den er blitt limt på gamle pledd, og i de siste årene, på papp.  Arbeidene er blitt mindre, detaljer er blitt fotografert, manipulert på data,  printet - og puttet i glass og ramme.
Men hovedformålet er fremdeles og nesten alltid, det visuelle rommet jeg kan lage med denne tråden og fargen. (Sissel Blystad)

Da Sissel Blystad forlot veven ble også arbeidene friere i formen, noen ser ut som nøkkelhull, andre som stjerner eller helt abstraherte figurer. Blystad har farget ryegarnet selv i sterke, klare farger. Alt garnet er rester fra den tiden da hun vevde. Hun bruker tråder fra sitt velfylte arkiv til å lage nye arbeid som peker fremover, som et tekstilt kretsløp. De fargesterke trådene bukter og smyger seg innover i bildene hennes og lar blikket ditt sendes rundt i en evig fargesprakende runddans. Disse arbeidene har hun fått fotografert på atelierveggen sin med alle de spor og sår kunstnerisk aktivitet gir. Fotografiene blir så «bakt inn i akryl» som hun selv sier. Akrylplatene gir trådene i bildet enda mer glans, og det er disse arbeidene hun stiller ut på SOFT for første gang. En utstilling av nye arbeid basert på foto av tidligere arbeid.

Blystad sier selv: - Og hvor langt kan jeg strekke et stykke tekstilarbeide, og fremdeles la det fremstå som tekstil?

Sissel Blystad er født i Oslo 1944, bor og arbeider i Bergen. Hun har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Bergens Kunsthåndverksskole (1970). Siden Blystad fikk Bergen kommunes kunstnerstipend i 1974 er hun tildelt et tyvetalls kunstnerstipender. Fra 1994 -2011 mottok hun statens garantiinntekt for kunstnere. Hun har høy utstillingsaktivitet i både inn- og utland. Blystad har blant annet hatt separatutstillinger ved Bergens Kunstforening (1996), Kunstnerforbundet (2002), HV Galleri i Stockholm (2003) Tidens Krav (2014), Vestfossen Kunstlaboratorium (2014), Sandnes Kunst-forening (2015), Kunstgarasjen i Bergen (2016) og Hester i New York (2016). Hun har deltatt på en rekke gruppe- og kollektivutstillinger, som Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen hele 17 ganger, og Vestlandsutstillingen16 ganger. Hun har også deltatt på utstillinger som: «Expression Textile Nordique» Angers i Frankrike (1973), Norsk Tekstilkunst i Moskva (1989), Ny norsk Billedvev på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (1992), «Accordion», Laura Bartlett Gallery i London (2014), «Myke Monumenter» på KODE i Bergen (2015), LIAF i Svolvær (2015), «Tefriss», Kvit Galleri /Felt Galleri i København og NADA Miami Beach (2016). Sissel Blystad står bak flere store utsmykningsoppdrag, blant annet kanskje Norges best kjente billedvev, - billedteppene «Landskap» (2005) som henger i vandrehallen på Stortinget. Hennes verk er også innkjøpt til flere offentlige samlinger som: Norsk Kulturråd, Gullfaks B og C, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Universitetet i Bergen, Oslo Kommune, Nasjonalmuseet for kunst og KODE, Kunstmuseene i Bergen.

www.sisselblystad.no

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Verderlagsfond

Sissel Blystad

Glanset.  Sissel Blystad
Foto: Øystein Thorvaldsen

Sissel Blystad

Glanset. Sissel Blystad
Foto: Øystein Thorvaldsen

Sissel Blystad

Glanset 21 (2016)  Sissel Blystad
Foto: Øystein Thorvaldsen

Sissel Blystad

Glanset 19 (2016) Sissel Blystad
Foto: Øystein Thorvaldsen

Sissel Blystad

Foto. Øystein Thorvaldsen